Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Activități educative și extrașcolare la clasa a II-a B

Liceul Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu”

Activități educative și extrașcolare la clasa a II-a B

Elevii clasei a II-a B au desfășurat variate activități educative și extrașcolare în anul școlar 2022-2023, care au contribuit la dezvoltarea lor personală și intelectuală, în același timp.

            În luna octombrie, au desfășurat o activitate de ecologizare în cadrul proiectului Let's do it, Romania!, pe malul drept al Crișului Repede, în apropierea școlii. Munca în echipă și dorința de ocrotire a naturii le-a adus mulțumire copiilor.
            Luna noiembrie - ne-a adus întâlnirea cu actorii trupei Arcadia, la spectacolul de teatru ,,Capra cu trei iezi" - 21 noiembrie. A fost o întâlnire cu copilăria. Povestea aceasta, interpretată exemplar de talentații noștri actori, a adus multă emoție și duioșie în același timp. Copiii au fost la fel de impresionați de întâmplările prezentate, ca și în mica copilărie.
            Ziua Națională a României a fost marcată cu o activitate specifică, prin prezentarea unor materiale informative și activități practice. Apoi, tot în luna decembrie, copiii l-au așteptat nerăbdători pe Sfântul Nicolae, iar pe Moș Crăciun l-au întâmpinat cu frumoasele colinde, în 22 decembrie, la Serbarea de Crăciun.
                În cadrul Proiectului educativ ,,Eminescu-un luceafăr între oameni", au avut ,,Re-vedere cu poetul Mihai Eminescu". O activitate integrată și pe mai multe zile, în care copiii au ilustrat prin desene și pictură univesul poetic eminescian, au cântat versurile poeziei Revedere, au aflat informații despre viața și activitatea poetului. Am celebrat și Mica Unire de la 24 ianuarie 1859 prin prezentarea unui material despre Alexandru Ioan Cuza. Am cântat și am dansat Hora Unirii.
                În 1 februarie, de Ziua internațională a cititului împreună, în cadrul Proiectului educativ ,,Azi cititor, mâine gânditor", am citit împreună atât în clasă, cât și în familie, copiii și părinții, împărtășind povești și cărți pentru copii. În 20 februarie, am celebrat 400 de zile de școală, iar pe 21 februarie, copiii au vizionat spectacolul de teatru ,,Vrăjitorul din Oz" la Teatrul Regina Maria.
                În lunile februarie și martie s-au desfășurat activități de prevenție și informare, în cadrul Proiectului ,,Eroii Internetului". Printre mărțișoare și flori pentru mama am avut oaspeți pe voluntarii studenți la Facultatea de Medicină din Oradea, care au desfășurat o lecție de igienă dentară, în 15 martie. De Ziua internațională a poeziei, pe 21 martie, ne-am jucat ,,De-a poeții", activitate în care copiii au încropit versuri cu rimă sau fără rimă, având ca temă primăvara.
                Sfârșitul lunii martie ne-a adus multe activități educative și extrașcolare: Povestea  live ,,Călătorește cu trei Sfinți români"- despre Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, scrisă și prezentată copiilor on-line de către autoarea prof. Ioana Revnic, excursie tematică la Peștera Urșilor, vizită la Mănăstirea Sfintei Cruci - vizitarea bisericii și a livezii, Vizită la Muzeul Țării Crișurilor - secția de Științe Naturale, Vivarium și activitatea educativă ,,Din grădina planetei", activități de îngrijire, plantare și semănare în curtea școlii: pomi, semințe, flori. Copiii au redactat și răspândit trecătorilor din fața școlii bilete cu mesaje de încurajare a ocrotirii naturii.
                La începutul lunii mai, am desfășurat o activitate de cunoaștere, informare - în caz de situații de urgență și incendiu în cadrul vizitei la Unitatea de pompieri ISU Crișana, detașamentul de pe strada Aluminei - 2 mai, urmând Activitatea de instruire și acordare de prim ajutor în diferite situații, cu studenții voluntari de la Școala Postliceală Sanitară, în 3 mai.
                Pentru încheierea festivă a anului școlar am pregătit și prezentat Carnavalul poveștilor, în 13 iunie. Rolurile au fost inspirate de poveștile și cărțile citite, iar interpretarea copiilor a pus în lumină talentul, creativitatea, curajul și bucuria de a se exprima a fiecărui copil. S-au prezentat la Carnaval prinți și prințese, zâne și crăiese și multe personaje îndrăgite:  Zâna Primăverii, Mama Iepuraș și Peter Iepurașul, Scufița Roșie și Lupul, Vânătorul, Ursul păcălit de vulpe, Cocoșul și Moșul, Peter Pann, Motanul Încălțat, Pinocchio, Muc cel Mic, Doctorul Aumădoare, Albă ca Zăpada și Piticul Somnorosul, Crăiasa Zăpezii, Elsa, Cenușăreasa și Prințul, Bucle Aurii,  Degețica și Norul Iubire. Printre diplome și zâmbete, aplauze și emoții, copiii au cântat, au recitat, au dansat, s-au bucurat și astfel și-au luat rămas bun de la clasa a II-a.
              ,,Natura - prietena mea"- a fost excursia tematică a clasei a II-a B, într-un loc de vis ce a prilejuit reîntâlnirea cu natura, cu jocul, cu soarele, cu bucuria. ,,Povești scrise de cai" a fost destinația noastră spre relaxare și destindere, spre descoperirea naturii și a frumuseților sale. Copiii au aflat  informații despre cai, au călărit, parcurgând un traseu pregătit special pentru ei, s-au jucat, s-au distrat, s-au regăsit pe ei înșiși în libertare și armonie. A fost o zi cu soare, cu cer senin, cu pace, cu bucurie, cu joacă și jocuri, cu bucuria de a fi împreună, cu ștafete și povești spuse în leagăne sau hamace, cu ascunzători în casuța de lemn din copac, cu tiroliană, cu un picnic al prieteniei, cu un mic dejun în bătaia vântului și la umbra pomilor,  cu pizza, cu ... amintiri de la sfârșitul clasei a II-a.
            Suntem recunoscători pentru toate!
            A fost un an frumos și bogat!
Laura Baidoc

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:30:11 Ora standard a Europei de Est