Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Trei proiecte de conservare a naturii și dezvoltare a turismului local

Luni, a avut loc evenimentul de lansare

Trei proiecte de conservare a naturii și dezvoltare a turismului local

Luni, 18 septembrie 2023, în comunele Aușeu și Vadu Crișului, a avut loc evenimentul de lansare a trei proiecte de conservare și protejare a două situri din județul Bihor.

La eveniment au participat președintele Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), Viorel Carnariu, și vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, împreună cu primarii din comunele Aușeu, Șinteu, Drăgești, Dobrești, Vadu Crișului, Bratca, Șuncuiuș, precum și reprezentanți ai ISU Crișana, Salvamont Bihor și alte instituții din județ.
Vreau să îi mulțumesc domnului Carnariu pentru că a acceptat să colaboreze cu Consiliul Județean Bihor în vederea realizării acestor proiecte, dar și colegilor domniei sale pentru sprijinul pe care ni l-au acordat în pregătirea acestora. Aceste proiecte trebuie finalizate până la 31 decembrie 2023. Am întâmpinat foarte multe dificultăți în aceste proiecte, dar mă bucură faptul că le-am depășit împreună, că suntem în această etapă și vom fi mai bucuroși dacă vom reuși să implementăm proiectele până la sfârșitul anului", a precizat Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.
Având în vedere prietenia și colaborarea bună cu Consiliul Județean Bihor, cred că vom derula și alte proiecte împreună în județul Bihor. Suntem conștienți că dezvoltând astfel de proiecte, aducem în zona rurală atât investitori, cât și turiști. Se urmărește și o dezvoltare durabilă a zonei. La ora actuală, ANANP are la nivel național proiecte în valoare de 68 de milioane de euro. La nivel central, Agenția lucrează și la actualizarea planurilor de management a ariilor protejate", a declarat Vasile Carnariu, președintele ANANP.
Cele trei proiecte care urmează să fie implementate de ANANP, în colaborare cu Consiliul Județean Bihor și primăriile locale sunt:
„Implementarea de măsuri active de conservare pe teritoriul sitului de importanță comunitară ROSCI0240 Tășad", cod SMIS 152285;
„Implementarea de măsuri active de conservare pe teritoriul sitului Natura 2000 ROSCI0062 Defileul Crişului Repede - Pădurea Craiului", Cod SMIS - 152284;
„Implementarea de măsuri active de conservare pe teritoriul sitului Natura 2000 ROSCI00322 Muntele Șes", Cod SMIS 153419.
Proiectul „Implementarea de măsuri active de conservare pe teritoriul sitului de importanță comunitară ROSCI0240 Tășad" include amenajarea interioară a Peșterii Stracoș, construirea unui Centru de vizitare și parcare, amenajarea de poteci și locuri de popas, amplasarea unor poduri suspendate și trasee tip Via Ferrata, amenajarea de locuri de odihnă și puncte de observare, curățarea pajiștilor afectate de ferigă, și multe altele.
Proiectul are un buget total de 11.158.155,09 lei, din care o parte semnificativă este nerambursabilă, și se desfășoară în scopul conservării și protejării biodiversității din situl ROSCI0240 Tășad.
Proiectul „Implementarea de măsuri active de conservare pe teritoriul sitului Natura 2000 ROSCI0062 Defileul Crişului Repede - Pădurea Craiului" include amenajarea unei zone de vizitare în comuna Bratca pentru conservarea biodiversității, creșterea calității condițiilor de vizitare. De asemenea, se propune crearea de centre de management, cercetare și educație ecologică în comunele Șuncuiuș, Dobrești și Vadu Crișului, sub forma unor locuri de campare.
Proiectul cuprinde și lucrări de combatere a speciilor invazive, amenajarea și reamenajarea peșterilor Unguru Mare, Vadu Crișului și Peștera Vântului, montarea de panouri de protecție pentru specii și habitat, și alte activități de conștientizare și management ecologic.
Proiectul „Implementarea de măsuri active de conservare pe teritoriul sitului Natura 2000 ROSCI00322 Muntele Șes" include lucrări de amenajare, instalarea de panouri de protecție, sisteme de supraveghere video, construirea unui centru de management ecologic, dotarea cu echipamente IT. Pentru a împiedica activitățile de motocros pe teritoriului sitului și pentru a oferi o alternativă pasionaților acestui sport, la limita ariei protejate, în comuna Aușeu, va fi amenajat un circuit de 1,7 km lungime.
Aceste proiecte nu doar că vor consolida eforturile de protejare a naturii, ci vor contribui și la dezvoltarea turismului local, oferind oportunități noi pentru vizitatori să exploreze și să înțeleagă frumusețea și importanța conservării naturii din județul Bihor.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:08:29 Ora de vară a Europei de Est