Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cea de-a treia mobilitate a avut loc în Grecia

Proiectul de parteneriat Erasmus+ Environmental Education in Action, acțiunea KA210

Cea de-a treia mobilitate a avut loc în Grecia

În perioada 4-8 septembrie 2023, a avut loc cea de-a treia mobilitate din cadrul proiectului de parteneriat Erasmus+ Environmental Education in Action, acțiunea KA210 - parteneriate școlare, găzduită de Educational Center for Environment and Sustainability of Karpenisi din Grecia.

Participanții au fost cadre didactice de la școlile și instituțiile partenere din proiect: Zespol Szkolno - Przedszkolny Nr.1 (Polonia), Educational Center for Environmental and Sustainability of Karpenisi (Grecia), Istituto Comprensivo di Pontassieve (Italia), HamzaYerlikaya Ortaokulu (Turcia), Sivas Dorteylul Ortaokulu (Turcia) și Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna" (România).
Prima zi din program a debutat cu o activitate în aer liber, desfășurată pe o rută de 4 km în pădurea de platani, Gorgianades. Aici participanții s-au familiarizat cu ecosistemul de pădure, au observat specii de arbori, plante şi animale. Fiecare popas a fost presărat cu povești despre tradițiile locului, despre mituri și istoria fiecărui colțișor observat. După-masă, participanții au vizitat Centrul Istoriei si Culturii Evritaniei și Muzeul Munților din Karpenisi, unic în Grecia. Seara s-a încheiat cu întâlnirea cu viceprimarul orașului Karpenisi.
            În ziua următoare, participanții, echipați cu bocanci și pelerine pentru ploaie, au luat parte la un program experimental de mediu, cu activități în aer liber, în pădurea de brazi și platani din Tornos, cu un traseu de drumeție de 5 km. Apoi, s-a vizitat  Mănăstirea Proussous și Muzeul Folclorului din Tomos, unde au fost prezentate tradițiile locului, costumele populare și modul de viață al localnicilor.
            A avut loc o întâlnire cu un reprezentant al Asociației Naturale Ηiking din Karpenisi, care a vorbit despre preocuparea membrilor asociației de a implica tinerii în cât mai multe acțiuni de protecție și conservare a mediului local.
             Un reprezentant al Universității Agricole din Atena, Departamentul local de Silvicultură, a vorbit despre incendiile care au avut loc de-a lungul timpului în această regiune și impactul acestora asupra creșterii și dezvoltării arborilor din pădurile zonale. În laboratoarele universității de silvicultură, profesorii au analizat diverse secțiuni prin tulpinile arborilor distruși de incendii.
             Joi, 7 septembrie, Programul experimental de mediu, cu activități în aer liber, s-a desfășurat în pădurea de brazi și platani din Mikro Chorio, cu un traseu de drumeție de 4 km. Au fost vizitate două sate tradiționale, cel din Megalo Chorio și din Korisxades, așezări montane, cu preocupări și tradiții străvechi, care oglindesc respectul pentru munte, grija pentru mediu și comuniunea cu natura.
            În urma acestor activități, profesorii au învățat să creeze și să aplice, din experiența personală, propriul program pe tema mediului înconjurător, au reușit să îndrăgească natura, s-au familiarizat cu natura sălbatică din zona montană a Greciei, au aflat despre problemele de mediu cu care se confruntă comunitatea din Karpenisi, au conștientizat mult mai mult, problemele de mediu care privesc schimbările climatice și managementul sustenabil al pădurilor și au exersat abilitățile sociale.
Prof. Zbârcea Claudia

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:52:01 Ora de vară a Europei de Est