Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Festivalul-concurs al viorii cu goarnă ,,Dorel Codoban”

Pensiunea Dorel Codoban din Lazuri de Roșia (și)

Festivalul-concurs al viorii cu goarnă ,,Dorel Codoban”

În memoria meșterului-maestru, făuritor al viorii cu goarnă Dorel Codoban din Lazuri de Roșia, familia a construit Pensiunea ,,Dorel Codoban" și a lansat, cu sprijinul Centrului de Cultură al județului Bihor, un festival-concurs care îi poartă numele, concurs aflat, anul acesta (2023), la a X-a ediție.

,,Pensiunea deține șase camere duble și un apartament, dotate cu băi proprii, televizor și internet, precum și un salon comun și o bucătărie complet utilată. Pentru petrecerea timpului liber, oaspeților le stau la dispoziție două terase generoase, loc de joacă pentru copii și o curte cu loc amenajat pentru grătar. Seara, șemineul din salon îmbie la povești în aroma produselor tradiționale coapte în cuptorul propriu. Pensiunea Dorel Codoban oferă posibilitatea de a surprinde câteva din tainele meșteșugurilor tradiționale în atelierele de creație populară ale familiei Codoban, aflate în imediata vecinătate: atelierul în care maestrul popular Dorel Codoban a făurit cu măiestrie, timp de 40 de ani, viorile cu goarnă și atelierul de țesut costume populare al soției maestrului, după cum ne-au spus gazdele noastre, Maria Dumitra și soțul Dan.
Pensiunea Dorel Codoban a fost gândită ca un loc de refugiu si relaxare în mijlocul naturii; pentru iubitorii de drumeții, la distanțe mici de pensiune, se pot vizita: Peștera cu cristale de la Farcu, Peștera Meziad, Cheile Lazurilor, Albioarei sau Cuților, Cascada Lazuri sau Moara de apă, Păstrăvăria și terasa Lazuri de Roșia...
Pensiunea oferă, de asemenea, posibilitatea organizării unor evenimente de familie, dar nu numai", ne-au mai precizat gazdele noastre bune, care te primesc cu sufletul deschis, cu o cafea și ceai din partea casei, cu dulceață de prune, afine și zmeură, cu o pălincă și cu o vorbă bună!
Vorbind despre Festivalul-concurs al viorii cu goarnă ,,Dorel Codoban", doamna Codoban a ținut să amintească și despre un festival al produselor tradiționale locale care se organizează în aceeași locație, toamna, în septembrie-octombrie, intitulat Festivalul ,,Straița plină", în cadrul căruia localnicii, dar și alți gospodari din zonă își prezintă produsele lor tradiționale: zacuscă, dulceață...
,,Acest parlamentar (...) și-a luat cămașa pentru nunta sa, din 14 noiembrie 2015, de la mine"
Pe doamna Floare Codoban, noi o cunoaștem de ani și ani, de la târgurile meșterilor populari care se organizează în fiecare an în Oradea, de vreo 30 de ani, în luna iulie, în Parcul Nicolae Bălcescu, iar anul acesta în curtea Muzeului Țării Crișurilor, parcul aflându-se în plin proces de renovare. În cadrul Târgului meşterilor populari de la Oradea, doamna Codoban și-a păstrat același loc pe care l-a ocupat atâția ani alături de soțul său Dorel, vestitul făuritor de viori cu goarnă. ,,Acum atelierul e pustiu, nu are cine să-i ia locul. Nu vrea nimeni să-i continue meșteșugul, iar în memoria lui am înființat Pensiunea Dorel Codoban, cu opt camere și 20 de locuri, unde îi aștept pe toți cei ce vor să petreacă zile de vacanță în frumoasa zonă a Roșiei, nu departe de Moara de apă și alte frumuseți tradiționale nepieritoare". Dumneaei se îndeletnicește cu țesutul în război. ,,De la 12 ani, am învățat să țes în război tot felul de țesături, costume populare, față de masă, ștergare și străiți, opincile cărora le fac prezentare la târg sunt de la Nimăiești. Vreau să vă arăt ceva (scoate un ziar și ne arată o poză, alături de pliantul pensiunii sale). Acest parlamentar, Emilian Pavel, și-a luat cămașa pentru nunta sa, din 14 noiembrie 2015, de la mine", ne-a spus soția maestrului, la cea de-a 23-a ediție a Târgului orădean (din 15-17 iulie 2016).
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 15:11:00 Ora standard a Europei de Est