Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Comedia romantică ,,Floare de cactus”

Astă-seară, o nouă premieră la Teatrul ,,Regina Maria”

Comedia romantică ,,Floare de cactus”

Teatrul ,,Regina Maria" are deosebita plăcere de a anunța premiera spectacolului „Floare de cactus" de Pierre Barillet și Pierre Grédy, regia Daniel Vulcu, care va avea loc duminică, 24 septembrie 2023, de la ora 19.00, la Sala Mare.

Pierre Barillet și Pierre Grédy sunt doi scriitori francezi, care au devenit un tandem emblematic al teatrului de bulevard. Colaborarea lor prolifică începe în anii '40, iar „Floare de cactus" este unul dintre proiectele comune care s-a bucurat de un succes enorm, în special pe Broadway.
„Floare de cactus" este una dintre acele comedii care nu se demodează niciodată. Romantică, plină de umor și picantă, comedia s-a jucat cu succes atât pe scena teatrului, cât și în cinematografie, prima ecranizare fiind răsplătită cu un premiu Oscar, o nominalizare la Bafta Awards și un premiu și patru nominalizări la Golden Globe.
Spectacolul surprinde povestea unui medic stomatolog de carieră, cam fustangiu, se îndrăgostește de o fetișcană drăguță, cu care se „împacă foarte bine". Însă, cum nu vrea sub nicio formă un angajament serios, găsește o soluție care îl face invulnerabil, cel puțin așa crede el: o minte că este căsătorit și are trei copii. Până aici, totul pare să meargă conform planului, dar lucrurile se complică când realizează că de fapt își dorește un viitor alături de ea. Așa că se aruncă într-un joc al identităților false și al minciunilor, din care este cam greu să se salveze. Noroc că o are alături pe asistenta lui devotată, care îl ajută să-și găsească propriul final fericit.
Spectacolul îi are în distribuție pe actorii: Răzvan Vicoveanu, Lucia Rogoz, Georgia Căprărin, George Dometi, Alexandru Rusu, Gabriela Codrea, Daniel Vulcu și Anca Sigmirean, iar din figurație fac parte: Adeline Tripa, Nicolae Segărceanu, Cristian Segărceanu, Cristian Domide, Sorin Mudura și Argentina Fodor.
Direcția de scenă a spectacolului îi aparține lui Daniel Vulcu, actualul manager al Teatrului ,,Regina Maria". Este un actor apreciat, având o experiență de 40 de ani în teatrul profesionist, și este cunoscut și ca regizor de teatru, semnând spectacole care au fost jucate mai bine de 10 ani, precum „Și miniștrii calcă strâmb", de Ray Cooney. De-a lungul timpului, a arătat o preferință deosebită pentru comedie și cabaret, în ambele ipostaze artistice - atât ca actor, cât și ca regizor.
,,Pentru mine regia este o pasiune și, ca pe orice pasiune, o fac cu bucurie și cu lejeritate. Nu mă încrâncenez și încerc să transmit o stare bună tuturor celor cu care lucrez. Nu mi-am propus niciodată să ies din zona comediei, pentru că este o zonă pe care o stăpânesc și îmi place să performez în ea", susține D.V.
Scenografia este semnată de Florina Belinda Vasilatos, care a ocupat funcția de scenograf la Teatrul Szigligeti timp de 21 de ani și colaborează și cu alte teatre din țară și din Ungaria. Nu este la prima colaborare cu Teatrul ,,Regina Maria" - Trupa Iosif Vulcan, în 2015, realizând, alături de Ianis Vasilatos, scenografia inovatoare a spectacolului „Livada de vișini".
Coregrafia este realizată de Dimény Levente, actor la Teatrul Szigligeti Oradea, regizor și coregraf, iar pregătirea muzicală este realizată de Lăcrimioara Deac, profesor de canto muzică ușoară la Școala de Arte „Francisc Hubic" din cadrul Centrului de Cultură al județului Bihor și fondator și președinte al Asociației Culturale Art Group Music.
Atât Lăcrimioara Deac, cât și Dimény Levente se află la cea de-a doua colaborare cu Teatrul ,,Regina Maria" în ultimele două stagiuni, realizând pregătirea muzicală și coregrafia și pentru spectacolul Colivia Nebunelor.
Din echipa de creație a spectacolului face parte și acordeonistul orădean Alin Răsădean, absolvent al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima", Cluj-Napoca, care urcă pe scena Teatrului ,,Regina Maria" pentru prima oară.
Pentru premieră nu mai sunt locuri disponibile, însă au fost puse în vânzare următoarele două reprezentații ale spectacolului, care vor avea loc în data de 5 și 29 octombrie, de la ora 19.00, la Sala Mare. Biletele pot fi achiziționate de agenția teatrului (deschisă marți și joi, de la ora 12.00 la 18.00, miercuri și vineri, între orele 10.00 și 14.00, sâmbătă, între orele 11.00 și 13.00 sau cu o oră înainte de spectacole) și on-line de pe Eventim.ro.
Mai multe informații despre spectacol și echipă găsiți pe site-ul Teatrului ,,Regina Maria".
Vă așteptăm cu drag la teatru!
Ramona Nemeș,
secretar artistic

Trimite email
joi, 10 aprilie 2025, 17:43:20 Ora de vară a Europei de Est