Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cadourile lui Nicolae Ceaușescu, care au parcurs „Drumul Mătăsii”

Scoase la licitație

Cadourile lui Nicolae Ceaușescu, care au parcurs „Drumul Mătăsii”

Două cadouri primite de Nicolae Ceaușescu din partea Șahului Iranului Mohammad Reza Pahlavi și de la președintele Coreei de Nord Kim-Ir Sen sunt scoase la licitație săptămâna viitoare, miercuri, 27 septembrie, alături de alte aproximativ 200 de piese de artă orientală și asiatică. Piesele reprezintă mărturii ale relațiilor diplomatice complexe ale României comuniste cu alte țări și reflectă o imagine a elitei comuniste.

             Pentru prețul de 2.000 de euro este scoasă la licitație o impresionantă masă orientală din lemn exotic sculptat cu intarsii de sidef. Piesa a fost dăruită, la sfârșitul anilor 70’, de către șahul Iranului Mohammad Reza Pahlavi, cel care i-a dăruit lui Nicolae Ceaușescu și celebra limuzină Paykan Hillman Hunter, un simbol al Iranului. Limuzina a fost scoasă la licitație în 2021 și a fost adjudecată pentru 95.000 de euro. Masa de colecție este însoțită de certificatul R.A.A.P.P.S., care atestă faptul că provine din fondul de bunuri personale confiscate de la soții Nicolae și Elena Ceaușescu, precum și din cadourile intrate în proprietatea privată a statului, supuse vânzării prin licitație publică.
Pentru prețul de pornire de doar 250 de euro este scoasă la licitație o vază din lac și sidef, decorată cu piersici, reprezentând cadoul protocolar primit de Nicolae Ceaușescu din partea președintelui Coreei de Nord Kim-Ir Sem. Piesa istorică a fost realizată în Coreea de Nord în anii 80’ și este însoțită de certificatul R.A.A.P.P.S.
În cadrul evenimentului „Drumul Mătăsii. Licitația de orientalism, precum și o colecție de hărți ale lumii” sunt scoase la licitație și o serie de katane, pumnale ori săbii istorice. Cea mai valoroasă piesă este sabia Katana Shikomizue, semnată Kanesaki, care are prețul de pornire de 4.000 de euro. Sabia provine din Japonia, a fost realizată în anul 1661, la începutul perioadei Edo, și este însoțită de certificatul de originalitate NBTHK, eliberat de Societatea pentru Conservarea Săbiilor din Japonia. O altă piesă excepțională, care are prețul de pornire de 3.500 de euro, este sabia japoneză Wakizashi de Nio Kiyosa. Artefactul datează din anii 1504-1521 și este certificat NBTHK.
O apariție deosebită în cadrul licitației din 27 septembrie este impresionanta statuetă din lemn exotic pictat, de dimensiuni umane, care reprezintă un Buddha. Piesa de colecție a fost realizată în prima jumătate a sec. XX, în Asia de Sud-Est, și are prețul de pornire de 900 de euro. Din colecția de hârtii rare, din cadrul licitației, se remarcă harta lumii (paniglob) și mișcarea planetelor din sistemul solar realizată de Pieter Keur. Harta rară, cu prețul de pornire de 900 de euro, a decorat Biblia publicată la Amsterdam de editorul Pieter Keur la sfârșitul sec. al XVII-lea.
Expoziția „Drumul mătăsii. Licitația de orientalism, precum și o colecție de hărți ale lumii”, cuprinde stampe japoneze, acuarele și tușuri chinezești, netsuke și okimono din perioadele Muromachi, Edo și Meiji, dar și covoare de colecție, este deschisă la Palatul Cesianu-Racoviță de luni până duminică în intervalul orar 10.00-20.00.
Alina Panico

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:06:30 Ora de vară a Europei de Est