Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Drag de limba română”

Lansarea Antologiei de poezie contemporană românească

,,Drag de limba română”

Ziua Limbii Române a fost sărbătorită în avans de către poeții din Bihor prin participarea la evenimentul lansării Antologiei de poezie contemporană românească ,,Drag de limba română", volum coordonat de poeta Mihaela Dindelegan.

Antologia a apărut zilele trecute la Editura Primus și este o colecție de poeme aparținând unui număr de 28 de poeți din Bihor și din zona Chișinău, Republica Moldova. Volumul a fost editat în cadrul proiectului cu același nume al Asociației Culturale Pro Lirica Oradea, în parteneriat cu Uniunea Internațională a Oamenilor de Creație Chișinău și cu susținerea financiară a Consiliului Județean Bihor, grație înfrățirii dintre cele două comunități. Evenimentul lansării cărții a avut loc luni după-amiază (28 august 2023), în amfiteatrul Bibliotecii Județene ,,Gheorghe Șincai", din Oradea, în prezența unui public numeros, format din poeți, artiști și public iubitor al limbii române.
În cuprinsul volumului semnează poeții: George Râurel Bălan, Ludmila Berzoi, Viorel Boldiș, Ionuț Caragea, Alexandrina Chelu - Schorr, Victor Cobzac, Leontina - Veturia Costruț, Mihaela Dindelegan, Lidia Grosu, Petru Hasnaș, Pascu Heteș, Aurel Horgoș, Carmen Ifrim Săsărman, Geta Lipovanciuc, Ludmila Maciuga, Sabina Măduța, Natalia Mazîlu - Miron, Emil Mircea Neșiu, Tudor Palladi, Ioana Precup, Veronica Simionica Hsnaș, Dan Sîrbu, Virgil - Teodorescu Capriș, Maria Tomița Corini, Nona Tudor Herdeanu, Maria Elvira Vancea, Renata Verejanu (Om Emerit al Republicii Moldova și președinta Uniunii Internaționale a Oamenilor de Creație Chișinău), Eugenia Zabulica.
Despre importanța demersului și a realizării literare care s-a concretizat în acest volum antologic a vorbit profesor universitar Dana Sala, critic literar, care a relevat valoarea unor astfel de inițiative, subliniind rolul poeților și al limbii române literare, al metaforei și figurilor de stil în îmbogățirea sufletească a tuturor românilor.
,,Noi, participanții la această Antologie, ne-am jertfit și ne-am îmbrăcat cuvintele în straie de sărbătoare, le-am dăruit profunzime și consistență, grandoare și sensibilitate, și apoi le-am încolonat la poarta veșniciei, cerând un loc pentru ele în nemurirea sufletului românesc. Am făcut asta deoarece avem DRAG DE LIMBA ROMÂNĂ, drag de cuvintele ei mlădioase, drag de esența care ne leagă în trupul ei spiritual, dincolo de granițe, vremuri și orânduiri. Deoarece avem drag de voi, cei care v-ați pregătit inimile să primiți jertfa noastră, să vă înflăcărați la focul livreștilor așezăminte și să vă înălțați cugetele odată cu noi spre arealul păcii și al armoniei deschis de poezie", spune și coordonatoarea volumului, Mihaela Dindelegan, în prefața intitulată ,,Cuvânt pentru cuvinte".
Cu o elocință copleșitoare, preotul Dorel Rusu, fost protopop ortodox de Oradea, a pătruns în sufletele participanților, semănând sămânța trainică a dragostei pentru limba română, pentru pace și fraternitate, a căror expresie supremă o constituie versul poeților. Aceeași valoare a legăturii de suflet produsă pe tărâmul limbii române a scos-o în evidență poetul, scriitorul, traducătorul și criticul literar Ionuț Caragea, care poate fi considerat un adevărat ambasador literar al identității naționale.
Deși a durat mai bine de două ore, evenimentul lansării Antologiei a fost deosebit de relaxant, deoarece între luările de cuvânt și recitalurile de poezie au avut loc momente muzicale în interpretarea artiștilor Carmen Ifrim Săsărman (chitară și voce), Florian Chelu Madeva (chitară) și Alexandrina Chelu - Schorr (voce), surorile Ghib Denisa și Lorena, Adina Hodișan (chitară și voce), Andrei Arad (chitară și voce). De asemenea, actorul Rin Tripa și-a pus în valoare vocația interpretând în mod magistral poezii din Antologie aparținând poeților de peste Prut.
Aflându-se în România într-o scurtă vacanță alături de soțul ei francez, la festivitate a participat artistul plastic Daniela Brosset (fostă Maier), autoarea tablourilor care ilustrează Antologia ,,Drag de limba română". În calitatea sa de reprezentant UNESCO și de membru în Academia Europeană de Știință, Arte și Litere cu sediul la Paris, Daniela - care este originară din Oradea - s-a oferit să susțină artiștii bihoreni în promovarea artei lor în spațiul european.
În final, toți cei prezenți au primit în dar câte un exemplar din Antologie, iar pentru poeți au fost oferite câte două exemplare.
Mihaela Dindelegan,
președinte Asociația Culturală Pro Lirica Oradea

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:54:16 Ora de vară a Europei de Est