Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Copiii și tinerii în tinda bisericii”, ediția 2023

Școala de vară, din Parohia Ortodoxă Română Velența I

,,Copiii și tinerii în tinda bisericii”, ediția 2023

La sfârșitul lunii iulie și primele cinci zile din luna august 2023, copiii și tinerii din Parohia Ortodoxă Română Velența I s-au reîntâlnit la școala de vară sub genericul Copiii și tinerii în tinda bisericii.

Peste 80 de copii și tineri s-au bucurat zilnic, de luni până sâmbătă, în perioada 31 iulie - 5 august 2023, de un program educativ pregătit și susținut de o echipă de educatori și voluntari care și de această dată au dat nota profesionalismului și a vocației de dascăl. Curtea bisericii a fost permanent animată de participanții la atelierele de pictură și modelaj, activitățile sportive și de mișcare, atelierele culinare, jocurile, programele artistice, activități de dezvoltare personală, de educație pentru sănătate, dar și de prevenire a consumului de droguri. Acestea au fost completate cu mult entuziasm în ziua de joi, 3 august, în incinta Școlii Gimnaziale ,,Dimitrie Cantemir" Oradea, partener constant al acestui program, când printr-o mobilizare de excepție corpul profesoral, coordonat de doamna director Teodora Codău, a asigurat o zi de activități diverse, care au implicat mai multe catedre.
Activitățile din cadrul școlii de vară au fost precedate, ca de fiecare dată, de un moment de rugăciune în care s-a adus mulțumire lui Dumnezeu pentru darurile revărsate peste copii, tineri și familiile lor, dar și peste dascălii implicați în program.. Cei din urmă, deși provin de la mai multe unități de învățământ din municipiul Oradea, fac parte din familia comunității parohiale, alăturându-se voluntar și anul acesta preoților slujitori pregătind și susținând activități interesante, care au pus în valoare darurile cu care Dumnezeu i-a înzestrat pe participanți.
Au fost alături de copii și tineri în aceste zile profesori pentru învățământul preprimar și primar, directori, psihologi, profesori de limba română, de matematică, de religie, de chimie, de sport, muzică, desen, elevi, tineri și studenți voluntari, specialiști din cadrul Direcției de Sănătate Publică Bihor, Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Bihor.
În fiecare zi, în intervalul 9,00-13,00, participanții au modelat, au desenat, au construit, au confecționat diverse articole, au pictat, au gătit, au aflat despre regulile de igienă, au desfășurat activități de autocunoaștere, au cântat și dansat, bucurându-se de abordarea creativă a activităților, dar și de varietatea materialelor didactice puse la dispoziție de biserică sau oferite cu generozitate după caz,  chiar de către dascăli. Zilnic, prin grija slujitorilor bisericii, Nicolae Pop și Florin Negruțiu, respectiv a mai multor sponsori, copiii și tinerii s-au bucurat și de o gustare, apă și sucuri, asigurându-se astfel confortul necesar participării la acest program. Pe parcursul activităților din această perioadă interacțiunea copii - profesori a fost de excepție.
Reușita întregului program a fost dată și la această ediție de receptivitatea participanților și evident de experiența pedagogică recunoscută a dascălilor. Merită amintiți pentru a le mulțumi celor care au făcut și anul aceasta ca școala de vară să fie nu doar un program, ci chiar un eveniment pentru comunitatea educațională și religioasă din proximitatea bisericii și nu numai. Așadar se datorează succesul evenimentului dascălilor: Teodora Codău - director al Școlii Gimnaziale ,,Dimitrie Cantemir" Oradea, Lung Doina - profesor la Școala Gimnazială ,,Dimitrie Cantemir" Oradea, Pure Cosmina -  profesor la Școala Gimnazială ,,Dacia" Oradea, Balaj Lucia Elena - director al Grădiniței cu Program Prelungit Nr. 25 Oradea, Caba Sanda - director al Grădiniței cu Program Prelungit Nr. 45 Oradea, Avram Simona - profesor de limba și literatura română la Școala Gimnazială Nr. 11 Oradea, Porge Adela - profesor de limba și literatura română la Colegiul Național ,,Mihai Eminescu" Oradea, Bronț Maria - profesor la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea, Hulban Romina - profesor de desen la Liceul de Arte Oradea, Gabriela Pascar - profesor la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 50 Oradea, Ancuța Dumea - profesor la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 25  Oradea, Radu-Cernea Ani  - consilier școlar la Liceul Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu" Oradea, Cernea Marius - psiholog, Știop Teofil - cadru didactic la Universitatea din Oradea, Ciuciu Alexandra - profesor la Liceul Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu" Oradea, Perian Roxana - profesor la  Școala Gimnazială Nr. 1 Șimian, încă șapte profesori de la Școala Gimnazială ,,Dimitrie Cantemir" Oradea: Pece Daniela, Corb Andrei, Dobai Mihaela, Rus Pintea Gina, Galea Rodica, Iova Bogdan și Gruia Daniel; Carmen Dinescu - delegat din partea Direcției de Sănătate Publică Bihor, Pop Octavian și Pop Călin - de la Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Bihor, Viorel Crăciun - profesor de sport, dar și tinerilor din parohie, voluntari în acest demers.
Vineri 4 august, cu o zi înainte de finalizarea școlii de vară, în incinta vechii catedrale a Velenței, cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, a avut loc un moment de rugăciune și festivitatea de premiere a participanților și a dascălilor, deopotrivă, în prezența părinților și bunicilor, prilej de a înălța rugăciuni de mulțumire lui Dumnezeu și Maicii Domnului pentru purtarea de grijă în toată această perioadă și pentru toate binefacerile revărsate asupra copiilor, tinerilor, dascălilor și nu numai.
Pr. prof. Florin Negruțiu,
inspector școlar

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:04:31 Ora de vară a Europei de Est