Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

,,Copiii și tinerii în tinda bisericii”, ediția 2023

Școala de vară, din Parohia Ortodoxă Română Velența I

,,Copiii și tinerii în tinda bisericii”, ediția 2023

La sfârșitul lunii iulie și primele cinci zile din luna august 2023, copiii și tinerii din Parohia Ortodoxă Română Velența I s-au reîntâlnit la școala de vară sub genericul Copiii și tinerii în tinda bisericii.

Peste 80 de copii și tineri s-au bucurat zilnic, de luni până sâmbătă, în perioada 31 iulie - 5 august 2023, de un program educativ pregătit și susținut de o echipă de educatori și voluntari care și de această dată au dat nota profesionalismului și a vocației de dascăl. Curtea bisericii a fost permanent animată de participanții la atelierele de pictură și modelaj, activitățile sportive și de mișcare, atelierele culinare, jocurile, programele artistice, activități de dezvoltare personală, de educație pentru sănătate, dar și de prevenire a consumului de droguri. Acestea au fost completate cu mult entuziasm în ziua de joi, 3 august, în incinta Școlii Gimnaziale ,,Dimitrie Cantemir" Oradea, partener constant al acestui program, când printr-o mobilizare de excepție corpul profesoral, coordonat de doamna director Teodora Codău, a asigurat o zi de activități diverse, care au implicat mai multe catedre.
Activitățile din cadrul școlii de vară au fost precedate, ca de fiecare dată, de un moment de rugăciune în care s-a adus mulțumire lui Dumnezeu pentru darurile revărsate peste copii, tineri și familiile lor, dar și peste dascălii implicați în program.. Cei din urmă, deși provin de la mai multe unități de învățământ din municipiul Oradea, fac parte din familia comunității parohiale, alăturându-se voluntar și anul acesta preoților slujitori pregătind și susținând activități interesante, care au pus în valoare darurile cu care Dumnezeu i-a înzestrat pe participanți.
Au fost alături de copii și tineri în aceste zile profesori pentru învățământul preprimar și primar, directori, psihologi, profesori de limba română, de matematică, de religie, de chimie, de sport, muzică, desen, elevi, tineri și studenți voluntari, specialiști din cadrul Direcției de Sănătate Publică Bihor, Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Bihor.
În fiecare zi, în intervalul 9,00-13,00, participanții au modelat, au desenat, au construit, au confecționat diverse articole, au pictat, au gătit, au aflat despre regulile de igienă, au desfășurat activități de autocunoaștere, au cântat și dansat, bucurându-se de abordarea creativă a activităților, dar și de varietatea materialelor didactice puse la dispoziție de biserică sau oferite cu generozitate după caz,  chiar de către dascăli. Zilnic, prin grija slujitorilor bisericii, Nicolae Pop și Florin Negruțiu, respectiv a mai multor sponsori, copiii și tinerii s-au bucurat și de o gustare, apă și sucuri, asigurându-se astfel confortul necesar participării la acest program. Pe parcursul activităților din această perioadă interacțiunea copii - profesori a fost de excepție.
Reușita întregului program a fost dată și la această ediție de receptivitatea participanților și evident de experiența pedagogică recunoscută a dascălilor. Merită amintiți pentru a le mulțumi celor care au făcut și anul aceasta ca școala de vară să fie nu doar un program, ci chiar un eveniment pentru comunitatea educațională și religioasă din proximitatea bisericii și nu numai. Așadar se datorează succesul evenimentului dascălilor: Teodora Codău - director al Școlii Gimnaziale ,,Dimitrie Cantemir" Oradea, Lung Doina - profesor la Școala Gimnazială ,,Dimitrie Cantemir" Oradea, Pure Cosmina -  profesor la Școala Gimnazială ,,Dacia" Oradea, Balaj Lucia Elena - director al Grădiniței cu Program Prelungit Nr. 25 Oradea, Caba Sanda - director al Grădiniței cu Program Prelungit Nr. 45 Oradea, Avram Simona - profesor de limba și literatura română la Școala Gimnazială Nr. 11 Oradea, Porge Adela - profesor de limba și literatura română la Colegiul Național ,,Mihai Eminescu" Oradea, Bronț Maria - profesor la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea, Hulban Romina - profesor de desen la Liceul de Arte Oradea, Gabriela Pascar - profesor la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 50 Oradea, Ancuța Dumea - profesor la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 25  Oradea, Radu-Cernea Ani  - consilier școlar la Liceul Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu" Oradea, Cernea Marius - psiholog, Știop Teofil - cadru didactic la Universitatea din Oradea, Ciuciu Alexandra - profesor la Liceul Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu" Oradea, Perian Roxana - profesor la  Școala Gimnazială Nr. 1 Șimian, încă șapte profesori de la Școala Gimnazială ,,Dimitrie Cantemir" Oradea: Pece Daniela, Corb Andrei, Dobai Mihaela, Rus Pintea Gina, Galea Rodica, Iova Bogdan și Gruia Daniel; Carmen Dinescu - delegat din partea Direcției de Sănătate Publică Bihor, Pop Octavian și Pop Călin - de la Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Bihor, Viorel Crăciun - profesor de sport, dar și tinerilor din parohie, voluntari în acest demers.
Vineri 4 august, cu o zi înainte de finalizarea școlii de vară, în incinta vechii catedrale a Velenței, cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, a avut loc un moment de rugăciune și festivitatea de premiere a participanților și a dascălilor, deopotrivă, în prezența părinților și bunicilor, prilej de a înălța rugăciuni de mulțumire lui Dumnezeu și Maicii Domnului pentru purtarea de grijă în toată această perioadă și pentru toate binefacerile revărsate asupra copiilor, tinerilor, dascălilor și nu numai.
Pr. prof. Florin Negruțiu,
inspector școlar

Trimite email
miercuri, 4 decembrie 2024, 10:18:01 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

În așteptarea lui Moș Nicolae

La Școala Gimnazială „Dacia”, umplem ghetuțele cu... povești!
Marți, 3 decembrie 2024, elevii claselor I A și I H, împreună cu învățătoarele lor, Maria Brisc și Diana Mojolic, au „lustruit” de zor ghetuțele, în așteptarea lui Moș Nicolae...