Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

La Universitatea din Oradea, se desfășoară cea de-a 41-a Adunare Generală a Consiliului Național al Elevilor

Între 12 și 14 iulie 2023,

La Universitatea din Oradea, se desfășoară cea de-a 41-a Adunare Generală a Consiliului Național al Elevilor

„Parlamentul elevilor" i-a adunat pe reprezentanții școlarilor din toate județele țării, iar gazda evenimentului este Universitatea din Oradea.

Ceremonia de deschidere a Adunării Generale a Consiliului Național al Elevilor (C.N.E.) s-a desfășurat în seara zilei de miercuri, 12 iulie 2023, în Aula Magna a Universității din Oradea. Gazdele au fost reprezentate de prorectorul prof. univ. dr. Anca Dodescu.
În deschidere, Ion Sorin, secretar de stat în Ministerul Educației, s-a adresat participanților prin intermediul unei platforme de comunicare. Reprezentantul guvernamental a elogiat participarea membrilor C.N.E. la elaborarea noului pachet de legi ce reglementează domeniul educației și i-a chemat să fie la fel de implicați în realizarea normelor de aplicare a acestor prevederi. „Sunt foarte multe măsuri care vin în sprijinul elevilor; burse în cuantumuri foarte generoase, programul «Masă sănătoasă în școli»... Cred că expresia care definește cel mai bine aceste legi este echitate", a spus secretarul de stat Ion Sorin.
Miruna Croitoru, președintele în funcție al C.N.E., a afirmat că, datorită implicării organizației pe care o conduce în elaborarea noului pachet de legi ale Educației, ea și colegii ei pot spune „cu siguranță, că am lăsat ceva în urmă și va fi ceva frumos".
Vorbind în calitatea ei de reprezentant al UNICEF România, expertul în Educație Luminița Costache i-a asigurat pe elevi că va fi întotdeauna aproape de ei și că vocea lor „este foarte importantă".
Prezentă la momentul inaugural, doamna prof. Antonia Nica, viceprimar al Oradiei, a subliniat că se adresează elevilor în tripla ei calitate de: dascăl, dirijor de cor și director de școală. Ea i-a asigurat pe membrii C.N.E. de faptul că administrația publică locală „sprijină și se preocupă de îmbunătățirea condițiilor de studiu din școlile orădene".
Inspectorul școlar general Horea Abrudan, șeful Inspectoratului Școlar al Județului Bihor, a apreciat importanța întâlnirilor precum cea a reprezentanților elevilor din România. „E bine să vă cunoașteți între voi, să împărtășiți idei și să găsiți, împreună, soluții la problemele voastre", a spus generalul I.S.J. Bihor.
Prof. univ. dr. Anca Dodescu, prorectorul Universității din Oradea, a transmis, din partea conducerii instituției de învățământ superior, sentimentul de bucurie generat de faptul că poate găzdui Adunarea Generală a C.N.E. „Sunteți foarte norocoși să fiți la Universitatea din Oradea în plină campanie de promovare a ofertei noastre educaționale, în campania de admitere. Dacă măcar unul dintre voi va decide, ca o consecință a ceea ce a văzut aici, că merită să vină să studieze la Universitatea din Oradea vom fi foarte bucuroși. Dacă voi le veți spune colegilor voștri despre universitatea noastră și ei vor veni să învețe la Oradea e minunat", a spus prof. univ. dr. Anca Dodescu. Prorectorul Universității din Oradea le-a mai vorbit elevilor despre eforturile depuse de conducerea instituției pentru internaționalizare, despre oportunitățile oferite de bursele pentru mobilitatea studenților și despre apartenența universității la Alianța academică europeană EU GREEN. „Acestea sunt preocupările noastre strategice: internaționalizarea, un campus verde și inteligent, o viață cât mai bună pentru studenți. Sper să vă fi convins că Universitatea din Oradea poate fi o opțiune pentru viitorul vostru educațional", a încheiat prof. univ. dr. Anca Dodescu.
Vicepreședintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (A.N.O.S.R.), Andreea Argeșeanu a lăudat C.N.E., despre care a spus că este o organizație cu „o structură solidă, verticală, cu poziții critice când e cazul". Delegata A.N.O.S.R. i-a asigurat pe reprezentanții elevilor de tot sprijinul colegilor lor mai mari, studenții.
Reprezentantă a Fundației Leaders, Elena Chivarsă și-a exprimat convingerea că viitorii conducători ai țării se află printre delegații de azi ai C.N.E. „Suntem mândri de voi și vă considerăm un model de bune practici în ceea ce privește educația de leadership", a afirmat tânăra.
Până vineri inclusiv, pe ordinea de zi a lucrărilor celei de a 41 Adunări Generale a C.N.E. sunt: prezentarea rapoartelor de activitate ale organizațiilor din fiecare județ, dezbaterea și modificarea unor regulamente interne, precum și alegerile pentru o nouă conducere a organizației. (B.C.)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:52:51 Ora standard a Europei de Est