Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

,,Şcoala de vară - Îndrăzneşte, tu poți”!

La Şcoala Gimnazială ,,Nicolae Bogdan” Vaşcău

,,Şcoala de vară - Îndrăzneşte, tu poți”!

Când ne gândim la copii, ne gândim la bucurie, relaxare, joc...Când spunem vacanță, ne ducem cu gândul la călătorie, joacă, odihnă, timp liber...Toate acestea sunt completate de nevoia copiilor de a fi împreună, bucuria jocului, precum și stimularea creativității și învățării prin joc.

Ne întrebăm adesea: ,,Ce putem face pentru a răspunde nevoilor comunității pentru educație?" şi constatăm că misiunea fundamentală a unei școli este sprijinirea educației copiilor în diferite contexte și, totodată, toată activitatea derulată de către școală trebuie să conducă la îmbunătățirea calității educației materializată în rezultatele obținute de elevi și în modul în care ei se dezvoltă ca indivizi.
O bază educaţională solidă, completată de educația petrecerii timpului liber influențează în mare măsură capacitatea copilului de a progresa pe parcursul traseului său educațional și comportamental. Trebuie să ținem cont de faptul că educația se face în școală prin intermediul activităților curriculare, dar și prin activități complementare de petrecere activă și creativă a timpului liber din vacanță.
În acest sens,  Şcoala Gimnazială ,,Nicolae  Bogdan" Vaşcău, în colaborare cu Asociația Feuerstein Braşov, a derulat proiectul ,,Şcoala de vară - Îndrăzneşte, tu poți"!
Timp de două săptămâni, elevii din clasele pregătitoare - IV au lucrat metoda Feuerstein sub îndrumarea doamnei Lidia Stanciu - profesor logoped şi mediator Feuerstein, au organizat competiții sportive și activități de educație rutieră, ateliere de pictură şi dezvoltare personală, dezvoltarea comportamentului civic, precum şi alte activități distractive, împreună cu învățătorii şi profesorii şcolii.
A fost o experiență extraordinară, iar organizatorii promit că vor mai demara astfel de activități.
În școala noastră învață și copii din medii defavorizate, iar prin intermediul acestui proiect am avut în vedere activități care să le insufle dragostea pentru școală, creând contexte în care aceștia să se simtă valorizați şi să-şi manifeste capacităţile şi aptitudinile.
În aceeaşi măsură, „Şcoala de vară" este un proiect care răspunde așteptărilor formulate de copii, cu activități care să-i țină aproape de școală, să le ofere o alternativă valoroasă de petrecere plăcută și instructivă a vacanței, nu doar în timpului derulării proiectului, ci și mai apoi. Proiectul intitulat sugestiv ,,Îndrăznește, tu poți"! promovează socializarea, incluziunea şi acceptarea celuilalt, pentru că fiecare dintre noi este unic, dar valoros în acelaşi timp.
Pentru că zilnic elevii noştri au avut parte de surprize dulci, dorim să le mulțumim tuturor celor care s-au implicat: conducerea școlii, colaboratorii și prietenii noștri de suflet de la Biserica Filadelfia Velletri din Italia, patronilor restaurantului Muma Codrului, firmei European Food şi minunatelor doamne de la GPP Vaşcău. Mulțumim pentru implicarea activ-participativă doamnei profesor logoped Lidia Stanciu, inițiatoarea acestui proiect, doamnei conf. univ. dr. Otilia Todor, preşedinta Asociației Feuerstein România, agentului de poliție Laza Dănuț Marius, de la Poliția Municipiului Beiuș - Biroul Rutier, profesorilor și copiilor voluntari și tuturor celor care au crezut în acest proiect binevenit pentru școala noastră.
Trebuie să menționăm că înainte de a-şi lua  La revedere,  participanții mici și mari au avut parte de o petrecere surpriză de la care nu au lipsit muzica, dansul, voia bună și dorința revederii în activități similare, anul următor.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:36:24 Ora standard a Europei de Est