Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

La Schimbarea la Față a Domnului

Pelerini din patru județe, ieri, la Mănăstirea ,,Înălțarea Sfintei Cruci” de la Cășiel

La Schimbarea la Față a Domnului

S-a dus vestea despre sfințenia și calitățile de bun duhovnic și sfătuitor, îndrumător duhovnicesc ale părintelui protosinghel Serafim Bădilă de la Mănăstirea ,,Înălțarea Sfintei Cruci" de la Cășiel, județul Cluj.

Așa se face că ieri, 6 august 2023, la Sfânta Liturghie săvârșită în zi de mare praznic - Schimbarea la Față a Domnului - la această mănăstire, s-au adunat pelerini din mai multe județe, cel puțin patru județe (Cluj, Maramureș, Bihor și Sălaj) dacă e să luăm în considerare numerele de înmatriculare ale autoturismelor parcate în preajma mănăstirii. Părintele Serafim este căutat, spun mulți pelerini, pentru felul său special de a comunica la Taina Spovedaniei, fiind foarte convingător, sincer și deschis, ceea ce te face să-ți deschizi sufletul și să-i împărtășești toate păcatele vieții, un lucru bun, care te face să te eliberezi și să fii pregătit pentru schimbare... ,,Dumnezeu ne așteaptă să venim să ne spovedim și astfel să ne eliberăm de păcate. Pentru că Dumnezeu a trimis în lume Unicul Său Fiu, pe Iisus Hristos, ca să moară pentru noi și să ne mântuiască", spune părintele protosinghel Serafim Bădilă, starețul Mănăstirii ,,Înălțarea Sfintei Cruci" de la Cășiel. De 30 de ani, împliniți la 1 august, părintele trudește, înălță și spovedește pentru a bucura suflete, în acest locaș mănăstiresc, construit și binecuvântat cu har și înțelepciune. ,,Se spune că Dumnezeu i-a răspuns unui râvnitor și bun creștin care I-a mulțumit pentru binele pe care I l-a făcut... ,,Noi ce să vă dăm, Dumnezeule bun și milostiv"? ,,Toate păcate", ar fi răspuns bunul și milostivul Dumnezeu.
Și așa și este. ,,Ce așteaptă de la noi, bunul Dumnezeu și Fiul Său, Iisus Hristos? Să ne deschidem sufletele și să-i spunem toate păcatele, tot ce avem pe suflet, ca să le ierte și să ne ierte! Să ne eliberăm sufletele de greutăți și să devenim liberi și fericiți. Pacea (sufletească), libertatea este de patru ori mai mare decât dreptatea", e de părere părinte stareț Serafim.
Fiind o sărbătoare a schimbării (Schimbarea la Față a Domnului), în cuvântul de învățătură, atât părintele slujitor Adrian Antoniac, cât și părintele stareț Serafim Bădilă au subliniat dorința de schimbare în bine a omul prin eliberarea sufletului; ori, Spovedania asta face: eliberează sufletul de greutățile care îl apasă...
,,Ca duhovnic, am constatat că oamenii chiar dacă au păcate mari și multe, prin Taina Spovedaniei, reușesc să lepede pe omul cel vechi și să se îmbrace în omul cel nou. Spovedania renaște duhovnicește pe foarte mulți, când e făcută sincer, cu părere de rău și cu hotărâre de a nu mai păcătui. Spovedania ridică tone de greutate de pe sufletul și conștiința creștinului", spunea părintele stareț Serafim într-un interviu. Părintele stareț obișnuiește la spovedanie, ca pe lângă sfaturi, să împartă și mesaje scrise, pe care credincioșii să le citească acasă, în familie, în tihnă, dar să le împartă și prietenilor spre a le înmulți cu folos duhovnicesc. Pravilă de rugăciune către Maica Domnului a Sfântului Dimitrie al Rostovului, Canoane de rugăciuni (cu binecuvântarea și sfatul părintelui duhovnic), Sfintele Pătimiri ale Domnului nostru Iisus Hristos, Rugăciunea stareților de la Optina, fiind patru asemenea mesaje.
Din Pravila de rugăciune, ne-am oprit la un fragment, pentru cei doritori să se îmbogățească sufletește.
Cele mai mari cinci dureri pe care le-a răbdat Maica Domnului pentru Fiul Său, Domnul nostru Iisus Hristos: ,,prima, când a auzit de la Simeon Prorocul că Iisus Hristos va fi omorât; a doua, când s-a trezit fără Pruncul Sfânt, rămas în Templul din Ierusalim; a treia, când a auzit că Iisus Hristos a fost prins și legat de iudei; patru, când L-a văzut răstignit pe Cruce între tâlhari, iar cea de-a cincea mare durere de mamă și Maică Sfântă, când L-a văzut pus în mormânt".
Canoanele sunt peste 30... pentru boli, serviciu, reușită la proces, împăcare în familie, cununie, luminarea minții...
Concluzionând, apreciem ca fiind de mare folos duhovnicesc toate sfaturile și mesajele venite din partea părintelui stareț Serafim, căutat și îndrăgit de mulțimea de pelerini care trec pragul Mănăstirii ,,Înălțarea Sfintei Cruci" de la Cășiel.
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:10:24 Ora standard a Europei de Est