Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Proiecte e-Twinning la Școala Gimnazială „Dacia”

În acest an școlar, elevii clasei a VI-a B au fost implicați în trei proiecte e-Twinning

Proiecte e-Twinning la Școala Gimnazială „Dacia”

Proiectele e-Twinning duc copiii într-o lume interculturală, contribuie la întărirea motivației acestora, dând sens învățării, ajutându-i să comunice autentic și dezvoltându-le competențele interdisciplinare.

În anul acesta școlar, elevii clasei a VI-a B de la Școala Gimnazială „Dacia" au fost implicați în trei proiecte e-Twinning.
Aventura noastră a început cu proiectul, Short movies, great stories, care a urmărit dezvoltarea abilităților de citire, vorbire, scriere și ascultare în limba engleză. Activitățile desfășurate i-au captivat atât pe elevii nostri, cât și pe elevii din țările partenere (Croația, Turcia, Franța, Grecia, Portugalia, Italia, Georgia).
O primă provocare a fost crearea unui șcenariu de film cu ajutorul cuburilor de poveste sau ,,Story Cubes". Elevii au rotit cuburile, au analizat imaginile și au folosit cel puțin opt cuvinte pentru a inventa cele mai originale și năstrușnice povești. Pe baza acestora, ceilalți parteneri au ilustrat afișele filmelor, folosind diverse instrumente digitale sau propriile lor desene. Această activitate i-a încurajat pe copii să gândească liber, stimulându-le imaginația și pregătindu-i pentru următorul pas în proiect și anume, ,,vlogging". Ei au realizat videoclipuri în care au prezentat tradiții de iarnă din țările lor. „Mystery Zoom Meeting" a fost activitatea lor preferată deoarece implică interacțiune și multă distracție prin intermediul jocului. Elevii au pus întrebări la care au avut voie să răspundă doar cu ,,da" sau ,,nu" pentru a descoperi naționalitatea celorlalți participanți la întâlnire.
Activitatea intitulată ,,Video Challenges" a presupus vizionarea unor filmulețe în urma cărora copiii au rezolvat diverse sarcini, au răspuns la întrebări, și-au exprimat părerea, au creat o hartă (,,mind mapping") pe o temă dată. ,,Reader's Theatre" este o metodă folosită pentru dezvoltarea fluenței în citire. Elevii, împărțiți în echipe internaționale, și-au ales un film celebru și au intrat în pielea personajelor, citind replicile cu expresivitate.
Folosirea tehnologiei a fost o parte importantă a proiectului nostru. S-a utilizat o paletă bogată de instrumente Web 2.0. (Canva, Genially, Quizziz, Book Creator, Flipsnack, Crossword Labs, Kahoot, Mentimeter, Visual Paradigm, Padlet, Google Forms, Google Docs, Google Slides, Google Classroom, Anchor, Flip, Wordwall, Flippity, Zoom).
Cel de-al doilea proiect, Time Travel, a pornit de la ideea de a preda gramatica limbii engleze în context. Scopul acestuia este de a oferi elevilor posibilitatea de a învăța un timp verbal prin expunerea la diverse situații reale sau imaginare.
Elevii nostri, împreună cu colegii lor din Turcia, Polonia, Macedonia de Nord și Spania, au confecționat o mașină a timpului, care i-a purtat atât în trecut, cât și în viitor. Ei au redactat compunerile în limba engleză si le-au citit partenerilor lor, îmbunătățindu-și, astfel, competențele de comunicare și spiritul creativ. De asemenea, copiii au realizat avatare, postere, logo-uri pentru a ilustra cât mai bine ideile acestui proiect. Au creat o poveste comună cu ajutorul aplicației StoryJumper și au participat la webinarii și jocuri online. Rezultatele obținute prin procesul proiectului sunt utilizate ca resurse în cursurile de limba engleză.
Cel de-al treilea proiect, CLIL (Creative Linguistic Learning), în parteneriat cu unități școlare din Turcia, Italia, Republica Moldova, s-a axat pe o abordare interdisciplinară a învățării. La activitățile legate de Sănătate și Mediul Înconjurător, elevii au participat la un webinar, în care li s-a prezentat ce înseamnă un stil de viață sănătos, au rezolvat un quiz online, au completat un grafic personalizat și au primit certificate. S-a realizat un material comun, cartea digitală ,,The Journey of Materials", în care au fost prezentate etapele prin care trece un produs până să ajungă în magazine. Elevii clasei a VI-a B au avut ca și temă confecționarea pantofilor. În urma acestor activități, ei au identificat factorii care duc la contaminarea mediului înconjurător cu materiale care afectează sănătatea umană și calitatea vieții.
În ceea ce privește disciplina Matematică, elevii au avut de efectuat niște operații matematice pentru a afla diverse lucruri despre ceilalti membri participanți la proiect. Activitatea intitulându-se „Figure me out". S-au realizat numeroase postere prin intermediul aplicației Canva și s-a folosit ca și instrument colaborativ aplicația Padlet.
La Educație fizică și sport, elevii nostri au prezentat un joc tradițional, care a fost preluat de copiii dintr-o altă țară participantă la proiect. La disciplina Geografie, s-au realizat postere despre fenomene ale naturii și s-au creat jocuri online cu ajutorul aplicațiilor Quizzis, Wordwall, Learningapps.
Copiii și-au realizat obiectivele cu dedicare profundă, motivație mare, sensibilitate pentru subiectul și procesul de lucru, într-o atmosferă de entuzism.
Implementarea celor trei proiecte a dus la dezvoltarea aptitudinilor și competențelor lingvistice, digitale, interpersonale, civice, interculturale și sociale.  Participând cu interes la toate activitățile, elevii mei și-au îmbunătățit și armonizat relațiile de la nivelul clasei, au dovedit că pot fi înțelegători, empatici, manifestând afecțiune, toleranță, identificând interese comune și legând prietenii cu membrii țărilor participante, ilustrând faptul că proiectele e-Twinning ne ajută să depașim limite de timp și spațiu.
Prof. Raluca-Dana Sarca-Crișan

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:35:34 Ora standard a Europei de Est