Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proiect nr. 2022-RO01-KA121-VET-000055687, finalizat cu succes la C.T. ,,Ioan Ciordaş

Primul an de acreditare Erasmus+ VET,

Proiect nr. 2022-RO01-KA121-VET-000055687, finalizat cu succes la C.T. ,,Ioan Ciordaş

Acest proiect s-a adresat unui număr de 44 de elevi participanți la mobilități transnaționale, elevi proveniți din învățământul liceal și învățământul profesional și șase profesori VET care predau module de specialitate pe diferite domenii de calificare.

       Prin acest proiect am dorit să promovăm incluziunea şi să creştem egalitatea de şanse pentru elevii școlii aflaţi în formare iniţială, la un învăţământ de calitate pentru elevii proveniți din medii dezavantajate, să le facilităm tranziţia de la şcoală la locul de muncă, să reducem absenteismul și abandonul școlar.
Am dorit să le oferim posibilitatea de a accede la un mediu economic eficient, să îi integrăm în echipe de lucru multinaționale pentru a-și forma cunoștințe și abilități specifice calificării în care se pregătesc, dar și competențe lingvistice, sociale și culturale, care să îi motiveze în finalizarea studiilor și dezvoltarea carierei.
Am oferit oportunități pentru șase profesorii VET de a se forma profesional într-un mediu european pentru: dezvoltarea abilităților de a integra aplicații IT și instrumente digitale în procesul de predare - învățare - evaluare, de ai motiva să fie în pas cu cerințele mediului competitiv național și european de învățământ.
Participanții la acest proiect sunt:
Fluxul 1 - șase profesori VET care predau module de specialitate în școala noastră -perioada de mobilitate a avut loc (19.10.2022 - 25.10.2022) - partener CASA DA EDUCACAO - Lisabona
Fluxul 2 - 14 elevi din clasa a X-a C, învățământ profesional, calificarea Ospătar (chelner) vânzător în unități de alimentație - perioada de mobilitate (7.11.2022 - 25.11.2022) - partener HOTEL AKTI MUSSON și EURO EDUCATION SERVICES PC din  Grecia
Fluxul 3 - 15 elevi din clasa a XI-a C, învățământ liceal, calificarea Tehnician proiectant CAD - perioada de mobilitate (27.02.2023 - 17.03.2023) - parteneri CENTRO DE FORMAÇÃO PROFISSIONAL DA INDÚSTRIA METALÚRGICA METALOMECÂNICA și CASA DA EDUCACAO - LISABONA
Fluxul 4 - 15 elevi din clasa a X-a A, învățământ liceal, calificarea Tehnician în activități economice - perioada de mobilitate (24.04.2023 - 12.05.2023) - parteneri VAKKAS H. IOANNIS & SIA O.E, PRO EUROPEAN EDUCATION M.I.K.E. - Grecia
Rezultatele acestui proiect vor determina creșterea calității actului educațional din școală astfel:
- 44 de elevi cu cunoștințe, abilități și atitudini crescute, bine pregătiți, formați în medii reale de lucru, le-a crescut atracția pentru meseria studiată, și-au redus numărul de  absențe și toți își continuă studiile;
- șase profesori VET participanți la mobilitate sunt mai bine pregătiți profesional în domeniul IT vor aduce plusvaloare atât școlii cât și comunității locale, vor avea competențe de predare îmbunătățite folosind tehnologii digitale, vor realiza resurse educaționale didactice ce vor putea fi accesate și de alți profesori VET;
- Colegiul Tehnic ,,Ioan Ciordaș" și-a consolidat și dezvoltat harta parteneriatelor europene, prin prelungirea parteneriatelor cu CENFIM, CASA DA EDUCACAO și încheierea de noi parteneriate în Grecia cu: EURO EDUCATION SERVICES, hotelul AKTI MUSSON,  VAKKAS H. IOANNIS&SIA O.E și PRO EUROPEAN EDUCATION M.I.K.E.
- Combaterea excluziunii sociale oferind o educație de calitate pentru grupurile vulnerabile prin accesul la un învățământ atractiv, motivant, realizat într-un mediu real de muncă.
- Crește prestigiului școlii la nivel local prin adăugarea de plusvaloare ofertei educaționale, realizând cifrele de școlarizare pe orizontul 2023-2028.
- Participanții la mobilități și-au lărgit orizontul cultural, și-au îmbogățit abilitățile de comunicare și lingvistice, și-au îmbunătățit portofoliul personal obținând Documentul Europass Mobility și Certificatul de participare.
Aspecte din mobilitățile desfășurate se găsesc pe www.ciordas.ro.
Prof. ing. Monenciu Rodica

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:10:35 Ora de vară a Europei de Est