Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Antologia ,,Drag de limba română” a fost lansată în Chișinău și Băcioi

Poeți bihoreni în inima Bucovinei

Antologia ,,Drag de limba română” a fost lansată în Chișinău și Băcioi

Sărbătoarea Limbii Române a adus împreună poeți, scriitori, critici literari, artiști plastici și lirici din România, Republica Moldova și Bulgaria într-un amplu maraton cultural, desfășurat la Chișinău și Băcioi în perioada 31 august - 3 septembrie 2023.

Evenimentele au prilejuit lansarea în mai multe instituții de cultură a Antologiei de poezie contemporană românească ,,Drag de limba română", volum coordonat de poeta Mihaela Dindelegan, la care și-au adus contribuția un număr de 28 de poeți români și basarabeni.
Delegația orădeană, formată din poetele Mihaela Dindelegan, Carmen Ifrim Săsărman și Leontina Costruț, a dus fraților de peste Prut darul de suflet al comunității din Bihor, concretizat în Antologie și în peste 50 de alte cărți de poezie ale unor scriitori români. Primul popas al delegației a avut loc la Congresul mondial al eminescologilor, organizat de academicianul Mihai Cimpoi la Centrul Academic Internațional ,Mihai Eminescu" din Chișinău.
De acolo, delegația a pornit spre comuna Băcioi, din sectorul Botanica al Chișinăului, comună înfrățită cu Oradea și județul Bihor. Primarul Ilie Leahu, directorul de școală Dumitru Băltățescu și reprezentanții comunității locale le-au întâmpinat pe bihorence cu pâine și sare, într-un cadru festiv. Programul artistic al gazdelor și cel al oaspeților din Bihor și din Balcic - Bugaria, s-a împletit în mod armonios, generând lacrimi de bucurie și îmbrățișări frățești. Delegația bihoreană a vizitat apoi Biblioteca Publică renovată a Comunei Băcioi, în care se regăsesc la loc de cinste sute de volume donate de Consiliul Județean Bihor și Primăria Oradea.
Sâmbătă, 2 septembrie, periplul literar a continuat la Biblioteca Municipală Chișinău, unde a avut loc decernarea din partea Societății Culturale Apollon România a premiilor Festivalului Concurs Internațional de poezie, proză și grafică „Nicolae Dabija - Tăcerea răstignită". În cadrul întâlnirii, membrii Cenaclului literar - creștin ,,Cuvântul" au prezentat un admirabil program artistic dedicat Zilei Limbii Române, care a culminat cu o lansare de carte. Tot aici s-au pus bazele unei colaborări viitoare între Societatea Apollon România, condusă de George Călin, ambasador cultural Convenția ONU - Geneva, și Asociația Pro Lirica Oradea, reprezentată de Mihaela Dindelegan.
Sâmbătă după-amiază, Biblioteca ,,Hristo Botev" din Chișinău a găzduit lansarea Antologiei ,,Drag de limba română" în prezența autorilor basarabeni și a președintei Uniunii Internaționale a Oamenilor de Creație, poeta Renata Verejanu. Luările de cuvânt și recitările poeților au fost acompaniate la pian de cantautoarea Geta Lipovanciuc.
Duminică, delegația bihoreană a participat la festivitățile de premiere din cadrul Festivalului Internațional de Poezie ,,Renata Verejanu", unde Mihaela Dindelegan a obținut premiul I însoțit de trofeu la Secțiunea „Poezie de autor", respectiv la gala decernării premiilor pe anul 2022 în cadrul Uniunii Internaționale a Oamenilor de Creație,  unde poeta orădeancă a fost premiată pentru volumul ,,Vacarmul vremilor", apărut la Editura Primus.
Editarea Antologiei de poezie contemporană românească ,,Drag de limba română" a fost posibilă cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Bihor, volumul fiind dedicat Zilei Limbii Române, sărbătorită la 31 august, atât în România cât și în Republica Moldova.
Asociația Culturală Pro Lirica Oradea

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 15:11:20 Ora standard a Europei de Est