Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cursul de educație nonformală, Porto-27-31 martie 2023-Acreditare Erasmus+ 2021-1-RO01-KA120-SCH000044007

Noi orizonturi educaționale deschise (prin)

Cursul de educație nonformală, Porto-27-31 martie 2023-Acreditare Erasmus+ 2021-1-RO01-KA120-SCH000044007

În perioada 27-31 martie 2023, opt profesori, de specializări diferite, de la Colegiul Național ,,Iosif Vulcan" Oradea: director, prof. Simona Nicoleta Martin, director adjunct prof. Călin Bacter şi profesorii: Maria Duma, Mihaela Levai, Ioana Huszar, Gabriela Nica, Andrea Clonda, şi Călin Dragoș au participat la cursul de formare Non-formal learning - the golden door to an innovative future for schools.

Pornind de la convingerea că jocul este unul dintre cele mai importante moduri prin care copiii dezvoltă noi moduri de a gândi, de a crea, de a lucra în echipă și de a-și testa ideile și că profesorul este ghidul timpului de joacă, ghid care poate stârni interesul, poate crea un sentiment de comunitate și poate crește motivația elevilor, furnizorul de formare New Horizons Malta a gândit modulele de formare și activitățile practice ale acestui curs.
Pentru a se familiariza cu  Cadrul european de referință privind competențele-cheie pentru învățarea pe tot parcursul vieții, dascălii si-au testat cunoștințele cu teste online pe Trivia Quiz - ProProfs Quizand, înaintea plecării în Porto.
Toate activitățile cursului au fost gândite creativ, într-o atmosferă caldă, interactivă. Cunoștințele teoretice despre cultură, interculturalitate, leadership, incluziune au fost aplicate prin ateliere de lucru, în care cadrele didactice de pe tot teritoriul României au conlucrat pentru realizarea sarcinilor de lucru.
Prezentarea propriei instituții de învățământ s-a realizat atât în format digital, cât și prin completarea unui Facebook Wall. Pentru a îmbunătăți managementul stilului de comunicare, am învățat noi tehnici de ascultare activă și feedback constructiv, pentru a evita stereotipurile și prejudecățile în clasă.
Îmbunătățirea competențelor pentru secolul 21, competențe cheie pentru cursanții care învață pe tot parcursul vieții în societățile multiculturale este un obiectiv al școlii de azi.    
Conflictul școlar a fost un subiect de mare interes. S-au prezentat diferite abordări ale conflictului, stiluri de tratare a conflictelor. S-a accentuat necesitatea medierii între egali, elevii pot servi ca mediatori colegi în mediul școlar. Calitățile unui mediator au fost descoperite prin diferite experiențe de mediere.
Atelierele de experiență creativă pentru educație incluzivă au provocat cadrele didactice să răspundă provocărilor din sala de clasă, pentru condimentarea educației incluzive. Atelierul despre modul în care diferite tipuri de studenți dezavantajați se vor simți în siguranță în Porto a crescut mult conștientizarea dificultăților întâmpinate de diferitele tipuri de elevi defavorizați.
            Experiența oferită de personalul extraordinar și studenții de la Agrupamento de Escolas Martim de Freitas din Coimbra, Portugalia, a demonstrat că școala îți dă aripi... aripi ale cunoașterii și ale libertății! Mulțumiri speciale directorului școlii, prof. Luis Goncalves, care ne-a prezentat, detaliat, sistemul de educație portughez!
Tot în Coimbra am vizitat Universitatea, care are o vechime de 700 de ani; este printre cele mai vechi și mai frumoase din Europa. În cadrul Universității, am văzut tehnologie de ultimă oră și facilități contemporane care coexistă cu clădirile medievale vechi de secole. Fanii lui Harry Potter pot recunoaște uniformele, care au servit drept inspirație lui J.K. Rowling când a scris primul volum Harry Potter.
            După ce am aflat noi cunoștințe despre utilizarea instrumentelor europene de certificare: Certificat de mobilitate Europass, modernizarea Pașaportului lingvistic Europass, am primit cu mândrie certificatele noastre.
Mai multe informații puteți accesa la:
https://www.facebook.com/profile.php?id=100064566647540
https://www.facebook.com/photo/?fbid=588453103316906&set=pcb.588453849983498
 https://www.facebook.com/profile.php?id=100010491581570   4 apr.2023
https://www.facebook.com/colegiul.national.iosif.vulcan/videos/3066095873695785
            Ne-am întors cu convingerea că  învățarea nonformală este ușa de aur pentru un viitor inovator pentru școli!
Prof. Maria Duma

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:45:55 Ora de vară a Europei de Est