Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Excelența Sa, doamna Kathleen Kavalec, ambasador al SUA în România, a vizitat Universitatea din Oradea

Luni, 25 septembrie,

Excelența Sa, doamna Kathleen Kavalec, ambasador al SUA în România, a vizitat Universitatea din Oradea

„Ne dorim foarte mult să avem un centru cultural și o bibliotecă americană la Universitatea din Oradea", i-a spus prorectorul prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, ambasadoarei SUA în România, Kathleen Kavalec.

Înaltul oaspete american a fost primit de prorectorul prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, de președintele Senatului Universității, conf. univ. dr. Aurel Căuș, directorul CSUD, prof. univ. dr. Radu-Cătălin Țarcă, alături de alți membri ai corpului academic orădean.
„Este o întâlnire foarte onorantă pentru universitatea noastră", a declarat, la începutul dialogului purtat în sala Consiliului de Administrație al universității, prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș. Prorectorul Universității din Oradea i-a vorbit ambasadoarei Kathleen Kavalec despre instituția pe care o reprezintă, despre relațiile ei internaționale și, mai ales, despre colaborările pe care mediul academic orădean le are cu cel american. „Ne dorim foarte mult să avem un centru cultural și o bibliotecă americană la Universitatea din Oradea", a declarat prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, subliniind că existența acestor instituții culturale în orașul nostru n-ar face decât să sporească vizibilitatea și prestigiul Statelor Unite. Mai mult, prorectorul universității orădene a invitat Ambasada Statelor Unite ale Americii la București să devină partener al târgului național de carte pe care Universitatea din Oradea ține să-l găzduiască anul viitor.
„Vă mulțumesc frumos pentru frumoasa și călduroasa primire pe care mi-ați făcut-o. Este prima mea vizită la Oradea și o oportunitate de a afla mai multe în legătură cu orașul dumneavoastră. Aș vrea să vedem ce putem face pentru a strânge mai mult legăturile culturale cu Universitatea din Oradea", a spus Kathleen Kavalec, o surprinzător de bună vorbitoare a limbii române. Ambasadorul Statelor Unite la București s-a interesat, în mod deosebit, de bursierii Fulbright ai Universității din Oradea sau despre concetățeni de-ai ei veniți, cu aceeași bursă, în orașul de pe Crișul Repede. În context, conf. univ. dr. Veronica Buciuman, decanul Facultății de Litere i-a vorbit înaltului oaspete despre studierea literaturii și culturii americane, în cadrul mai multor programe de studiu ale facultății pe care o conduce. În plus, Universitatea din Oradea are, de câțiva ani, un bursier Fulbright, care îi ajută pe studenții de la Litere să învețe limba engleză de la un vorbitor nativ. Cu ajutorul acestuia, Facultatea de Litere a lansat un club de dezbateri, în limba engleză, și un festival universitar de film american, a precizat conf. univ. dr. Veronica Buciuman, subliniind că rolul acestui club este acela de a dezvolta, în România, spiritul dezbaterilor pe teme social-politice, specific societății americane.
Ambasadoarea Kathleen Kavalec a mai vrut să știe dacă tinerii absolvenți, mai ales cei de la facultățile tehnice, rămân în Oradea după absolvirea studiilor. „Firmele de azi caută să meargă în orașele unde există universități", a explicat emisarul diplomatic sensul întrebării ei. Prorectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș a răspuns că învățământul de tip dual, parcurile industriale, atenția pe care universitatea o acordă meseriilor căutate pe piața muncii, „reprezintă reale oportunități pentru studenții noștri, care aleg să rămână acasă".
După întâlnirea desfășurată în sala Consiliului de Administrație, ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Kathleen Kavalec, a făcut o scurtă plimbare prin campus și a vizitat Biblioteca Universității din Oradea. Cu acest prilej, demnitarul american a scris, în limba română, câteva cuvinte în Cartea de Onoare a instituției: „Mulțumesc frumos pentru primirea atât de călduroasă și sperăm să continuăm colaborarea strânsă cu Ambasada SUA în România".
Ambasadorul Statelor Unite a primit multe cărți din partea Universității din Oradea. Prorectorul, prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, a explicat acest gest invocând „importanța cunoașterii reciproce, ca un bun început al oricărei relații de colaborare". (B.C.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:53:02 Ora de vară a Europei de Est