Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Școala “Dacia” din Oradea a fost selecționată a III-a pe țară

În cadrul a 250 de școli cotate și premiate de B.C.R, ziarul „Financiarul” și fundația „Mereu aproape”

Școala “Dacia” din Oradea a fost selecționată a III-a pe țară

La festivitatea de încheiere a anului școlar, directorul Școlii cu clasele I-VIII „Dacia” din Oradea, prof. dr. Florian Hava, avea să prezinte în fața elevilor, cadrelor didactice și părinților un bilanț strălucitor: 3.152 de participanți la olimpiade și diferite concursuri locale, județene, interjudețene și naționale, și 1.031 de premii și mențiuni obținute de cei 1.266 de elevi ai școlii.

 Aceasta înseamnă că mulți dintre elevii acestei școli de elită a județului Bihor, și nu numai, au participat, cu bune rezultate, la două – trei sau mai multe competiții. Prin prisma rezultatelor de excepție pe care le obțin an de an elevii și dascălii acestei unități reprezentative a învățământului bihorean, imaginea Școlii „Dacia” este percepută ca atare și de cei din afara sistemului. Nu mai departe, Banca Comercială Română, ziarul „Financiarul” și fundația „Mereu aproape” care susțin proiecte educative au cotat Școala „Dacia” din Oradea a III-a pe o listă cu 250 de școli selecționate la nivel național. Respectivii parteneri au premiat școlile selecționate cu câte 18 seturi de lucrări din colecția „Marea enciclopedie a cunoașterii”. Cele șase volume ale colecției cuprind peste 500 de pagini într-un format atractiv, ce includ fotografii, reproduceri, ilustrații și hărți, fiind o sursă uriașă de îmbogățire a cunoștințelor despre economie, știință, filosofie, artă și religie. Opt seturi au fost direcționate spre bilioteca școlii, iar zece au ajuns la cei mai merituoși elevi ai școlii, olimpici naționali, componenți ai lotului național ori absolvenți cu media generală 10 a claselor V-VIII.
 „Dragi elevi, cea mai mare bucurie pe care o avem ca slujitori ai școlii este aceea că vă avem pe voi în jurul nostru. Prin voi percepem noul, voi ne propulsați la loc de cinste și ne cultivați iubirea, voi ne mențineți trează atenția și speranța. Sunteți singurii care ne dați satisfacții în muncă. Prin voi ne găsim echilibrul, alături de voi trăim cele mai mari împliniri profesionale!”, spunea distinsul director în „amfiteatrul” din curtea școlii; acolo unde sunt împărtășite cele mai multe dintre realizările acestui colectiv minunat de elevi și dascăli orădeni.
O medalie de aur, două de bronz, două participări la lotul național al României...
 Rezultatele grăiesc în cel mai sugestiv mod despre valoarea colectivului și a instituției: olimpiade școlare – 44 de premii și mențiuni, din care opt participări la etapele naționale (soldate cu un loc I, un loc II, o medalie de aur și două de bronz, o mențiune, doi elevi selecționați în lotul național, trei participări la concursuri interjudețene (finalizate cu un premiu I și două mențiuni); 271 de participanți (32 de premii și mențiuni) la Evaluarea în matematică (coordonată, la nivelul școlii, de prof. Erzse Zoltan - directorul adjunct), 197 de participanți (28 de premii și mențiuni) la Evaluarea la română, 43 de participanți (26 de premii) la Evaluarea la engleză (coordonată de prof. Monica Urian și Rodica Măduța), 245 de participanți (40 de premii) la Cangurul matematic (coordonat de prof. Emilia Iacob), 228 de participanți (51 Excelent, 77 FB și 45 B) la Cangurașul matematic (coordonat de înv. Lucia Leț), 46 de participanți (din care 27 Excelent, 16 FB și 3 B) la Cangurașul poveștilor (coordonat de inst. Toth Mirela), 99 de participanți (54 de premii) la Cangurul lingvistic (engleză – coordonat de Monica Urian), 47 de participanți (opt premii) la Cangurul lingvistic (franceză – coordonat de prof. Rodica Ochiș), 197 de participanți (70 de premii și mențiuni) la Micul matematician (coordonat de inst. Florica Hava), 223 de participanți (șapte premii și mențiuni) la Eurojunior (coordonat de inst. Florica Hava), 585 de participanți (42 de premii și mențiuni) la Smart (coordonat de inst. Teodora Sîncelean), 766 de participanți (435 premiați) la Olimpicii cunoașterii (coordonat de Toth Mirela), 205 participanți (70 de premii și mențiuni) la concursuri cultural-artistice și sportive... alcătuiesc cea mai sugestivă imagine a ceea ce înseamnă Școala cu clasele I-VIII „Dacia” din Oradea, la ora adevărului, când clopoțelul a sunat încheierea conturilor pentru cei peste 1.100 de elevi, mai rămânând în luptă cei 122 de elevi din clasele a VIII-a.
 După obicei, festivitatea a cuprins și momentul emoționant de înmânarea a cheii.
 Nu putem încheia acest reportaj fără să nu consemnăm (așa după cum obișnuim în toate cazurile), fără să nu nominalizăm elevii de excepție ai școlii; patru elevi de 10 (zece): Alexandra Vid, Tudor Iovan, Larisa Deac și Amelia Popa, care în clasele V-VIII au obținut an de an media generală 10; Sebastian Trifa (bronz la matematică, locul II la astronomie și membru al lotului național de astronomie), Radu Cora (aur la matematică), Denis Derecichei (premiul I la astronomie și membru în lotul național de astronomie), Andrei Franțiu (bronz la matematică), Zach Florian (mențiune la națională la limba română), Diana Codilă (participare la etapa națională a olimpiadei de religie), Sabina Trifa (participare la națională la +poezie), Greta Gomboș, Tudor Perneș, Andreea Goldea, Alexandra Popovici, Roberta Cmeci, Diana Hava, Rareș Iova, Farkas Csilla, Mircea Cioci, Gabriel Cireap, Bianca Jessica Pop… (Ov. DAN)    

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:39:30 Ora standard a Europei de Est