Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Antologia ,,Drag de limba română” a fost lansată în Chișinău și Băcioi

Poeți bihoreni în inima Bucovinei

Antologia ,,Drag de limba română” a fost lansată în Chișinău și Băcioi

Sărbătoarea Limbii Române a adus împreună poeți, scriitori, critici literari, artiști plastici și lirici din România, Republica Moldova și Bulgaria într-un amplu maraton cultural, desfășurat la Chișinău și Băcioi în perioada 31 august - 3 septembrie 2023.

Evenimentele au prilejuit lansarea în mai multe instituții de cultură a Antologiei de poezie contemporană românească ,,Drag de limba română", volum coordonat de poeta Mihaela Dindelegan, la care și-au adus contribuția un număr de 28 de poeți români și basarabeni.
Delegația orădeană, formată din poetele Mihaela Dindelegan, Carmen Ifrim Săsărman și Leontina Costruț, a dus fraților de peste Prut darul de suflet al comunității din Bihor, concretizat în Antologie și în peste 50 de alte cărți de poezie ale unor scriitori români. Primul popas al delegației a avut loc la Congresul mondial al eminescologilor, organizat de academicianul Mihai Cimpoi la Centrul Academic Internațional ,Mihai Eminescu" din Chișinău.
De acolo, delegația a pornit spre comuna Băcioi, din sectorul Botanica al Chișinăului, comună înfrățită cu Oradea și județul Bihor. Primarul Ilie Leahu, directorul de școală Dumitru Băltățescu și reprezentanții comunității locale le-au întâmpinat pe bihorence cu pâine și sare, într-un cadru festiv. Programul artistic al gazdelor și cel al oaspeților din Bihor și din Balcic - Bugaria, s-a împletit în mod armonios, generând lacrimi de bucurie și îmbrățișări frățești. Delegația bihoreană a vizitat apoi Biblioteca Publică renovată a Comunei Băcioi, în care se regăsesc la loc de cinste sute de volume donate de Consiliul Județean Bihor și Primăria Oradea.
Sâmbătă, 2 septembrie, periplul literar a continuat la Biblioteca Municipală Chișinău, unde a avut loc decernarea din partea Societății Culturale Apollon România a premiilor Festivalului Concurs Internațional de poezie, proză și grafică „Nicolae Dabija - Tăcerea răstignită". În cadrul întâlnirii, membrii Cenaclului literar - creștin ,,Cuvântul" au prezentat un admirabil program artistic dedicat Zilei Limbii Române, care a culminat cu o lansare de carte. Tot aici s-au pus bazele unei colaborări viitoare între Societatea Apollon România, condusă de George Călin, ambasador cultural Convenția ONU - Geneva, și Asociația Pro Lirica Oradea, reprezentată de Mihaela Dindelegan.
Sâmbătă după-amiază, Biblioteca ,,Hristo Botev" din Chișinău a găzduit lansarea Antologiei ,,Drag de limba română" în prezența autorilor basarabeni și a președintei Uniunii Internaționale a Oamenilor de Creație, poeta Renata Verejanu. Luările de cuvânt și recitările poeților au fost acompaniate la pian de cantautoarea Geta Lipovanciuc.
Duminică, delegația bihoreană a participat la festivitățile de premiere din cadrul Festivalului Internațional de Poezie ,,Renata Verejanu", unde Mihaela Dindelegan a obținut premiul I însoțit de trofeu la Secțiunea „Poezie de autor", respectiv la gala decernării premiilor pe anul 2022 în cadrul Uniunii Internaționale a Oamenilor de Creație,  unde poeta orădeancă a fost premiată pentru volumul ,,Vacarmul vremilor", apărut la Editura Primus.
Editarea Antologiei de poezie contemporană românească ,,Drag de limba română" a fost posibilă cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Bihor, volumul fiind dedicat Zilei Limbii Române, sărbătorită la 31 august, atât în România cât și în Republica Moldova.
Asociația Culturală Pro Lirica Oradea

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:54:05 Ora de vară a Europei de Est