Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Universitatea din Oradea, lider al unei subcomisii din cadrul proiectului EU GRREN, promite programe inovative la nivel european în domeniul accesului, diversității și incluziunii sociale

Universitatea din Oradea a fost gazdă a lucrărilor subcomisiei „Acces, diversitate și incluziune”

Universitatea din Oradea, lider al unei subcomisii din cadrul proiectului EU GRREN, promite programe inovative la nivel european în domeniul accesului, diversității și incluziunii sociale

În primele zile ale săptămânii, Universitatea din Oradea a fost gazdă a lucrărilor subcomisiei „Acces, diversitate și incluziune" ce funcționează în cadrul alianței academice EU GREEN.

Timp de trei zile, reprezentanții celor nouă universități europene parte a proiectului EU GREEN au dezbătut, la Oradea, două documente considerate a fi „piatră de hotar" pentru viitorul politicilor europene în materie de acces, diversitate și incluziune. Este vorba de „Carta Accesului, diversității și incluziunii", respectiv proiectul dedicat „Învățării continue".
„De pildă, în ceea ce privește învățarea continuă există diferențe mari de abordare, de la o țară la alta. În Polonia, Spania și Germania sunt cursuri dedicate persoanelor vârstnice. Noi putem să învățăm de la ei, să gândim și alte tipuri de programe, pe care să le derulăm în universitățile noastre, spre folosul tuturor celor care vor să învețe, indiferent de vârstă", explică conf. univ. dr. Karla Barth, decanul Facultății de Științe Socio-Umane și liderul subcomisiei „Acces, diversitate și incluziune" a EU GREEN.
Vorbind despre „Carta accesului, diversității și incluziunii", universitarul orădean spune că întâlnirea de la Oradea a creat premisele necesare pentru ca acest document să devină „cea mai inovativă inițiativă europeană în domeniu". EU GREEN are șansa de a rescrie, practic, politicile europene legate de acces, diversitate și incluziune. Conf. univ. dr. Karla Barth spune că specialiștii celor nouă universități partenere pot redefini domenii importante cum ar fi categoriile de persoane vizate de politicile privind accesul, diversitatea și incluziunea. „Vom încerca să oferim exemple de bune practici, pentru a asigura acestor categorii de persoane drepturi egale cu ale tuturor cetățenilor europeni", afirmă decanul Facultății de Științe Socio-Umane.
Tot la Oradea, membrii subcomisiei „Acces, diversitate și incluziune" au decis să organizeze o serie de manifestări sportive și culturale, deschise inclusiv grupurilor țintă. Anul viitor Universitatea din Oradea va găzdui un eveniment sportiv și unul dedicat tradițiilor bihorene. Acesta din urmă va fi transmis în direct, prin intermediul internetului, astfel încât să poată fi urmărit în toate universitățile partenere. „Pentru a înțelege măsura în care politicile ce vizează accesul, diversitatea și incluziunea urmăresc un număr cât mai mare de categorii sociale, trebuie să vă spun că la aceste evenimente vor lua parte studenți trecuți de prima tinerețe, studenți care n-au ieșit niciodată din țara lor sau unii care nu vorbesc deloc limba engleză", explică conf. univ. dr. Karla Barth. (B.C.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:50:25 Ora de vară a Europei de Est