Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Universitatea din Oradea pune realitatea virtuală la lucru în ajutorul celor aflați în detenție

Premieră națională

Universitatea din Oradea pune realitatea virtuală la lucru în ajutorul celor aflați în detenție

Sala de conferințe a Bibliotecii Universității din Oradea a găzduit joi, 31 august 2023, sesiunea de prezentare a proiectului RECOMMIT „Îmbunătățirea stării de bine și a reintegrării sociale a deținuților”.

Proiectul este derulat de către Departamentul de Psihologie din cadrul Facultății de Științe Socio-Umane și conține o interesantă componentă de utilizare a realității virtuale în scopul integrării persoanelor condamnate penal pe piața muncii, după eliberarea din penitenciar.
Conf. univ. dr. Carmen Bora spune că noile tehnologii vor fi utilizate pentru ca persoanele private de liberate să își dezvolte abilități de comunicare, să își descopere și să-și consolideze valori morale și sociale, toate acestea fiindu-le utile, ulterior, în a găsi și a păstra un loc de muncă. „Obiectivele proiectului vizează identificarea provocărilor legate de mediul de muncă a deținuților ce urmează a fi eliberați, prin investigarea literaturii de specialitate și consultarea experților implicați în activitățile cu aceste persoane; elaborarea unui program de înaltă calitate pentru dezvoltarea abilităților necesare integrării în muncă: de ascultare, comportament și răspuns prosocial, reducerea răspunsurilor ostile, rezolvarea problemelor sociale, rezolvarea conflictelor și setarea limitelor interpersonale, stabilirea valorilor civice, ca de exemplu: egalitate, responsabilitate, respect, toleranță, și a obiectivelor interpersonale bazate pe valori la locul de muncă; dezvoltarea unei platforme de realitate virtuală, care va permite exersarea deprinderilor învățate în cadrul activităților programului; pilotarea programului cu deținuți ce urmează a fi liberați în cadrul penitenciarelor din cele patru țări participante”, detaliază conf. univ. dr. Carmen Bora.
„Ne vom folosi de realitatea virtuală pentru a ajuta persoanele condamnate să se familiarizeze cu diferite situații de viață. Datorită acestor noi tehnologii, implicarea individuală este destul de mare. Vom realiza simulări ale unor discuții cu interlocutori virtuali, pentru a-i ajuta pe condamnați să își formeze deprinderi de comunicare. Este vorba de o premieră, realitatea virtuală nu a mai fost folosită în sistemul penitenciar din România”, a subliniat lect. univ. dr. Gabriel Roșeanu, membru în echipa proiectului RECOMMIT.
Prezent la eveniment, comisarul șef de Poliție Penitenciară Ciprian Timiș, comandantul Penitenciarului de Maximă Siguranță Oradea, un partener tradițional al Facultății de Științe Socio-Umane, a apreciat că „proiectul RECOMMIT este o oportunitate și pentru administrația penitenciarului de a cunoaște mai bine aspecte legate de executarea pedepsei și de a ști cum putem să-i ajutăm pe toți deținuții să se integreze pe piața muncii”.
Echipa proiectului RECOMMIT este formată din universități și organizații nonguvernamentale din patru țări membre UE: Cipru, Grecia, Spania și România. Liderul proiectului este Theological School of the Churh of Cyprus, iar partenerii sunt: University of Central Lancashire Cyprus, „EPANODOS” - The Greek Centre for the Social Reintegration of Ex-offenders, Enoros Consulting, Universitatea din Oradea și Associació Social Andròmines Spain.
Durata proiectului este de 24 luni, începând cu 1.11.2022 și până pe 31.10.2024.
Pentru mai multe informatii vizitați site-ul programului: https://recommit-project.eu/ , precum și paginile social media ale acestuia: FB - https://www.facebook.com/recommiteu și Instagram - https://instagram.com/recommit2022?igshid=MzRlODBiNWFlZA==
(B.C.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:49:32 Ora de vară a Europei de Est