Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Şcoala altfel – Campionii”, ediţia a VIII-a

Gala premiilor ,,TopFormalis”

„Şcoala altfel – Campionii”, ediţia a VIII-a

Asociaţia pentru Educaţie şi Formare "TopFormalis" din Oradea şi partenerii săi (inspectoratele şcolare județene din Bihor, Bistrița-Năsăud şi Sălaj, precum și Colegiul Tehnic „Traian Vuia" din Oradea, Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria" Deva, Liceul Tehnologic Nr. 1 Câmpulung Moldovenesc, Liceul Teoretic Novaci, Școala Gimnazială Cislău, Școala Gimnazială Poiana Codrului, Școala Gimnazială Novaci, Școala Gimnazială „Zelk Zoltan" Valea lui Mihai, Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare" Bistrița, Școala Gimnazială Poiana Stampei, Școala Gimnazială „P.V. Stefanelli" Câmpulung Moldovenesc, Școala Gimnazială Nr. 1 Tileagd, Grădinița cu Program Prelungit „Boboceii" din Micro3, Buzău, Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Bistrița, Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Suceava, Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea, Asociația CES Oradea, respectiv Asociația pentru Promovarea Cooperării în Educație Oradea) au implementat cea de-a VIII-a ediţie a Proiectului „Şcoala altfel - Campionii".

Proiectul a fost inclus în Calendarul Activităților Educative Regionale şi Interjudeţene al Ministerului Educaţiei, cod CAERI 258. Principala activitate a fost reprezentată de organizarea concursului cu acelaşi nume.
            Scopul concursului a fost promovarea modelelor de bună practică în domeniul educației non-formale implementate de școlile din toate județele prin intermediul activităților extracurriculare. Obiectivele concursului au fost următoarele: identificarea și diseminarea modelelor de bună practică în domeniul educației non-formale; încurajarea cadrelor didactice care predau în învățământul preuniversitar românesc să realizeze activități extracurriculare de calitate; evaluarea și recompensarea celor mai valoroase asemenea activități extracurriculare identificate ca fiind realizate în școlile din județele ţării.
La acest concurs au fost înregistrate 31 de activităţi extracurriculare desfăşurate în cadrul programelor „Şcoala altfel!", respectiv „Şcoala verde" implementate în anul şcolar 2022 / 2023. În urma definitivării procesului de evaluare realizat de o comisie de specialişti din Oradea şi Bistriţa (şi în care s-a ţinut cont de aspecte precum originalitatea activităţii, corectitudinea proiectării şi realizării activităţii din punct de vedere metodic, relevanţa documentelor justificative prezentate, impactul asupra grupului-ţintă etc.) au fost acordate următoarele premii, constând în carduri-cadou pentru cumpărături online în contravaloare de aproximativ 1.500 lei:
PREMIUL I - Ojică Elena Olivia, Colegiul Național „Samuil Vulcan" Beiuș - TRASEU TURISTIC ÎN ȚARA BEIUȘULUI. DRUMUL BISERICILOR DIN LEMN. PROIECT INTERDISCIPLINAR;
PREMIUL II - Păunescu Iuliana, Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria" Deva - BIBLIOTECA VIE
PREMIUL III - Szabo Andreea, Liceul Tehnologic Felix, structura Grădinița cu Program Prelungit „Prietenii copilăriei" Sânmartin - CURCUBEUL SĂNĂTĂȚII
MENȚIUNE - Moldovan Mihaela Adriana, Centrul Școlar de Educație Incluzivă Cristal, Oradea - SPECTACOL TEATRU SENZORIAL - „PRIMĂVARA";
PREMIUL LOCAL BIHOR - Ganea Daniela, Colegiul Național „Iosif Vulcan" Oradea - EXPERIENȚE INOVATIVE;
PREMIUL LOCAL BISTRIȚA-NĂSĂUD - Pop Maria Corina, Liceul Teoretic „Solomon Haliță" Sângeorz Băi - AJUTOR, VOLUNTARIAT ȘI POVEȘTI CU BUCURIE PENTRU BUNICI;
PREMIUL LOCAL HUNEDOARA - Gheban Nora, Colegiul Național de Informatică ,,Carmen Sylva" Petroșani - IMPORTANȚA VOLUNTARIATULUI ÎN EDUCAȚIA COPIILOR;
Decernarea tuturor premiilor a avut loc cu ocazia „Galei premiilor TopFormalis", ediţia a VIII-a şi a Simpozionului naţional „Promovarea educaţiei non-formale prin intermediul proiectelor educaţionale şi al activităţilor extracurriculare", evenimente organizate vineri, 30 iunie 2023 la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Nr. 1 Oradea, respectiv on-line pentru participanții din alte localități.
Prof. univ. dr. Valentin Cosmin Blândul,
preşedinte al Asociaţiei pentru Educaţie şi Formare „TopFormalis" Oradea
Prof. Mihaela Cheregi, coordonator proiect

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:50:24 Ora de vară a Europei de Est