Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Start în noul sezon al pieței românești de artă 2023-2024

Seria licitațiilor de artă începe joi, 21 septembrie

Start în noul sezon al pieței românești de artă 2023-2024

Noul sezon al pieței românești de artă 2023-2024 își deschide porțile la Casa de Licitații A10 by Artmark cu reluarea licitațiilor de artă care promit să ofere o nouă perspectivă ce vizează funcția artei de alternativă investițională și oportunități unice pentru colecționari, dar și cu evenimentele culturale de marcă. Momentul deschiderii noului sezon oferă ocazia pasionaților și colecționarilor de artă să exploreze și să investească în arta românească, susținând astfel artiștii locali și să contribuie la creșterea unei industrii importante pentru cultura din România.

Seria licitațiilor de artă începe săptămâna viitoare, joi, 21 septembrie, cu un eveniment organizat sub egida „Hanul cu Tei 1833 - Licitația unei Colecții Bucureștene, inclusiv atelierul artistei Sanda Șărămăt", și aduce în fața publicului o impresionantă colecție de aproximativ 200 de opere de artă românească cu preț unitar de pornire de doar 100 de euro. Este momentul democratizării artei clasice românești și a investițiilor inteligente - buget mic pentru începerea unei colecții de artă cu potențial de creștere valorică pe termen mediu și lung. Cu o abordare atentă, dintr-o sursă sigură precum sunt licitațiile organizate de A10 by Artmark, și pasiune pentru artă, pot fi descoperite opere care inspiră în vederea decorării spațiilor interioare, punând bazele unei colecții de artă. Așadar, colecționarea de artă nu este rezervată doar celor care dețin bugete mari, fiind o experiență deschisă tuturor, care poate îmbogăți perspectiva culturală, iar acest moment începe din 21 septembrie. Punerea operelor în licitație pentru prețul unitar de doar 100 de euro reprezintă o dovadă de deschidere către colecționarii debutanți și o invitație de apropiere cu mecanismele pieței de artă.
Gheorghe Petrașcu, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Constantin Piliuță, Sabin Bălașa, Marcel Iancu, Harry Guttman ori Jules Perahim sunt doar câțiva dintre artiștii ce semnează opere scoase la vânzare pentru prețul de pornire de doar 100 de euro în cadrul primei licitații din noul sezon: peisaje rurale și marine, portrete expresive, nuduri delicate ori naturi statice. Totodată, în cadrul licitației din 21 septembrie își fac apariția, în premieră, obiecte de colecție și opere de artă din atelierul artistei Sanda Șărămăt, inclusiv șevaletul maestrei, care are prețul clasic de pornire de doar 100 de euro. Sanda Șărămăt a fost ghidată de maestrul Alexandru Ciucurencu în activitatea artistică de început, dar a fost profund influențată de viața satului pe care o transpune într-un mod firesc pe pânzele sale. Inclusiv operele scoase la licitație, semnate de fosta membră a Uniunii Artiștilor Plastici, poartă privitorul prin vasta întindere a spațiului rustic românesc, într-o incursiune în elegiile florale, naturile statice abstractizate sau peisajele citadine realizate de artistă.
Din 1 septembrie, la Palatul Cesianu-Racoviță sunt deschise 4 expoziții: artă clasică și contemporană românească, artă orientală și bijuterii de colecție. Expozițiile pot fi vizitate de luni până duminică în intervalul orar 10.00-20.00 pe str. C.A. Rosetti, nr. 5. Operele și obiectele ce urmează a fi scoase la licitație pot fi consultate on-line pe artmark.ro, acolo unde se pot plasa oferte. Noutățile pieței românești de artă, evenimentele culturale, dar și licitațiile de artă organizate de Casa de Licitații A10 by Artmark pot fi urmărite în newsletter-ul săptămânal.
Alina Panico

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:13:44 Ora standard a Europei de Est