Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Concert aniversar dedicat artistei bihorene Florica Bradu

În 3 octombrie, ora 18.00, la Teatrul ,,Regina Maria”

Concert aniversar dedicat artistei bihorene Florica Bradu

Consiliul Județean Bihor și Centrul de Cultură al Județului Bihor organizează mai multe evenimente cultural-artistice dedicate contribuției pe care doamna Florica Bradu a adus-o, de-a lungul întregii sale cariere, folclorului și tradițiilor din județul nostru.

În 28 septembrie, lansarea cărții „Trec prin lume cântând", la Muzeul Țării Crișurilor
Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, a susținut miercuri, 20 septembrie, o conferință de presă alături de artista Florica Bradu și managerul Centrului de Cultură al Județului Bihor, Liviu Buțiu, în cadrul căreia a prezentat seria de evenimente. 
Acestea debutează cu lansarea cărții intitulate „Trec prin lume cântând", o colecție de muzică și texte care au caracterizat cariera artistei Florica Bradu. Lansarea va avea loc în data de 28 septembrie, ora 18.00, la Muzeul Țării Crișurilor.
Acest eveniment este dedicat unui om care ne-a reprezentat cu cinste vreme de 60 de ani atât în plan local, cât și în țară și în străinătate. Noi vrem să ne arătăm respectul și prețuirea față de oamenii valoroși din comunitate cât timp aceștia sunt printre noi. Doamna Florica Bradu este confundată cu sufletul comunității noastre și în acest sens ne-am gândit să îi dedicăm în acest an câteva evenimente care se înscriu în conceptul nostru de a dezvolta componenta sufletească a comunității bihorene", a precizat Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.
Sunt recunoscătoare că v-ați gândit la acest proiect într-un context mai larg de promovare și accentuare a preocupării pentru tradiții, pentru muzica tradițională. Asta fac de o viață și este bucuria mea de a atrage atenția că cultura tradițională este exprimarea cea mai autentică a unui neam. Fac de-o viață muzică bihoreană, am cules cântece, le-am ales și le-am dat publicului încărcate de sufletul meu. În această carte „Trec prin lume cântând" este repertoriul meu de-o viață, text și muzică. Sunt foarte fericită și sunt onorată că v-ați gândit să mă sărbătoriți", a declarat Florica Bradu.
Pentru a onora întreaga contribuție adusă culturii bihorene, în data de 3 octombrie va avea loc Concertul aniversar „Florica Bradu - Lioara Bihorului", de la ora 18.00, în Sala Mare a Teatrului de Stat Oradea. Evenimentul va fi prezentat de realizatoarea TV Iuliana Tudor și va fi difuzat la Televiziunea Română.
Pentru mine este o onoare să fiu implicat în totalitate în acest concert și în calitate de dirijor al ochestrei „Rapsodia bihoreană". Doamna Florica Bradu este o mare voce a folclorului românesc, pentru că, prin repertoriul pe care l-a adus în fața publicului, a adus spiritualitate și emoție. Concertul aniversar promite o seară plină de emoție, având în vedere că vor fi și invitați de suflet din generația de aur a folclorului românesc", a adăugat Liviu Buțiu, managerul Centrului de Cultură al Județului Bihor.
Invitații care vor încânta publicul sunt: Viorica Flintașu, Angelica Stoican, Florica Zaha, Nicolae și Nicușor Mureșan, Maria Sidea, Traian Jurchela,  Andreea Voica și Deian Galetin, Antonela Ferche Buțiu, Cornelia Căprariu Roman și Petrică Pașca, Andrei Corb, Ciprian Mocan, Grupul vocal ,,Lioara" al Școlii de Arte ,,Francisc Hubic" și  Grupul vocal-instrumental ,,Iza". Acompaniază Orchestra ,,Rapsodia bihoreană", dirijor, prof. Liviu Buțiu, iar invitata specială va fi Elise Stan - etnomuzicolog.
Biletele pot fi achiziționate de la casieria Teatrului ,,Regina Maria".
Prețul unui bilet este 30 de lei.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:15:03 Ora standard a Europei de Est