Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Premiile ... un „pașaport spre succes”

Reprezentanții Colegiului Național „Teodor Neș” din Salonta au reușit două premii

Premiile ... un „pașaport spre succes”

Profesorii și elevii implicați în Proiectul județean „Pașaport spre succes" (avizat de ISJ Bihor cu nr. 351/2022-2023) au aflat recent rezultatele Concursului județean de eseuri „Stop violenței în școală!", organizat de Colegiul Tehnic „Traian Vuia" din Oradea, sub egida Ministerului Educației, a Inspectoratului Școlar Județean Bihor și a Facultății de Științe Socio-Umane din cadrul Universității Oradea.

Coordonați de profesoara de Limba și literatura română, Roxana Ilieș, doi elevi din clasa a XII-a (profil filologie, intensiv engleză) din cadrul Colegiului Național „Teodor Neș" din Salonta au impresionat comisia de jurizare a Concursului județean de eseuri „Stop violenței în școală!" prin sensibilitatea și franchețea creațiilor literare: elevul Petrache Andrei Ovidiu a obținut premiul I, alături de colegul său Durko Tamas, câștigătorul premiului III.
„Bullyingul, lacrima nevăzută din ochii tuturor copiilor"
Eseul semnat de Petrache Andrei Ovidiu poartă titlul „Bullyingul, lacrima nevăzută din ochii tuturor copiilor". În concluzia creației sale, Andrei subliniază faptul că „trebuie să înțelegem că acești copii, agresori sau victime ale bullyingului, poartă o suferință provocată de factori externi: agresorii sunt rodul agresiunilor din familie și societate care, la rândul lor, agresează alți copii nevinovați. Aceștia, uneori, din nefericire, se transformă și ei din victime, în agresori. Acesta este paradoxul denumit „bullying"... O realitate crudă, injustă, o spirală toxică, contaminantă și dăunătoare în timp, care poartă amprenta lacrimilor din ochii tuturor copiilor".
Eseul lui Durko Tamas se intitulează „Bullyingul în mediul online". Creația literară evidențiază „vânătorii, vânatul, capcanele, momelile și strategiile otrăvitoare care inundă într-o nebunie permanentă spațiul virtual transformat astăzi într-un teatru de război care consumă bruma de inocență a tinerei generații - un război laș, fără armistițiu, fără sfârșit, fără victorii și fără câștigători... Un tranșeu virtual care colcăie în noroiul lacrimilor cernute de victime naive cu suflete sfâșiate".
Diplomele concursului de eseuri „Stop violenței în școală!" sunt semnate de prof. Cristina Avrigeanu, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Bihor, de conf. univ. dr. Barth Karla, decanul Facultății de Științe Socio-Umane, de prof. Diana Popa - inspector de specialitate în cadrul ISJ Bihor și de prof. Alina Cotca, directorul Colegiului Tehnic „Traian Vuia" din Oradea.
 
P.S. Ne bucură cele două pașapoarte și ne încântă premii voastre, Andrei și Tamas!
Cel puțin în cazul lui Andrei, constatăm că succesul naște succese! El ține ștacheta sus de la o vreme, iar tolba i se umple cu premii!
Felicitări, bravilor!
(OviDan)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:15:32 Ora de vară a Europei de Est