Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Caravana cu medici ajunge la Remeţi, în comuna Bulz

În perioada 15-16 iulie

Caravana cu medici ajunge la Remeţi, în comuna Bulz

În weekendul acesta, localnicii din satul Remeți, comuna Bulz, județul Bihor, vor beneficia de investigații și consulturi medicale gratuite efectuate de către Caravana cu medici Bihor.

A treia ediție din acest an a Caravanei cu medici Bihor va avea loc în comuna Bulz, județul Bihor. În perioada 15-16 iulie, localnicii vor beneficia de consultații medicale gratuite în specialități precum: medicină internă, cardiologie, medicină de urgență, dermatologie, neurologie, pediatrie, ORL, urologie, oftalmologie, ginecologie și stomatologie. Pe lângă investigațiile de bază, realizăm și profilaxia cancerelor de piele, prostate, dar şi a heptatitelor.
În prealabil, cu o săptămână înainte, au fost efectuate recoltări pentru analize de laborator gratuite unui număr de peste 100 de pacienți, printre care și copii. La aceștia, recoltarea s-a realizat după semnarea unui acord informat scris de către părinți. Rezultatele vor fi primite și interpretate cu ocazia consultațiilor.
Se vor efectua și investigații medicale suplimentare: electrocardiogramă, ecografie cardiacă, abdominală și de părți moi.
Se vor susține cursuri de educație medicală și profilaxie stomatologică.

Despre Caravana cu medici 
Caravana cu medici Bihor a fost înființată în anul 2022, de către dr. Costea Andrei, medic specialist UPU SMURD, din dorința de a aduce un plus comunității care l-a format în perioada rezidențiatului. Au fost organizate până în prezent patru caravane, în comunele Roșia, Pietroasa, Remetea și Șinteu, însumând peste 650 de persoane ce au beneficiat de analize medicale, consultații și ochelari de vedere gratuiți, dar și peste 7.000 de persoane instruite în acordarea primul ajutor, în cadrul cursurilor de resuscitare organizate în școlile din toată țara, unde mergea să asigure gărzi pe Terapia Intensiva Mobila SMURD. 
Caravana cu medici este un proiect național, prin care specialiști în domeniul medical (medici specialiști, rezidenți, studenți, asistenți medicali și sanitari), acordă îngrijiri medicale de bază, efectuând analize medicale și consultații gratuite, pe bază de voluntariat, în mediul rural. Nevoile populației din zonele rurale sunt mult mai mari, comparativ cu zona urbană, iar problemele întâmpinate sunt mult mai grave. 
Zona rurală abundă în persoane care au avut ultima vizită medicală cu foarte mulți ani în urmă, care nu au conștientizat la timp necesitatea unui consult medical de specialitate și care, oricum, nu ar fi avut resursele necesare pentru a ajunge vreodată la un medic specialist. Noțiunea de prevenție nu este nici măcar cunoscută în mediul rural, mulți pacienți ajungând să primească un tratament medical sau să fie supuși unor intervenții medicale mult prea târziu. 
Pentru că suntem conștienți de neajunsurile pe care le întâmpină populația din mediul rural, de prăpastia dintre medicina la care au acces persoanele din mediul rural și medicina practicată în centrele universitare și clinicile mari, precum și de modul inechitabil în care sunt repartizate cheltuielile din sistemul de sănătate, majoritatea fiind alocate către mediul spitalicesc, care se află în zona urbană, am ales să echilibram balanța în favoarea pacienților uitați și marginalizați de sistemul de sănătate. 
O altă direcție a Caravanei cu medici o reprezintă educația pentru sănătate, prin care ne propunem atât să educăm elevii, în special din mediul rural, cu privire la măsurile de prim ajutor care pot fi acordate de către orice persoană, cât și cu privire la măsurile de prevenție a bolilor. 
După perioada vacanței de vară, cu ajutorul susținerii din partea Consiliului Județean Bihor, vor fi demarate ample acțiuni gratuite de educație medicală în instituțiile de învățământ din întreg județul.
Activitatea noastră poate fi susținută de oricine rezonează cu entuziasmul echipei, fiind deschiși și către cei din mediul privat, în schimbul unei donații ce ne face posibilă perpetuarea activității.
Dr. Ioana Paul, medic rezident medicină internă,
coordonatorul ediției

Trimite email
sâmbătă, 5 aprilie 2025, 11:50:11 Ora de vară a Europei de Est