Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Direcția de Asistență Socială a sărbătorit Ziua vârstnicilor

Eveniment desfășurat la Casa Frențiu

Direcția de Asistență Socială a sărbătorit Ziua vârstnicilor

În fiecare toamnă, la începutul lunii octombrie, Direcţia de Asistenţă Socială Oradea sărbătoreşte Ziua internaţională a persoanelor vârstnice, în acest an, avându-i aproape pe seniorii din centrele multifuncţionale din cartiere şi pe rezidenţii Casei Frenţiu, locul unde s-a desfăşurat evenimentul.

Cei 100 de vârstnici prezenţi la eveniment, au fost întâmpinați cu o floare și o felicitare, confecționată special pentru ei, de copiii din Centrul de Zi Oradea. Cu această ocazie și într-o atmosferă de sărbătoare, au luat masa de prânz împreună, în această zi specială dedicată lor. 
Directorul D.A.S. Oradea, d-na Anca Grama, a deschis evenimentul: „Dacă anul trecut am sărbătorit Ziua internaţională a vârstnicilor altfel decât am făcut-o în anii trecuţi, printr-o excursie de neuitat pe meleaguri bihorene, anul acesta am dorit să oferim seniorilor noștri un prânz special. A fost un prilej să ne revedem, să lăsăm deoparte problemele curente şi să adăugăm amintiri la cele pe care le avem deja. Respectul nostru faţă de cetăţenii noştri activi la puterea a treia rămâne şi nu trebuie să uităm că tot ce avem în prezent s-a construit în timp având la bază experiența, sacrificiul și înțelepciunea persoanelor care azi sunt vârstnice şi de la care avem încă multe de învăţat".
La finalul discursului le-a urat un sincer şi călduros „La mulţi ani"! și le-a mulțumit celor care ne-au sprijinit în organizarea evenimentului, firmei Select Catering şi nu în ultimul rând colegilor de la D.A.S.O. şi d-lui Olimpiu Todorean, preşedintele Asociaţiei Caritas Eparhial. 
La rândul său, d-l Olimpiu Todorean a precizat: „Vreau să vă mulţumesc că aţi ales ,,această  casă" şi anul acesta pentru a sărbători acest moment atât de important - Ziua persoanelor vârstnice şi vă doresc să aveţi parte de o sărbătoare binecuvântată şi câţi ani veţi mai avea, să fie cu pace şi linişte". 
Prezentă la eveniment, d-na viceprimar Antonia Nica a mulţumit celor prezenţi pentru interesul pe care aceştia îl manifestă faţă de problemele comunităţii orădene şi pentru rolul lor activ în administraţia locală de-a lungul anilor şi a subliniat: „Fiecare etapă a vieții trebuie să fie o sursă de fericire pentru fiecare dintre noi, trebuie să știm să apreciem fiecare moment al vieții și cred că dvs. sunteți cei mai în măsură să spuneți acest lucru".
D-na senator, Arina Moș a completat: „Dragi bunici, dragi părinți este minunat să ne vedem în zi de sărbătoare, azi este despre dvs. și vă doresc tot binele din lume. Ne bucurăm să ne revedem după această perioadă în care pandemia ne-a ținut departe unii de alții pentru că până la urmă în viață rămânem cu prieteniile, cu lucrurile frumoase, cu poveștile noastre de viață, cu poveștile dvs. de viață, cu sfaturile pe care ni le dați. Vă doresc La mulți, mulți ani, numai cu sănătate și împliniri"!
Spectacolul inedit de divertisment a fost susţinut pe întreg parcursul desfăşurării evenimentului de către Trupa „Radu Moş", nume cunoscute în muzica populară, originare din Bihor, câştigătoare de trofee la festivaluri din judeţ şi ţară. 
Dl Radu Moş le-a urat celor prezenţi: ,,Să fiţi frumoşi ca iarna, bucuroşi ca primăvara, sănătoşi ca vara şi bogaţi ca toamna, La mulți ani şi distracţie frumoasă"! 
Cu vocile lor plăcute şi cultivate, au interpretat o paletă largă de cântece populare din diferite zone ale ţării, melodii cunoscute de muzică etno, uşoară şi doine, reuşind să impresioneze auditoriul, câţiva invitaţi alăturându-li-se. 
La finalul evenimentului invitaţii au fost răsfăţaţi cu un delicios tort aniversar, făcut special pentru ei.
Direcția de Asistență Socială Oradea le urează tuturor vârstnicilor din comunitatea noastră multă sănătate!  
La mulţi ani, dragi părinţi şi bunici!

Trimite email
sâmbătă, 21 decembrie 2024, 19:18:57 Ora standard a Europei de Est