Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Universitatea din Oradea, campusul viitorului prinde viață

Cea de a doua ediție a „Universității de vară”,

Universitatea din Oradea, campusul viitorului prinde viață

Viitorii arhitecți au ocupat trotuarul străzii Universității, își propun să schimbe radical imaginea campusului central al Universității din Oradea și au primit „botezul" meseriei lor.

Cea de a doua ediție a „Universității de vară", organizată de Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură a Universității din Oradea, și-a încheiat cursurile vineri, 21 iulie 2023, printr-o serie de evenimente inedite.
Rezultatele „Laboratorului de idei", în cadrul căruia studenți și profesori din toată țara au căutat împreună soluții pentru reabilitarea campusului central al Universității din Oradea, au fost expuse pe gardul instituției de învățământ superior, din strada Universității. Inițiatorul și sufletul „Universității de vară" a viitorilor arhitecți, conf. dr. arh. Szabolcs Guttman a explicat că, prin acest demers, a dorit să aducă sub ochii tuturor orădenilor ideile studenților, idei care își propun să deschidă campusul și să îl facă un loc atractiv, în egală măsură, pentru turiști și pentru locuitorii acestui oraș. „Ne dorim ca acest campus să fie și locul spre care să vină centrul. Ansamblul art nouveau cu totul și cu totul inedit, este ca un cuib de gânduri bune pentru viitor", a spus conf. dr. arh. Szabolcs Guttman, care nu a uitat să facă o reverență către memoria arhitecților Vágó, cei cărora Oradea le datorează ansamblul de clădiri monument.
Urmând tema propusă, echipele de studenți au venit cu idei foarte curajoase cum ar fi: blocarea traficului pe strada Universității, în scopul accesibilizării ei pentru pietoni, lărgirea spațiilor verzi, crearea de coridoare urbane și deschiderea campusului spre noul centru cultural, ce urmează a fi construit dincolo de pârâul Peța.
Coordonator al unei echipe de studenți, asist. drd. arh. Constantin Bungău a prezentat și el soluții pentru eliminarea locurilor de parcare de pe strada Universității, realizarea de alei și piste velo. „Ne-am propus să deschidem campusul spre oraș, prin realizarea unor zone de tranzit, de socializare și întâlnire", a spus asist. drd. arh. Constantin Bungău, adăugând că „toate aceste idei trebuie luate ca niște propuneri, concepte de arhitectură care, la un moment dat, pot deveni realizabile".
Decanul Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură, prof. univ. dr. ing. habil. Marcela Prada, le-a mulțumit celor 55 de studenți, veniți din toată țara și din Republica Moldova, pentru entuziasmul cu care s-au aplecat asupra temei reconfigurării campusului orădean. „Da, într-adevăr, viziunea fraților Vágó respiră în acest campus și ne educă, în spiritul frumosului, pentru arhitectură", a spus prof. univ. dr. ing. habil. Marcela Prada, adăugând că este „foarte curioasă să vadă impactul propunerilor făcute de studenți".
În continuarea manifestărilor finale ale „Universității de vară" studenții au primit diplomele care certifică prezența lor la acest stagiu profesional și au luat parte la o ceremonie inedită. „Botezul studenților de la Arhitectură reprezintă recuperarea unei tradiții", a explicat conf. dr. arh. Szabolcs Guttman, cel care a „celebrat" ceremonia inițiatică desfășurată în vechiul club al Universității. „Am descoperit că aici exista, pe vremea în care funcționa unitatea de jandarmi, un bazin cu apă termală. Sperăm ca, la un moment dat, să putem oficia acest botez așa cum se cuvine, în acel bazin, astăzi ascuns sub podea", a spus profesorul. Până atunci, viitorii arhitecți s-au „botezat" scriindu-și pe corp, cu carioci lavabile, jurămintele profesionale și desenându-și însemnele meseriei direct pe piele.
Timp de două săptămâni, între 7-21 iulie 2023, în cadrul „Universității de vară" au conferențiat: decanul Facultății de Arhitectură din Timișoara, Cristian Blidariu, colegul lui clujean, Șerban Țigănaș și decanul facultății de profil din Budapesta, Gall Anthony John. De asemenea, participanții la „Universitatea de Vară" a Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură au avut în program ateliere despre restaurările monumentelor istorice, vizite în Ungaria, întâlniri cu arhitecți din județe vecine, au organizat și vernisat mai multe expoziții. (B.C.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:52:05 Ora de vară a Europei de Est