Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Școala “Dacia” din Oradea a fost selecționată a III-a pe țară

În cadrul a 250 de școli cotate și premiate de B.C.R, ziarul „Financiarul” și fundația „Mereu aproape”

Școala “Dacia” din Oradea a fost selecționată a III-a pe țară

La festivitatea de încheiere a anului școlar, directorul Școlii cu clasele I-VIII „Dacia” din Oradea, prof. dr. Florian Hava, avea să prezinte în fața elevilor, cadrelor didactice și părinților un bilanț strălucitor: 3.152 de participanți la olimpiade și diferite concursuri locale, județene, interjudețene și naționale, și 1.031 de premii și mențiuni obținute de cei 1.266 de elevi ai școlii.

 Aceasta înseamnă că mulți dintre elevii acestei școli de elită a județului Bihor, și nu numai, au participat, cu bune rezultate, la două – trei sau mai multe competiții. Prin prisma rezultatelor de excepție pe care le obțin an de an elevii și dascălii acestei unități reprezentative a învățământului bihorean, imaginea Școlii „Dacia” este percepută ca atare și de cei din afara sistemului. Nu mai departe, Banca Comercială Română, ziarul „Financiarul” și fundația „Mereu aproape” care susțin proiecte educative au cotat Școala „Dacia” din Oradea a III-a pe o listă cu 250 de școli selecționate la nivel național. Respectivii parteneri au premiat școlile selecționate cu câte 18 seturi de lucrări din colecția „Marea enciclopedie a cunoașterii”. Cele șase volume ale colecției cuprind peste 500 de pagini într-un format atractiv, ce includ fotografii, reproduceri, ilustrații și hărți, fiind o sursă uriașă de îmbogățire a cunoștințelor despre economie, știință, filosofie, artă și religie. Opt seturi au fost direcționate spre bilioteca școlii, iar zece au ajuns la cei mai merituoși elevi ai școlii, olimpici naționali, componenți ai lotului național ori absolvenți cu media generală 10 a claselor V-VIII.
 „Dragi elevi, cea mai mare bucurie pe care o avem ca slujitori ai școlii este aceea că vă avem pe voi în jurul nostru. Prin voi percepem noul, voi ne propulsați la loc de cinste și ne cultivați iubirea, voi ne mențineți trează atenția și speranța. Sunteți singurii care ne dați satisfacții în muncă. Prin voi ne găsim echilibrul, alături de voi trăim cele mai mari împliniri profesionale!”, spunea distinsul director în „amfiteatrul” din curtea școlii; acolo unde sunt împărtășite cele mai multe dintre realizările acestui colectiv minunat de elevi și dascăli orădeni.
O medalie de aur, două de bronz, două participări la lotul național al României...
 Rezultatele grăiesc în cel mai sugestiv mod despre valoarea colectivului și a instituției: olimpiade școlare – 44 de premii și mențiuni, din care opt participări la etapele naționale (soldate cu un loc I, un loc II, o medalie de aur și două de bronz, o mențiune, doi elevi selecționați în lotul național, trei participări la concursuri interjudețene (finalizate cu un premiu I și două mențiuni); 271 de participanți (32 de premii și mențiuni) la Evaluarea în matematică (coordonată, la nivelul școlii, de prof. Erzse Zoltan - directorul adjunct), 197 de participanți (28 de premii și mențiuni) la Evaluarea la română, 43 de participanți (26 de premii) la Evaluarea la engleză (coordonată de prof. Monica Urian și Rodica Măduța), 245 de participanți (40 de premii) la Cangurul matematic (coordonat de prof. Emilia Iacob), 228 de participanți (51 Excelent, 77 FB și 45 B) la Cangurașul matematic (coordonat de înv. Lucia Leț), 46 de participanți (din care 27 Excelent, 16 FB și 3 B) la Cangurașul poveștilor (coordonat de inst. Toth Mirela), 99 de participanți (54 de premii) la Cangurul lingvistic (engleză – coordonat de Monica Urian), 47 de participanți (opt premii) la Cangurul lingvistic (franceză – coordonat de prof. Rodica Ochiș), 197 de participanți (70 de premii și mențiuni) la Micul matematician (coordonat de inst. Florica Hava), 223 de participanți (șapte premii și mențiuni) la Eurojunior (coordonat de inst. Florica Hava), 585 de participanți (42 de premii și mențiuni) la Smart (coordonat de inst. Teodora Sîncelean), 766 de participanți (435 premiați) la Olimpicii cunoașterii (coordonat de Toth Mirela), 205 participanți (70 de premii și mențiuni) la concursuri cultural-artistice și sportive... alcătuiesc cea mai sugestivă imagine a ceea ce înseamnă Școala cu clasele I-VIII „Dacia” din Oradea, la ora adevărului, când clopoțelul a sunat încheierea conturilor pentru cei peste 1.100 de elevi, mai rămânând în luptă cei 122 de elevi din clasele a VIII-a.
 După obicei, festivitatea a cuprins și momentul emoționant de înmânarea a cheii.
 Nu putem încheia acest reportaj fără să nu consemnăm (așa după cum obișnuim în toate cazurile), fără să nu nominalizăm elevii de excepție ai școlii; patru elevi de 10 (zece): Alexandra Vid, Tudor Iovan, Larisa Deac și Amelia Popa, care în clasele V-VIII au obținut an de an media generală 10; Sebastian Trifa (bronz la matematică, locul II la astronomie și membru al lotului național de astronomie), Radu Cora (aur la matematică), Denis Derecichei (premiul I la astronomie și membru în lotul național de astronomie), Andrei Franțiu (bronz la matematică), Zach Florian (mențiune la națională la limba română), Diana Codilă (participare la etapa națională a olimpiadei de religie), Sabina Trifa (participare la națională la +poezie), Greta Gomboș, Tudor Perneș, Andreea Goldea, Alexandra Popovici, Roberta Cmeci, Diana Hava, Rareș Iova, Farkas Csilla, Mircea Cioci, Gabriel Cireap, Bianca Jessica Pop… (Ov. DAN)    

Trimite email
sâmbătă, 5 aprilie 2025, 15:25:06 Ora de vară a Europei de Est