Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Universitatea din Oradea este reprezentată la Forumul Studenților Români de Pretutindeni

În perioada 16-21 august

Universitatea din Oradea este reprezentată la Forumul Studenților Români de Pretutindeni

Președintele Uniunii Studenților din Oradea (USO), Tudor Bungău, va reprezenta Universitatea din Oradea la cea de a treia ediție a Forumului Studenților Români de Pretutindeni. Evenimentul studențesc va avea loc la București, în perioada 16-21 august 2023. Președintele USO spune că forumul tinerilor studioși este un eveniment cu adevărat important. „Aduce laolaltă studenți români veniți din țară și din străinătate, deci și experiențe foarte diverse. Sunt convins că vom pune împreună cele mai bune idei, pentru a contribui și noi la creșterea calității învățământului superior", declară președintele USO, Tudor Bungău.

Forumul Studenților Români de Pretutindeni (FSRP) este o inițiativă care își propune să-i adune pe studenții români din țară și din străinătate, pentru a dezbate teme foarte importante pentru societatea românească. Inițiativa și organizarea FSRP aparțin: Asociației Tineretul ONU din România (UN Youth), Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR), Ligii Studenților Români din Străinătate (LSRS) și Uniunii Studenților din România (USR).
„Obiectivul principal al Forumului este transformarea ideilor și idealurilor pe care generația noastră le are în soluții concrete care pot contribui la dezvoltarea României, folosindu-ne de implicarea pe care asociațiile organizatoare o au în societatea civilă. Propunerile finale se vor concretiza în rezoluții, ce vor fi înaintate decidenților politici", explică Tudor Bungău președintele USO și co-cordonator al activităților de foundraising ale FSRP.
Subiectele propuse spre dezbaterea FSRP se bazează pe Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă și pe cele 17 obiective de dezvoltare durabilă, implementarea acestora urmând să contribuie decisiv la dezvoltarea coerentă și pe termen lung a țării noastre. „Mai mult, anul acesta vom continua inițiativa ediției de anul trecut de a încuraja folosirea materialelor reciclabile și a produselor locale", spune Tudor Bungău.
FSRP va funcționa, în sesiuni, pe șapte comitete de lucru precum: afaceri europene, educație și tineret, energie și mediu, justiție și drepturile omului, muncă și economie, sănătate, cultură și turism.
Temele în jurul cărora se vor purta dezbaterile au fost deja stabilite de către experți și moderatori. Acestea sunt:
Modalități de combatere a violenței de gen și a violenței domestice la nivel european,
Dezvoltarea sistemului și procesului educațional românesc prin inovarea formării factorului uman,
Analiza surselor de energie durabilă în România din perspectivele rentabilității și legislației,
Consolidarea protecției și a promovării drepturilor minorilor aparținând minorităților etnice din România,
Influențele digitalizării și ale inteligenței artificiale în munca și economia românească,
Sănătatea mintală, integritatea și profilaxia în rândul tinerilor români,
Digitalizarea și aplicarea inteligenței artificiale în sporirea culturii și turismului românesc.
Deschiderea oficială a Forumului va avea loc la Palatul Victoria, la data de 16 august 2023, cu prezența unor oficiali guvernamentali și a mai multor personalități din diverse domenii. Pe parcursul lucrărilor Forumului Studenților Români de Pretutindeni, între 16 - 21 august, la sediul Facultății de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității din București, participanții, peste 150 de studenți din străinătate și din România, vor avea ocazia să dezbată probleme relevante cu care se confruntă societatea noastră. Soluțiile identificate în urma dezbaterilor vor alcătui un document scris de tip rezoluție. La finalul dezbaterilor, rezoluțiile adoptate vor fi prezentate și votate în cadrul Adunării generale, care va avea loc în Aula Magna a Academiei de Studii Economice din București. Ulterior acestea vor fi promovate în mediul public și către autoritățile relevante pentru a fi implementate.
Organizatorii Forumului se angajează să asigure cazarea și prânzul participanților pe toată durata proiectului. De asemenea, pe lângă sesiunile de dezbatere, Forumul va include evenimente sociale și de networking, oferind astfel participanților șansa de a-și dezvolta conexiuni profesionale și prietenii.
Ieșit din comun e faptul că orice student român poate să ia parte la lucrările Forumului. „Vrem să facem auzită vocea generației noastre. De aceea îi încurajăm pe toți studenții, care au cunoștințe relevante sau sunt pasionați de una din temele de dezbatere, să se înscrie, până la data de 6 august 2023, ora 23:59, pe site-ul fsrp.ro, adaugă președintele USO, subliniind că va exista, totuși, un proces de selecție a participanților.
Parteneriate strategice: Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Universitatea din București și Academia de Studii Economice din București. 
Alte informații:
Facebook: Forumul Studenților Români de Pretutindeni
Instagram: @fsrp.romania 
LinkedIn: Forumul Studenților Români de Pretutindeni 
Website: fsrp.ro
(B.C.)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:03:53 Ora standard a Europei de Est