Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Excelența Sa, doamna Kathleen Kavalec, ambasador al SUA în România, a vizitat Universitatea din Oradea

Luni, 25 septembrie,

Excelența Sa, doamna Kathleen Kavalec, ambasador al SUA în România, a vizitat Universitatea din Oradea

„Ne dorim foarte mult să avem un centru cultural și o bibliotecă americană la Universitatea din Oradea", i-a spus prorectorul prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, ambasadoarei SUA în România, Kathleen Kavalec.

Înaltul oaspete american a fost primit de prorectorul prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, de președintele Senatului Universității, conf. univ. dr. Aurel Căuș, directorul CSUD, prof. univ. dr. Radu-Cătălin Țarcă, alături de alți membri ai corpului academic orădean.
„Este o întâlnire foarte onorantă pentru universitatea noastră", a declarat, la începutul dialogului purtat în sala Consiliului de Administrație al universității, prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș. Prorectorul Universității din Oradea i-a vorbit ambasadoarei Kathleen Kavalec despre instituția pe care o reprezintă, despre relațiile ei internaționale și, mai ales, despre colaborările pe care mediul academic orădean le are cu cel american. „Ne dorim foarte mult să avem un centru cultural și o bibliotecă americană la Universitatea din Oradea", a declarat prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, subliniind că existența acestor instituții culturale în orașul nostru n-ar face decât să sporească vizibilitatea și prestigiul Statelor Unite. Mai mult, prorectorul universității orădene a invitat Ambasada Statelor Unite ale Americii la București să devină partener al târgului național de carte pe care Universitatea din Oradea ține să-l găzduiască anul viitor.
„Vă mulțumesc frumos pentru frumoasa și călduroasa primire pe care mi-ați făcut-o. Este prima mea vizită la Oradea și o oportunitate de a afla mai multe în legătură cu orașul dumneavoastră. Aș vrea să vedem ce putem face pentru a strânge mai mult legăturile culturale cu Universitatea din Oradea", a spus Kathleen Kavalec, o surprinzător de bună vorbitoare a limbii române. Ambasadorul Statelor Unite la București s-a interesat, în mod deosebit, de bursierii Fulbright ai Universității din Oradea sau despre concetățeni de-ai ei veniți, cu aceeași bursă, în orașul de pe Crișul Repede. În context, conf. univ. dr. Veronica Buciuman, decanul Facultății de Litere i-a vorbit înaltului oaspete despre studierea literaturii și culturii americane, în cadrul mai multor programe de studiu ale facultății pe care o conduce. În plus, Universitatea din Oradea are, de câțiva ani, un bursier Fulbright, care îi ajută pe studenții de la Litere să învețe limba engleză de la un vorbitor nativ. Cu ajutorul acestuia, Facultatea de Litere a lansat un club de dezbateri, în limba engleză, și un festival universitar de film american, a precizat conf. univ. dr. Veronica Buciuman, subliniind că rolul acestui club este acela de a dezvolta, în România, spiritul dezbaterilor pe teme social-politice, specific societății americane.
Ambasadoarea Kathleen Kavalec a mai vrut să știe dacă tinerii absolvenți, mai ales cei de la facultățile tehnice, rămân în Oradea după absolvirea studiilor. „Firmele de azi caută să meargă în orașele unde există universități", a explicat emisarul diplomatic sensul întrebării ei. Prorectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș a răspuns că învățământul de tip dual, parcurile industriale, atenția pe care universitatea o acordă meseriilor căutate pe piața muncii, „reprezintă reale oportunități pentru studenții noștri, care aleg să rămână acasă".
După întâlnirea desfășurată în sala Consiliului de Administrație, ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Kathleen Kavalec, a făcut o scurtă plimbare prin campus și a vizitat Biblioteca Universității din Oradea. Cu acest prilej, demnitarul american a scris, în limba română, câteva cuvinte în Cartea de Onoare a instituției: „Mulțumesc frumos pentru primirea atât de călduroasă și sperăm să continuăm colaborarea strânsă cu Ambasada SUA în România".
Ambasadorul Statelor Unite a primit multe cărți din partea Universității din Oradea. Prorectorul, prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, a explicat acest gest invocând „importanța cunoașterii reciproce, ca un bun început al oricărei relații de colaborare". (B.C.)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:01:29 Ora standard a Europei de Est