Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

IA cu povești, din Bihor la New York

De la „Oltea Doamna”, Oradea spre lumea întreagă

IA cu povești, din Bihor la New York

Este vorba despre proiectul de suflet coordonat de doamna prof. Cristiana Vidican, de la Școala Gimnazială „Oltea Doamna" din Oradea, în parteneriat cu Muzeul Țării Crișurilor și domnul Dorin Negrău - singurul designer român inclus în cadrul elitistului event de modă New York Fashion Week, din anul acesta.

           Se spune și așa este: ,,Veșnicia s-a născut la sat", iar Iorga spunea atât de explicit că „Izvorul neamului meu e țăranul român".
 În derularea acestui proiect s-a pornit de la ideea că pentru a ști cine este, copilul trebuie să învețe cine a fost, prin strămoșii săi, să-și cunoască rădăcinile adânci, înfipte în satul românesc. Acesta, izvor al sensibilității și spiritualității românești trebuie să trăiască cu obiceiurile și datinile sale, cu ocupațiile și portul oamenilor săi. Tradițiile și folclorul bihorean sunt documente grăitoare privind istoria și cultura acestor locuri, constituind monumente de mare valoare. Imensul tezaur folcloric al acestei zone constituie o componentă valoroasă și o moștenire de preț pentru toți cei care locuiesc în această parte de țară.
            Este bine să cunoaștem și să transmitem copiilor măcar un strop din ceea ce a creat omul simplu de la țară, cu iscusința minții și căldura sufletului său. Să îndreptăm pașii puilor de om spre locurile unde sunt conservate valorile neamului nostru: în muzee, la spectacole, în târguri și expoziții etc.
             Am ales ca partener principal muzeul, pentru că este ca o vrajă care te cheamă spre a vedea obiecte unice, expresie a îndrăznelii puterii omului de a se înveșnici prin ceea ce săvârșește. Întocmai ca la un spectacol, să pătrundem în muzeu cu elevii ca într-un sanctuar, cu sfială și cu dorința de a cunoaște cât mai multe.
           Așadar, pornind de la cele spuse (scrise), cu ocazia Vernisajului expoziției: DIN BIHOR LA NEW YORK - veșminte din creația designerului Dorin Negrău în dialog cu costume din colecția Muzeului Țării Crișurilor, i-am reunit pe elevii clasei a III-a D, ai doamnei prof. Cristiana Vidican, în ultimele zile de vacanță, împreună cu dna bibliotecar Dana Teședan și prof. Alicia Popa, de la Grădinița Nr. 53 din Oradea (membri în proiect), pentru a admira colecția vestitului creator de modă român, care va lua drumul Americii, pentru a sta de vorbă cu acesta și pentru a participa apoi la un atelier de cusut pe etamină. sub îndrumarea muzeografilor Secției de Etnografie, dna Simona Bala. Cei prezenți au putut simți emoțiile unei defilări pe covorul roșu, prezentându-și fiecare vestimentația tradițională.
             Din echipa de proiect, pe lângă Școala Gimnazială „Oltea Doamna", mai fac parte: Școala Gimnazială „Ioan Slavici" din Oradea, Colegiul Național „Iosif Vulcan" - Oradea, Liceul Tehnologic „Felix" - Sânmartin și o serie de grădinițe: Grădinița Nr. 30 (cu structura Grădinița 47) și Grădinița Nr. 53, ambele din Oradea, precum și Grădinița „Prietenii copilăriei" din Sânmartin.
Prof. Dana Teședan  
Prof. Alicia Popa

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:51:10 Ora de vară a Europei de Est