Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Astăzi, am avut ,,o duminică cu o importanță deosebită”, petrecută la Biserica Ortodoxă cu hramul Înălțarea Sfintei Cruci de la Sarcău

Sărbătoarea hramului

Astăzi, am avut ,,o duminică cu o importanță deosebită”, petrecută la Biserica Ortodoxă cu hramul Înălțarea Sfintei Cruci de la Sarcău

Azi (duminică, 17 septembrie 2023), am participat la Sfânta și dumnezeiasca Liturghie, urmată de Taina Sfântului Maslu, la Biserica Ortodoxă cu hramul Înălțarea Sfintei Cruci de la Sarcău.

,,Ne găsim în duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, o duminică care are o importanță deosebită, nu numai pentru evenimentul legat de sfânta cruce, ci o duminică importantă pentru viața noastră de creștini, după cum a subliniat preasfințitul părinte decan Dumitru Megheșan, în cuvântul de învățătură. Evanghelia care s-a citit la sfânta și dumnezeiasca Liturghie provine de la Sfântul Marcu, capitolul VIII, și acolo ne descrie ceva cu totul semnificativ, ni se redau cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos, privind viața noastră și felul cum noi ne raportăm la sfânta și dumnezeiasca Cruce... Spune așa Mântuitorul: ,,Cine vrea să-mi urmeze mie, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-mi urmeze mie. Apoi continuă... ,,Cine va voi să-și scape sufletul îl va pierde, iar cine va pierde sufletul pentru Mine și Evanghelia Mea acela-l va scăpa. Căci ce-i folosește omului dacă-și pierde sufletul. Sau ce-ar putea să dea omul în schimb pentru sufletul său".
Aici, Mântuitorul Iisus Hristos nu arată numai faptul că Crucea, prin jertfa Lui, a devenit altar al lui Dumnezeu față de lume. Din cel mai detestabil mod de a tortura oamenii... (în timpul stăpânirii romane), Crucea, din acel semn atât de înfricoșător, a devenit cel mai iubit semn din toată lumea", a conchis părintele profesor Dumitru Megheșan.
În cuvântul său, părintele paroh Alexandru Ciucle a mulțumit soborului de părinți care au slujit atât la Sfânta Liturghie, cât și la Taina Sfântului Maslu, părintele profesor Dumitru Megheșan, părinţii: Gheorghe Bubui, Marin Miheş, Cosmin Lascu şi Nicolae Alb; părintele Alexandru s-a arătat onorat de prezența la Taina Sfântului Maslu a domnului primar al comunei Sârbi, Gavril Herman și a domnului viceprimar Mădălin Popovici, cărora le-a mulțumit atât pentru prezență, cât și pentru ajutorul acordat în construirea bisericii; în acest context, părintele a mulțumit tuturor celor care, prin jertfa lor, au contribuit la ridicarea acestui sfânt locaș. La final, toți cei prezenți la sărbătorirea hramului au fost invitați la o gustare, oferită la Căminul Cultural din Sarcău.
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:31:10 Ora de vară a Europei de Est