Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, a fost în vizită la Primăria Oradea

Luni, 25 septembrie,

Ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, a fost în vizită la Primăria Oradea

Primarul Florin Birta a primit luni, 25 septembrie 2023, vizita ambasadorului Statelor Unite ale Americii în România, Kathleen Kavalec, care s-a aflat în Oradea pentru prima dată de la instalarea Excelenței Sale în această funcție.

Discuția, care s-a purtat în limba română, a avut ca subiecte centrale oportunitățile de cooperare și dezvoltare a relațiilor economice dintre SUA și România, care privesc implicit și orașul nostru. Diplomatul a afirmat că a auzit numai cuvinte de laudă la adresa Oradiei, despre care a afirmat că este pe o direcție bună.
„Am venit să cunosc orașul, e pentru prima dată când sunt aici. Vă mulțumesc pentru primire, mă bucur că am ajuns să vizitez Oradea", a spus Excelența Sa Kathleen Kavalec. Ambasadorul a vrut să știe cum a reușit orașul nostru să se dezvolte într-un ritm accelerat, comparând evoluția Oradiei cu a altor municipii, care nu au făcut pași atât de importanți.
Primarul Florin Birta a precizat că: „Noi funcționăm ca o societate privată, deși am putea avea 900 de angajați, având în vedere populația orașului, suntem la jumătate, circa 500. În plus, am urmărit întotdeauna să cheltuim maximum 15% din bugetul local pentru salariile cu personalul, iar restul să îi direcționăm către investiții".
În cadrul întrevederii, edilul a vorbit și despre principalele proiecte ale administrației publice locale și direcțiile pe care Primăria Oradea le are în vedere și care vizează investițiile private, fondurile europene, infrastructura rutieră și turismul.
„E o onoare pentru noi să vă avem în vizită. Suntem un oraș în care avem diferite etnii, care conviețuiesc fără nicio problemă. Administrația publică orădeană a avut mereu în vedere trei direcții care au dus la dezvoltarea comunității noastre. Prima, prin care s-a pus accentul pe investițiile private pe care le considerăm importante. Avem deja patru parcuri industriale și suntem pe punctul de-al deschide și pe al cincilea, investițiile străine atrase din 2008 și până în prezent ridicându-se la peste un miliard de euro. Toate acestea, au creat în jur de 12.000 de locuri de muncă în Oradea, ceea ce înseamnă salarii mai bune, bunăstare și o creștere a calității vieții. O altă direcție pe care am țintit-o a fost dezvoltarea infrastructurii și atragerea de fonduri europene, datorită cărora am schimbat fața orașului. Am investit banii europeni în pasaje rutiere, zone pietonale, unități de  învățământ, spitale, rețele de termoficare, apă și canalizare și continuăm să facem acest lucru pentru a spori confortul și a îmbunătăți condițiile pentru locuitorii orașului.
Și al treilea, dar nu cel din urmă sector pe care ne-am axat, a fost cel turistic, înțelegând nevoia atragerii de vizitatori la noi în oraș. În acest sens, ne-am îngrijit să reabilităm clădirile cu valoare arhitecturală din Oradea, pentru a le pune în valoare, fiind importante puncte de atracție pentru cei care ne vizitează", a subliniat edilul.
În încheiere, Kathleen Kavalec și-a manifestat intenția de-a intermedia viitoare colaborări între părțile implicate și chiar potențiale investiții americane în Oradea, subiect față de care primarul Florin Birta și-a exprimat toată deschiderea.
În cursul acestei după-amiezi, va fi lansată expoziția fotografică „We The People/Noi, Poporul", care celebrează 25 de ani de Parteneriat Strategic dintre România și SUA. Realizată de Ambasada SUA în parteneriat cu Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe, Agenția Națională de Presă Agerpres și Universitatea din Craiova, expoziția itinerantă explorează relațiile diplomatice, de securitate, economice și culturale, dintre poporul român și cel american, într-o selecție de 150 de fotografii memorabile.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:45:57 Ora de vară a Europei de Est