Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Leoaicele” orădene au organizat o tabără pentru copiii cu diabet

Lecția de viață

„Leoaicele” orădene au organizat o tabără pentru copiii cu diabet

În perioada 13-19 iunie 2009, 13 copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 14 ani care suferă de diabet zaharat se bucură de o tabără grozavă, organizată de doamnele de la Lions Club Oradea „22”, la pensiunea „Tirol” din Sânmartin (în condiții de patru stele).

 Cunoscând, ieri, în premieră, câteva dintre „leoaicele” organizatoare, am înțeles gestul lor de caritate și calitate, care pornește din sufletul lor bun, aureolat de un chip frumos și zâmbitor.
 „Noi dăruim”
  Florina David (președintele pe 2009 - 2010), Gabriela Bârsan, Toth Amelia sau Larisa Dumbravă ni s-au părut niște persoane speciale, care, după felul în care vorbeau, gândeau și se comportau, nu le puteai intui profesia și rolul lor în această tabără, pentru că toate știau de toate și făceau de toate. Însă atunci când s-au discutat probleme strict medicale, vioara întâi a fost Larisa Dumbravă, medic primar pediatru, având supraspecializarea în diabet, nutriție și boli metabolice.
  „Vă dați seama că acești copii nu au cum să plece de lângă mama lor, fiind legați de un program și o supraveghere strictă din punct de vedere medical? Este pentru prima oară când se despart de părinți. Aici în tabără, ei sunt supravegheați și monitorizați medical 24 de ore din 24. Testarea glicemiei se face de șase ori pe zi, înainte și după mâncare, dar și la gustări”, ne-a declarat medicul primar, Larisa Dumbravă. Înainte de servirea mesei, valorile normale ale glicemiei la acești copii (cu vârsta cuprinsă între 6 și 14 ani) sunt cuprinse în intervalul 60 - 100, iar după servirea mesei, ele pot crește până la maximum 135 (în funcție de vârstă, sex și greutate). Aceste valori sunt direct legate de programul alimentar sănătos al fiecăruia dintre noi. Ele cresc, complicând lucrurile, printr-o alimentație bogată în glucide, prin stres, absența exercițiilor fizice, iar la diabetici, în plus, prin lipsa insulinei sau administrarea unei doze prea mici de insulină.  Așadar, în această tabără, copiii sunt testați de șase ori pe zi, dar, la nevoie, și mai des, li se administrează regulat insulină și beneficiază de un program special: multă mișcare, prin jocuri diferite, în curte, la piscină, în sala de club, în pădurea de la Băile Felix, alături de membri Ecotop...
  Au fost la Grădina Zoologică, au jucat baschet  în sala de sport a L.P.S. „Bihorul”, au căutat comoara și s-au bucurat de aerul curat și frumusețile stațiunii Băile Felix...
Dragi părinți, nu trebuie să vă faceți griji de niciun fel atunci când copiii dumneavoastră ajung pe mâinile doamnelor „leoaice”. Principiul lor este „Noi dăruim”.
Dăruiesc din inimă, cu tot sufletul, tot ce pot și tot ce știu. Sunt mămici, educatoare, asistente, medici și manageri, bune la toate și bine intenționate. Organizează acțiuni de caritate și licitații tocmai pentru a putea dărui cât mai mult și cât mai multe.
 Î n fața unor asemenea doamne, noi, bărbații, trebuie să ne ridicăm pălăria și să le apreciem realizările și calitățile, iar comunitatea să fie mai atentă și binevoitoare atunci când este vorba de acțiuni de caritate...(Ovidiu DAN) 
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Leoaicele” orădene au organizat o tabără pentru copiii cu diabet.

Trimite email
sâmbătă, 12 aprilie 2025, 06:17:59 Ora de vară a Europei de Est