Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Remember - Green bridge for future

La Școala Gimnazială Nr. 1 Roșia

Remember - Green bridge for future

„Green bridge for future", proiect Erasmus+ - Parteneriate pentru cooperare pe domeniul Educației școlare - KA210 (parteneriate la scară mică / de mică anvergură), având ca număr de referință 2021-2-RO01-KA210-SCH-000048099.

Parafrazând cele spuse de Rodin, „Nimic nu este o pierdere de timp dacă folosești experiența cu înțelepciune", credem că experiența trăită pe parcursul celor 18 luni de desfășurare a proiectului Erasmus+ „Green bridge for future" a reprezentat un timp de calitate, a adus un plus de valoare pentru toți cei implicați, direct sau indirect, pe diverse planuri: emoțional, social, profesional, cultural, spiritual, comunicațional.
În data de 13.09.2023 a avut loc activitatea de diseminare finală a proiectului, „GREEN BRIDGE FOR FUTURE - CĂLĂTORIE PENTRU DEZVOLTAREA DURABILĂ". Cred însă că în loc de „finală" mai degrabă s-ar potrivi expresia „punct și de la capăt". Fiindcă deși am pus „punct" proiectului, prin produsele sale, și aș enumera doar cele două volume „GREEN BRIDGE FOR FUTURE. Fă ceva care contează!", „Povestiri «green» dintr-un ținut magic: Roșia", putem spune că mereu va fi de la „capăt" prin valorificarea în diverse contexte a acestora.
„Puntea umană" construită prin acest proiect sigur va prilejui și mai departe o colaborare între cele trei școli implicate, Școala Gimnazială Nr. 1 Roșia - România, Instituto Comprensivo „D. Bramante" - Italia,  Gül Çetin Kaur Anatolian High School - Turcia la alte activități și nu doar din sfera proiectului, „un schimb de bune practici și proiecte care își propun schimbări în preferințe, consum și stil de viață pentru o planetă mai verde". Mărturie în acest sens sunt și gândurile elevilor participanți. Și exemplific doar trei din ele:
*„... Am experimentat atât de multe lucruri și asta va face parte din mine pentru totdeauna și mă simt schimbată pe dinăuntru. Am fost fericită că în sfârșit am reușit să umplu un gol din mine, dar când ne-am întors, o parte din inima mea a rămas acolo, în satul Roșia, România ... Așadar, dacă cineva ar avea ocazia să participe la Erasmus, i-aș recomanda fără să stau pe gânduri, pentru că astfel de experiențe se întâmplă o dată în viață și te schimbă o dată pentru totdeauna." (Valeria de Candia)
*„... Această experiență m-a ajutat cu siguranță să îmi îmbunătățesc limba engleză și să cunosc alte culturi. Ne-a făcut mai independenți, ne-a extins abilitățile sociale și ne-a permis să construim o prietenie solidă ... " (Nicolò Ioni)
*„... Proiectul Erasmus este una din cele mai frumoase idei ale școlii noastre pentru că le oferă elevilor o mare oportunitate. ... Recomand tuturor o astfel de oportunitate!" (Iacopo Teodori)
Și DA, implicarea într-un proiect Erasmus este un îndemn pe care îl recomand și în calitate de profesor implicat. Scriam în broșura de lansare că „Sperăm că acest proiect va fi nu doar o frumoasă experiență, ci o adevărată «călătorie a învățării» pentru toți participanții". Acum, la final, pot să spun că speranța de la început s-a materializat întru totul și că „Erasmus+ este o experiență de învățare puternică care deschide oportunități de dezvoltare pentru toată lumea".
Prof. Maria Ujoc

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:03:36 Ora de vară a Europei de Est