Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Mare sărbătoare a fost astăzi, 11 septembrie 2023, la Colegiul Național ,,Iosif Vulcan”!

,,Un copil, o carte, un profesor, un creion pot schimba lumea” - Malala Yousafzai, câștigătoare a Premiului Nobel pentru pace

Mare sărbătoare a fost astăzi, 11 septembrie 2023, la Colegiul Național ,,Iosif Vulcan”!

Clasele de început de ciclu de învățământ de la Colegiul Național ,,Iosif Vulcan" au participat la festivitatea de deschidere în curtea școlii, festivitate la care au fost prezenți, la fel de emoționați, elevi, părinți, dascăli și bunici.

            Doamna director, prof. Simona Nicoleta Martin, a transmis mesajul  adresat de domnul  inspectorul școlar general, domnul prof. dr. Horea Abrudan: ,,Într-o lume în care valorile sunt adesea confundate cu nonvalorile, într-o lume în care ducem lipsă de repere, școala trebuie în primul rând să ofere, prin dascălii ei, caractere, modele de urmat, capabile să sădească în sufletele tinerei generații valori care astăzi par perimate: respectul pentru muncă, cinste, cooperare, deschidere către cultură, credință în Dumnezeu".
            Doamna director i-a avut alături pe directorii adjuncți, doamna profesor Eva Kleszken și domnul profesor Călin Bacter, precum și reprezentanți ai bisericii, care au oficiat slujba de Te Deum și reprezentantul Inspectoratului de Poliției Județean Bihor, Nicoleta Alb.
            14  clase de debut s-au aliniat în careul din curtea școlii, șase clase pregătitoare, coordonate de înv. Elena Ciocoiu, înv. Bianca Mezea, înv. Trip Mădălina, prof. Ilinca Mustățea, prof. Sabău Lavinia, prof. Cătălin Lazăr, patru clase a V-a, însoțite de diriginții lor: prof. Vaida Cristina, Andrea Clonda, Gherasim Adriana, Fenesi Brigitta și patru clase de liceu, cu diriginții: cls. a IX-a A, profil pedagogic, prof. Nica Gabriela, cls.a IX-a B, educator-puericultor, prof. Krenek Claudia, clasa a IX-a C, profil bilingv, prof. Elena Moțoc-Chivari, clasa a IX-a D, profil științe ale naturii, prof. Rodica Crăciun.
         Prin tradiţie, Colegiul Naţional „Iosif Vulcan" a păstrat în structura sa filiera vocaţională, profilul pedagogic, specializările învăţător-educatoare și educatori-puericultori. Elevii de la această specializare, secţia română, susţin practica pedagogică la ciclul primar din cadrul colegiului şi la Grădiniţa „Voinicel"  - Nr. 27 din Oradea.
          Celelalte 41 de clase și-au desfășurat festivitățile în sălile de clasă. Dascălii s-au întrecut în a găsi idei și situații cât mai atractive pentru prima zi de școală, ca să își surprindă elevii cu... surprize-surprize! Fiecare scenariu a fost pregătit cu migală și dăruire și s-a bucurat de toată atenția și complicitatea elevilor. Am aflat ingredientele unei situații neașteptate ( la cls. a III-a A, prof. Rodica Panti), am stabilit că vom aduna puncte în găletușa clasei I ( I E, prof. Anamaria Horga), ne dorim să găsim cheia succesului ( la clasa a III-a B, prof. Maria Duma), ne-am început anul școlar observând linia orizontului de pe dealul Ciuperca ( la clasa a IV-a A, prof. dr. Maria Donca)...
Credem că ,,Un copil, o carte, un profesor, un creion pot schimba lumea", vorba distinsei Malala Yousafzai, câștigătoare a Premiului Nobel pentru pace (ne amintește prof. Ioana Huszar, cls.I A). Trebuie să zâmbim și să ne hrănim sănătos! ( cls. a II-a C, prof. Ionuț Andrei, cls.I C, prof. Rodica Ghenț). Am organizat ateliere tematice interactive, depășindu-ne emoțiile (cls. a II-a A, prof. Aurelia Susan și cls. a II-a B, prof. Angela Clonda).
          ,,Dă-ne, Doamne, cât mai mulţi oameni de caracter" - este o „rugă" a lui Iosif Vulcan, pe care se străduiesc să o împlinească, prin activitatea didactică, dascălii Colegiului Național ,,Iosif Vulcan" din Oradea.
https://www.facebook.com/colegiul.national.iosif.vulcan/videos/626452616299793
Simona Martin
Reporter special, prof. Maria Duma
 
Mulțumiri și felicitări, Maria!
De la un liceu pedagogic avem, întotdeauna, așteptări mari, pe care tu și colegii le-ați înnobilat și le-ați înmulțit an de an, în ciuda vremurilor neprielnice pe care le parcurgem din pandemie în pandemie... de comportamente și situații bizare și hilare, uneori! Vezi dorința ministerului de resort de a desființa clasele vocaționale pedagogice de la fostele sau actualele licee sau colegii pedagogice - ,,pepiniere" cu tradiție și vocație în formarea dascălilor!
Ne bucură ceea ce citim și vedem în fotoreportajul tău... de nota 10 cu felicitări!
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:55:49 Ora standard a Europei de Est