Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Întâlnirea structurilor de conducere ale Alianței EU GREEN la Universitatea din Parma

Universitatea din Oradea a fost reprezentată de rectorul ei, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, și de prorectori...

Întâlnirea structurilor de conducere ale Alianței EU GREEN la Universitatea din Parma

Universitatea din orașul italian Parma a găzduit, în perioada 25 - 26 septembrie 2023, sesiunea comună a celor trei structuri care asigură conducerea Alianței EU GREEN: Consiliul Rectorilor, Senatul și Comitetul Executiv. Universitatea din Oradea a fost reprezentată de rectorul ei, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, și de prorectorii: conf. univ. dr. Sanda Filip, respectiv prof. univ. dr. habil. Gabriel Bendea. Evenimentul s-a derulat sub sloganul „Shaping our Alliance".

În deschidere, rectorul Universității din Parma, prof. Paolo Andrei, a subliniat faptul că alianța academică din care și Universitatea din Oradea face parte „are misiunea de a oferi cetățenilor o nouă perspectivă asupra viitorului Europei". La rândul său, rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău a făcut o prezentare a instituției academice pe care o conduce și a vorbit despre impactul pe care proiectul EU GREEN îl va avea asupra viitorului acesteia.
Prima sesiune plenară a celor trei structuri de conducere a fost momentul în care rectorii celor nouă universității au semnat Acordul Consorțiului Academic EU GREEN. În același context, participanții au expus detalii legate de activitatea din primele luni de funcționare a grupurilor de lucru și rezultatele obținute pentru realizarea sarcinilor și proiectelor concrete deja stabilite.
„La întâlnirea rectorilor universităților care fac parte din alianța academică EU GREEN s-a discutat despre guvernanța acestei organizații. Toți cei prezenți am fost de acord că acesta nu este un proiect limitat în timp, ci trebuie să devină o structură aptă să pună la lucru, împreună, cunoștințele și energiile creatoare ale celor nouă universități membre", a declarat prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, rectorul Universității din Oradea.
Tot la reuniunea din Parma a  avut loc prima întâlnire a Senatului EU GREEN, organismul care adoptă deciziile strategice ale alianței europene și modul de transpunere a dezideratelor generale ale alianței în obiective specifice pe domenii precum: cercetarea, educația, internaționalizarea, sustenabilitatea etc. Universitatea din Oradea este reprezentată în Senatul EU GREEN de prorectorii prof. univ. dr. Sanda Filip, prof. univ. dr. habil. Gabriel Bendea și prof.univ.dr. Anca Otilia Dodescu.
„Nu este deloc ușor să gestionezi o astfel de alianță universitară. Dincolo de barierele de limbă, există un specific legat de legislația națională ce privește funcționarea universităților. Dar, în ciuda tuturor impedimentelor, toată lumea este optimistă și convinsă că alianța academică EU GREEN își va atinge obiectivele propuse", a mai spus prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, rectorul Universității din Oradea.
Din delegația Universității din Oradea au făcut parte șefa Departamentului de Relații Internaționale al Universității din Oradea, Carmen Buran și coordonatoarea Biroului de Comunicare, Adela Ardelean.
Următoarea întâlnire a rectorilor universităților membre EU GREEN este programată pentru luna mai 2024,  la Universitatea de Științe ale Vieții și ale Mediului din Wroclaw, Polonia. (B.C.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:49:14 Ora de vară a Europei de Est