Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

La Biserica Ortodoxă ,,Înălţarea Sfintei Cruci”, s-a săvârșit prima slujbă!

În Joia Mare, 13 aprilie 2023,

La Biserica Ortodoxă ,,Înălţarea Sfintei Cruci”, s-a săvârșit prima slujbă!

Potrivit calendarului ortodox, astăzi, 9 iulie 2023, avem Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului, Îndrumătoarea de la Mănăstirea Neamț; Sf. Sfințit Mucenic Pangratie, episcopul Tavromeniei. Duminica a 5-a după Rusalii; Ap. Romani 10, 1-10; Ev. Matei 8, 28-34; 9, 1 (Vindecarea celor doi demonizați din ținutul Gadarei).

Astăzi, pentru Sfânta Liturghie, am revenit la Biserica din Sarcău, unde slujește părintele paroh Alexandru Ciucle, aflând că din Joia Mare, 13 aprilie 2023, părintele s-a mutat în biserica pe care noi am găsit-o în 21 martie 2021 în roșu, doar cu zidurile goale, fără acoperiș și fără alte amenajări...
Atunci am scris articolul: ,,Cum e să slujești într-o casă părintească (donată), Părintele Alexandru Ciucle trage nădejde ca anul acesta să ajungă să vadă biserica acoperită"!
Cu ajutorul bunului Dumnezeu și al oamenilor cu suflet mare care l-au ajutat financiar, părintele a reușit să o acopere și să o pregătească pentru inaugurare în preajma Sfintelor Paști 2023, astfel că în Joia Mare, 13 aprilie, a săvârșit cea dintâi slujbă în Biserica Ortodoxă ,,Înălţarea Sfintei Cruci" din Sarcău.
Până în Joia Mare, părintele Alexandru Ciucle, instalat ca preot în Sarcău în 20 septembrie 2009, a slujit într-o casă părintească (donată de doamna Eugenia Hirțea). Tot doamna Eugenia a donat 12 ari de teren, alături de casa părintească, pentru ridicarea bisericii. În 2012, s-a reușit ridicarea zidurilor în roșu...
Anul trecut, acoperișul și montarea geamurilor au costat peste un miliard, iar de-atunci s-a montat și un iconostas provizoriu pentru slujire, s-a tencuit tavanul și se pregătesc pereții pentru pictură. Părintele Alexandru Ciucle, doamna Amalia Ciucle, preoteasa, și Mihai Ciucle, elev premiant al Liceului Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu" din Oradea, în calitate de cântăreț, alături de Sergiu Danciu (cântărețul bisericii), cei trei membri ai familiei Ciucle sunt cei care trag greul, cu credite și aflați în linia întâi la toate cele, bucuroși de sprijinul sfătului, Gheorghe Dumitrașcu, de ajutor financiar uriaș din partea doamnei Eugenia Hirțea, cea care a acoperit cu tablă biserica, și cu binecuvântări financiare din partea prietenilor-donatori trimiși de bunul Dumnezeu... Părintele ține să mulțumească tuturor, precum și Consiliului Județean, Primăriei comunei Sârbi și părinților de la Catedrala cu Lună, care s-au arătat deschiși și săritori în a da o mână de ajutor.
Pe doamna Elena Ghiurău, cu vocea de aur, am ascultat-o și astăzi, alături de doamna preoteasă Amalia Ciucle și Mihai Ciucle; înregistrarea video o puteți vedea pe Facebook Ovidiu Moise Dan.
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 21:20:12 Ora de vară a Europei de Est