Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Şcoala de vară - Îndrăzneşte, tu poți”!

La Şcoala Gimnazială ,,Nicolae Bogdan” Vaşcău

,,Şcoala de vară - Îndrăzneşte, tu poți”!

Când ne gândim la copii, ne gândim la bucurie, relaxare, joc...Când spunem vacanță, ne ducem cu gândul la călătorie, joacă, odihnă, timp liber...Toate acestea sunt completate de nevoia copiilor de a fi împreună, bucuria jocului, precum și stimularea creativității și învățării prin joc.

Ne întrebăm adesea: ,,Ce putem face pentru a răspunde nevoilor comunității pentru educație?" şi constatăm că misiunea fundamentală a unei școli este sprijinirea educației copiilor în diferite contexte și, totodată, toată activitatea derulată de către școală trebuie să conducă la îmbunătățirea calității educației materializată în rezultatele obținute de elevi și în modul în care ei se dezvoltă ca indivizi.
O bază educaţională solidă, completată de educația petrecerii timpului liber influențează în mare măsură capacitatea copilului de a progresa pe parcursul traseului său educațional și comportamental. Trebuie să ținem cont de faptul că educația se face în școală prin intermediul activităților curriculare, dar și prin activități complementare de petrecere activă și creativă a timpului liber din vacanță.
În acest sens,  Şcoala Gimnazială ,,Nicolae  Bogdan" Vaşcău, în colaborare cu Asociația Feuerstein Braşov, a derulat proiectul ,,Şcoala de vară - Îndrăzneşte, tu poți"!
Timp de două săptămâni, elevii din clasele pregătitoare - IV au lucrat metoda Feuerstein sub îndrumarea doamnei Lidia Stanciu - profesor logoped şi mediator Feuerstein, au organizat competiții sportive și activități de educație rutieră, ateliere de pictură şi dezvoltare personală, dezvoltarea comportamentului civic, precum şi alte activități distractive, împreună cu învățătorii şi profesorii şcolii.
A fost o experiență extraordinară, iar organizatorii promit că vor mai demara astfel de activități.
În școala noastră învață și copii din medii defavorizate, iar prin intermediul acestui proiect am avut în vedere activități care să le insufle dragostea pentru școală, creând contexte în care aceștia să se simtă valorizați şi să-şi manifeste capacităţile şi aptitudinile.
În aceeaşi măsură, „Şcoala de vară" este un proiect care răspunde așteptărilor formulate de copii, cu activități care să-i țină aproape de școală, să le ofere o alternativă valoroasă de petrecere plăcută și instructivă a vacanței, nu doar în timpului derulării proiectului, ci și mai apoi. Proiectul intitulat sugestiv ,,Îndrăznește, tu poți"! promovează socializarea, incluziunea şi acceptarea celuilalt, pentru că fiecare dintre noi este unic, dar valoros în acelaşi timp.
Pentru că zilnic elevii noştri au avut parte de surprize dulci, dorim să le mulțumim tuturor celor care s-au implicat: conducerea școlii, colaboratorii și prietenii noștri de suflet de la Biserica Filadelfia Velletri din Italia, patronilor restaurantului Muma Codrului, firmei European Food şi minunatelor doamne de la GPP Vaşcău. Mulțumim pentru implicarea activ-participativă doamnei profesor logoped Lidia Stanciu, inițiatoarea acestui proiect, doamnei conf. univ. dr. Otilia Todor, preşedinta Asociației Feuerstein România, agentului de poliție Laza Dănuț Marius, de la Poliția Municipiului Beiuș - Biroul Rutier, profesorilor și copiilor voluntari și tuturor celor care au crezut în acest proiect binevenit pentru școala noastră.
Trebuie să menționăm că înainte de a-şi lua  La revedere,  participanții mici și mari au avut parte de o petrecere surpriză de la care nu au lipsit muzica, dansul, voia bună și dorința revederii în activități similare, anul următor.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:41:16 Ora de vară a Europei de Est