Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

La Schimbarea la Față a Domnului

Pelerini din patru județe, ieri, la Mănăstirea ,,Înălțarea Sfintei Cruci” de la Cășiel

La Schimbarea la Față a Domnului

S-a dus vestea despre sfințenia și calitățile de bun duhovnic și sfătuitor, îndrumător duhovnicesc ale părintelui protosinghel Serafim Bădilă de la Mănăstirea ,,Înălțarea Sfintei Cruci" de la Cășiel, județul Cluj.

Așa se face că ieri, 6 august 2023, la Sfânta Liturghie săvârșită în zi de mare praznic - Schimbarea la Față a Domnului - la această mănăstire, s-au adunat pelerini din mai multe județe, cel puțin patru județe (Cluj, Maramureș, Bihor și Sălaj) dacă e să luăm în considerare numerele de înmatriculare ale autoturismelor parcate în preajma mănăstirii. Părintele Serafim este căutat, spun mulți pelerini, pentru felul său special de a comunica la Taina Spovedaniei, fiind foarte convingător, sincer și deschis, ceea ce te face să-ți deschizi sufletul și să-i împărtășești toate păcatele vieții, un lucru bun, care te face să te eliberezi și să fii pregătit pentru schimbare... ,,Dumnezeu ne așteaptă să venim să ne spovedim și astfel să ne eliberăm de păcate. Pentru că Dumnezeu a trimis în lume Unicul Său Fiu, pe Iisus Hristos, ca să moară pentru noi și să ne mântuiască", spune părintele protosinghel Serafim Bădilă, starețul Mănăstirii ,,Înălțarea Sfintei Cruci" de la Cășiel. De 30 de ani, împliniți la 1 august, părintele trudește, înălță și spovedește pentru a bucura suflete, în acest locaș mănăstiresc, construit și binecuvântat cu har și înțelepciune. ,,Se spune că Dumnezeu i-a răspuns unui râvnitor și bun creștin care I-a mulțumit pentru binele pe care I l-a făcut... ,,Noi ce să vă dăm, Dumnezeule bun și milostiv"? ,,Toate păcate", ar fi răspuns bunul și milostivul Dumnezeu.
Și așa și este. ,,Ce așteaptă de la noi, bunul Dumnezeu și Fiul Său, Iisus Hristos? Să ne deschidem sufletele și să-i spunem toate păcatele, tot ce avem pe suflet, ca să le ierte și să ne ierte! Să ne eliberăm sufletele de greutăți și să devenim liberi și fericiți. Pacea (sufletească), libertatea este de patru ori mai mare decât dreptatea", e de părere părinte stareț Serafim.
Fiind o sărbătoare a schimbării (Schimbarea la Față a Domnului), în cuvântul de învățătură, atât părintele slujitor Adrian Antoniac, cât și părintele stareț Serafim Bădilă au subliniat dorința de schimbare în bine a omul prin eliberarea sufletului; ori, Spovedania asta face: eliberează sufletul de greutățile care îl apasă...
,,Ca duhovnic, am constatat că oamenii chiar dacă au păcate mari și multe, prin Taina Spovedaniei, reușesc să lepede pe omul cel vechi și să se îmbrace în omul cel nou. Spovedania renaște duhovnicește pe foarte mulți, când e făcută sincer, cu părere de rău și cu hotărâre de a nu mai păcătui. Spovedania ridică tone de greutate de pe sufletul și conștiința creștinului", spunea părintele stareț Serafim într-un interviu. Părintele stareț obișnuiește la spovedanie, ca pe lângă sfaturi, să împartă și mesaje scrise, pe care credincioșii să le citească acasă, în familie, în tihnă, dar să le împartă și prietenilor spre a le înmulți cu folos duhovnicesc. Pravilă de rugăciune către Maica Domnului a Sfântului Dimitrie al Rostovului, Canoane de rugăciuni (cu binecuvântarea și sfatul părintelui duhovnic), Sfintele Pătimiri ale Domnului nostru Iisus Hristos, Rugăciunea stareților de la Optina, fiind patru asemenea mesaje.
Din Pravila de rugăciune, ne-am oprit la un fragment, pentru cei doritori să se îmbogățească sufletește.
Cele mai mari cinci dureri pe care le-a răbdat Maica Domnului pentru Fiul Său, Domnul nostru Iisus Hristos: ,,prima, când a auzit de la Simeon Prorocul că Iisus Hristos va fi omorât; a doua, când s-a trezit fără Pruncul Sfânt, rămas în Templul din Ierusalim; a treia, când a auzit că Iisus Hristos a fost prins și legat de iudei; patru, când L-a văzut răstignit pe Cruce între tâlhari, iar cea de-a cincea mare durere de mamă și Maică Sfântă, când L-a văzut pus în mormânt".
Canoanele sunt peste 30... pentru boli, serviciu, reușită la proces, împăcare în familie, cununie, luminarea minții...
Concluzionând, apreciem ca fiind de mare folos duhovnicesc toate sfaturile și mesajele venite din partea părintelui stareț Serafim, căutat și îndrăgit de mulțimea de pelerini care trec pragul Mănăstirii ,,Înălțarea Sfintei Cruci" de la Cășiel.
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:39:14 Ora de vară a Europei de Est