Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Comedia romantică ,,Floare de cactus”

Astă-seară, o nouă premieră la Teatrul ,,Regina Maria”

Comedia romantică ,,Floare de cactus”

Teatrul ,,Regina Maria" are deosebita plăcere de a anunța premiera spectacolului „Floare de cactus" de Pierre Barillet și Pierre Grédy, regia Daniel Vulcu, care va avea loc duminică, 24 septembrie 2023, de la ora 19.00, la Sala Mare.

Pierre Barillet și Pierre Grédy sunt doi scriitori francezi, care au devenit un tandem emblematic al teatrului de bulevard. Colaborarea lor prolifică începe în anii '40, iar „Floare de cactus" este unul dintre proiectele comune care s-a bucurat de un succes enorm, în special pe Broadway.
„Floare de cactus" este una dintre acele comedii care nu se demodează niciodată. Romantică, plină de umor și picantă, comedia s-a jucat cu succes atât pe scena teatrului, cât și în cinematografie, prima ecranizare fiind răsplătită cu un premiu Oscar, o nominalizare la Bafta Awards și un premiu și patru nominalizări la Golden Globe.
Spectacolul surprinde povestea unui medic stomatolog de carieră, cam fustangiu, se îndrăgostește de o fetișcană drăguță, cu care se „împacă foarte bine". Însă, cum nu vrea sub nicio formă un angajament serios, găsește o soluție care îl face invulnerabil, cel puțin așa crede el: o minte că este căsătorit și are trei copii. Până aici, totul pare să meargă conform planului, dar lucrurile se complică când realizează că de fapt își dorește un viitor alături de ea. Așa că se aruncă într-un joc al identităților false și al minciunilor, din care este cam greu să se salveze. Noroc că o are alături pe asistenta lui devotată, care îl ajută să-și găsească propriul final fericit.
Spectacolul îi are în distribuție pe actorii: Răzvan Vicoveanu, Lucia Rogoz, Georgia Căprărin, George Dometi, Alexandru Rusu, Gabriela Codrea, Daniel Vulcu și Anca Sigmirean, iar din figurație fac parte: Adeline Tripa, Nicolae Segărceanu, Cristian Segărceanu, Cristian Domide, Sorin Mudura și Argentina Fodor.
Direcția de scenă a spectacolului îi aparține lui Daniel Vulcu, actualul manager al Teatrului ,,Regina Maria". Este un actor apreciat, având o experiență de 40 de ani în teatrul profesionist, și este cunoscut și ca regizor de teatru, semnând spectacole care au fost jucate mai bine de 10 ani, precum „Și miniștrii calcă strâmb", de Ray Cooney. De-a lungul timpului, a arătat o preferință deosebită pentru comedie și cabaret, în ambele ipostaze artistice - atât ca actor, cât și ca regizor.
,,Pentru mine regia este o pasiune și, ca pe orice pasiune, o fac cu bucurie și cu lejeritate. Nu mă încrâncenez și încerc să transmit o stare bună tuturor celor cu care lucrez. Nu mi-am propus niciodată să ies din zona comediei, pentru că este o zonă pe care o stăpânesc și îmi place să performez în ea", susține D.V.
Scenografia este semnată de Florina Belinda Vasilatos, care a ocupat funcția de scenograf la Teatrul Szigligeti timp de 21 de ani și colaborează și cu alte teatre din țară și din Ungaria. Nu este la prima colaborare cu Teatrul ,,Regina Maria" - Trupa Iosif Vulcan, în 2015, realizând, alături de Ianis Vasilatos, scenografia inovatoare a spectacolului „Livada de vișini".
Coregrafia este realizată de Dimény Levente, actor la Teatrul Szigligeti Oradea, regizor și coregraf, iar pregătirea muzicală este realizată de Lăcrimioara Deac, profesor de canto muzică ușoară la Școala de Arte „Francisc Hubic" din cadrul Centrului de Cultură al județului Bihor și fondator și președinte al Asociației Culturale Art Group Music.
Atât Lăcrimioara Deac, cât și Dimény Levente se află la cea de-a doua colaborare cu Teatrul ,,Regina Maria" în ultimele două stagiuni, realizând pregătirea muzicală și coregrafia și pentru spectacolul Colivia Nebunelor.
Din echipa de creație a spectacolului face parte și acordeonistul orădean Alin Răsădean, absolvent al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima", Cluj-Napoca, care urcă pe scena Teatrului ,,Regina Maria" pentru prima oară.
Pentru premieră nu mai sunt locuri disponibile, însă au fost puse în vânzare următoarele două reprezentații ale spectacolului, care vor avea loc în data de 5 și 29 octombrie, de la ora 19.00, la Sala Mare. Biletele pot fi achiziționate de agenția teatrului (deschisă marți și joi, de la ora 12.00 la 18.00, miercuri și vineri, între orele 10.00 și 14.00, sâmbătă, între orele 11.00 și 13.00 sau cu o oră înainte de spectacole) și on-line de pe Eventim.ro.
Mai multe informații despre spectacol și echipă găsiți pe site-ul Teatrului ,,Regina Maria".
Vă așteptăm cu drag la teatru!
Ramona Nemeș,
secretar artistic

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:52:20 Ora standard a Europei de Est