Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cum intervine Primăria Oradea, obligații ale cetățenilor, numere utile de telefon

Informații și precizări importante, ca urmare a vijeliei de ieri

Cum intervine Primăria Oradea, obligații ale cetățenilor, numere utile de telefon

Ca urmare a pagubelor produse de furtuna abătută asupra Oradiei în data de marți, 25 iulie 2025, Primăria Municipiului Oradea vine în întâmpinarea cetățenilor cu o serie de informații și precizări utile.

După ce în cursul zilei de ieri s-au degajat toate arterele de circulație din oraș, de astăzi începe curățarea trotuarelor și a pistelor de biciclete. Tot azi debutează operațiunea de curățare a parcurilor din oraș grav afectate, foarte mulți copaci fiind rupți sau culcați la pământ cu tot cu rădăcină.
RER Vest, Compania de Apă, OTL și Termoficare sunt entitățile care se vor ocupa de curățarea parcurilor. De asemenea, Administrația Domeniului Public (ADP) va curăța Cimitirul Municipal - grav afectat de doborâturi, Grădina Zoologică și Aquapark-ul Nymphaea. 
Subliniem că cetățenii care au nevoie să își repare acoperișurile, învelitorile sau terasele caselor afectate de vijelie, pot face acest lucru fără a avea nevoie de autorizație de construcție, cu condiția ca reparațiile să nu schimbe forma și materialele acestora. În acest sens, este suficientă o notificare către Primăria Oradea (fizic, în Piramidă/Ghișeul unic sau prin email: primarie@oradea).
În perioada imediat următoare, Poliția Locală va notifica în scris proprietarii de imobile afectate de pagube sau aflate într-o stare precară. Acestor proprietari li se va pune în vedere să își pună în siguranță imobilele, astfel încât să nu pună în pericol viața și siguranța cetățenilor, aducându-li-se la cunoștință sancțiunile legale de care sunt pasibili. 
În aceea ce privește resturile de vegetație din gospodării, acestea se vor depozita la limita de proprietate, de unde vor fi ridicate de către operatorul de salubritate. 
Transmitem numerele de telefon ce pot fi apelate de orădeni, în funcție de specificul problemei semnalate. 
Pentru arboretul afectat, de pe aliniamentele verzi:
RER VEST 
0751 306 509 (între orele 8 - 19) - număr dedicat exclusiv sesizărilor privind pagubele produse de furtună 
sau la numerele de Dispecerat 
0374 885 693
0259 433 195 (luni - duminică 19 - 07, sâmbătă - duminică 7 - 19) 
Pene de curent, rețele afectate în proximitatea locuințelor: 
Distribuție Energie Electrică România - sucursala Oradea
0259 929
Iluminat public: 
ADLO - 0770 730 944 (interval orar 08 - 22) 
Transport public: 
Oradea Transport Local - OTL SA
0728 556 612
Apă și canalizare:
Compania de Apă Oradea
0259 430 928 | 0359 410 203
Suplimentar, pentru această perioadă Primăria Oradea pune la dispoziția cetățenilor un număr de telefon mobil în cadrul Poliției Locale, pentru a sesiza diverse situații generate ca urmare a furtunii de marți.
Poliția Locală Oradea: 0726 112 973
De asemenea, este la dispoziție Dispeceratul Poliției Locale: 0259/969.
Reclamații, sesizări pot fi trimise și prin aplicația pentru mobil Oradea City Report, prin email către primarie@oradea.ro, respectiv accesând http://epetitii.oradea.ro/epetitii/public/petitii/addpetitie

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:48:26 Ora de vară a Europei de Est