Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Seară muzicală la muzeu

Sâmbătă, spectacolul

Seară muzicală la muzeu

,,Tipografia de idei" și Centrul de Cultură al județului Bihor prin Școala de Arte ,,Francisc Hubic", vă invită la spectacolul „Seară muzicală la muzeu", ce va avea loc sâmbătă, 9 septembrie 2023, de la ora 20.00, în parcul Muzeului Țării Crișurilor.

La acest eveniment, absolvenții specializărilor de improvizație jazz - pian, chitară și canto - muzică ușoară vor susține interpretări live. Repertoriul muzical ales include piese instrumentale din genurile pop-rock și jazz, precum și melodii vocale din sfera muzicii pop. De la piese cunoscute precum „Girl from Ipanema" și „Happy" până la „Shallow" și „Can't Stop the Feeling", publicul va putea savura 90 de minute de muzică într-un mediu relaxant. Școala de Arte „Francisc Hubic" oferă o platformă educațională de calitate, ajutând elevii să-și dezvolte talentele artistice în domenii precum muzica, dansul, teatrul și arta plastică.
Pe scenă vor evolua: Improvizaţie jazz - pian (Prof. Cristian Moldoveanu): Damaris Demeter, Mihai Dunca; Canto muzică uşoară (Prof. Lăcrămioara Deac): Ana Rotar, Briana Magdaş, Larisa Fanea, Horaţiu Foişor Letea, Marius Oltean, Malec Esther; Chitară (Prof. Kasa Tamás): Mihai Țenț
 În deschidere, cei prezenți îl vor putea asculta pe Andrei Arad, un tânăr charismatic și promițător, care și-a descoperit pasiunea pentru muzică încă de la o vârstă fragedă, începând să se familiarizeze cu aceasta la doar 5 ani, sub îndrumarea prof. Carla Maxim. Astăzi, la vârsta de 14 ani, Andrei continuă să-și cultive pasiunea pentru muzică la AUA Meloteraphy Music Studio, sub îndrumarea profesorilor Arendas Nicoleta și Cristea Alexandru. Andrei a urcat pe scene mari, captivând atenția publicului și cântând în deschiderea concertelor a mai multor artiști, între care: Mircea Vintilă, Mircea Baniciu, celebra trupă rock IRIS și Trupa Făra Zahăr, în Timișoara alături de Adi Despot și Vita de Vie. De-a lungul timpului, a fost invitat și la numeroase festivaluri atât la nivel local, cât și în țară.
Evenimentul este organizat de Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal împreună cu Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai" Bihor, Centrul de Cultură al județului Bihor, Armonix Centru Educațional SRL și în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, alături de partenerii privați Mr. Bean, Bers Nova și D&C Oradea.
Proiectul cultural estival „Tipografia de idei" | #hailamuzeu este implementat în cadrul Programului Interreg România-Ungaria ROHU446 și este finanțat de Uniunea Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională și cofinanțat de statele partenere în program, România și Ungaria.
Declinarea responsabilității: Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene.
Intrarea este gratuită!

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:05:44 Ora standard a Europei de Est