Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proiecte e-Twinning la Școala Gimnazială „Dacia”

În acest an școlar, elevii clasei a VI-a B au fost implicați în trei proiecte e-Twinning

Proiecte e-Twinning la Școala Gimnazială „Dacia”

Proiectele e-Twinning duc copiii într-o lume interculturală, contribuie la întărirea motivației acestora, dând sens învățării, ajutându-i să comunice autentic și dezvoltându-le competențele interdisciplinare.

În anul acesta școlar, elevii clasei a VI-a B de la Școala Gimnazială „Dacia" au fost implicați în trei proiecte e-Twinning.
Aventura noastră a început cu proiectul, Short movies, great stories, care a urmărit dezvoltarea abilităților de citire, vorbire, scriere și ascultare în limba engleză. Activitățile desfășurate i-au captivat atât pe elevii nostri, cât și pe elevii din țările partenere (Croația, Turcia, Franța, Grecia, Portugalia, Italia, Georgia).
O primă provocare a fost crearea unui șcenariu de film cu ajutorul cuburilor de poveste sau ,,Story Cubes". Elevii au rotit cuburile, au analizat imaginile și au folosit cel puțin opt cuvinte pentru a inventa cele mai originale și năstrușnice povești. Pe baza acestora, ceilalți parteneri au ilustrat afișele filmelor, folosind diverse instrumente digitale sau propriile lor desene. Această activitate i-a încurajat pe copii să gândească liber, stimulându-le imaginația și pregătindu-i pentru următorul pas în proiect și anume, ,,vlogging". Ei au realizat videoclipuri în care au prezentat tradiții de iarnă din țările lor. „Mystery Zoom Meeting" a fost activitatea lor preferată deoarece implică interacțiune și multă distracție prin intermediul jocului. Elevii au pus întrebări la care au avut voie să răspundă doar cu ,,da" sau ,,nu" pentru a descoperi naționalitatea celorlalți participanți la întâlnire.
Activitatea intitulată ,,Video Challenges" a presupus vizionarea unor filmulețe în urma cărora copiii au rezolvat diverse sarcini, au răspuns la întrebări, și-au exprimat părerea, au creat o hartă (,,mind mapping") pe o temă dată. ,,Reader's Theatre" este o metodă folosită pentru dezvoltarea fluenței în citire. Elevii, împărțiți în echipe internaționale, și-au ales un film celebru și au intrat în pielea personajelor, citind replicile cu expresivitate.
Folosirea tehnologiei a fost o parte importantă a proiectului nostru. S-a utilizat o paletă bogată de instrumente Web 2.0. (Canva, Genially, Quizziz, Book Creator, Flipsnack, Crossword Labs, Kahoot, Mentimeter, Visual Paradigm, Padlet, Google Forms, Google Docs, Google Slides, Google Classroom, Anchor, Flip, Wordwall, Flippity, Zoom).
Cel de-al doilea proiect, Time Travel, a pornit de la ideea de a preda gramatica limbii engleze în context. Scopul acestuia este de a oferi elevilor posibilitatea de a învăța un timp verbal prin expunerea la diverse situații reale sau imaginare.
Elevii nostri, împreună cu colegii lor din Turcia, Polonia, Macedonia de Nord și Spania, au confecționat o mașină a timpului, care i-a purtat atât în trecut, cât și în viitor. Ei au redactat compunerile în limba engleză si le-au citit partenerilor lor, îmbunătățindu-și, astfel, competențele de comunicare și spiritul creativ. De asemenea, copiii au realizat avatare, postere, logo-uri pentru a ilustra cât mai bine ideile acestui proiect. Au creat o poveste comună cu ajutorul aplicației StoryJumper și au participat la webinarii și jocuri online. Rezultatele obținute prin procesul proiectului sunt utilizate ca resurse în cursurile de limba engleză.
Cel de-al treilea proiect, CLIL (Creative Linguistic Learning), în parteneriat cu unități școlare din Turcia, Italia, Republica Moldova, s-a axat pe o abordare interdisciplinară a învățării. La activitățile legate de Sănătate și Mediul Înconjurător, elevii au participat la un webinar, în care li s-a prezentat ce înseamnă un stil de viață sănătos, au rezolvat un quiz online, au completat un grafic personalizat și au primit certificate. S-a realizat un material comun, cartea digitală ,,The Journey of Materials", în care au fost prezentate etapele prin care trece un produs până să ajungă în magazine. Elevii clasei a VI-a B au avut ca și temă confecționarea pantofilor. În urma acestor activități, ei au identificat factorii care duc la contaminarea mediului înconjurător cu materiale care afectează sănătatea umană și calitatea vieții.
În ceea ce privește disciplina Matematică, elevii au avut de efectuat niște operații matematice pentru a afla diverse lucruri despre ceilalti membri participanți la proiect. Activitatea intitulându-se „Figure me out". S-au realizat numeroase postere prin intermediul aplicației Canva și s-a folosit ca și instrument colaborativ aplicația Padlet.
La Educație fizică și sport, elevii nostri au prezentat un joc tradițional, care a fost preluat de copiii dintr-o altă țară participantă la proiect. La disciplina Geografie, s-au realizat postere despre fenomene ale naturii și s-au creat jocuri online cu ajutorul aplicațiilor Quizzis, Wordwall, Learningapps.
Copiii și-au realizat obiectivele cu dedicare profundă, motivație mare, sensibilitate pentru subiectul și procesul de lucru, într-o atmosferă de entuzism.
Implementarea celor trei proiecte a dus la dezvoltarea aptitudinilor și competențelor lingvistice, digitale, interpersonale, civice, interculturale și sociale.  Participând cu interes la toate activitățile, elevii mei și-au îmbunătățit și armonizat relațiile de la nivelul clasei, au dovedit că pot fi înțelegători, empatici, manifestând afecțiune, toleranță, identificând interese comune și legând prietenii cu membrii țărilor participante, ilustrând faptul că proiectele e-Twinning ne ajută să depașim limite de timp și spațiu.
Prof. Raluca-Dana Sarca-Crișan

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:50:12 Ora de vară a Europei de Est