Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

O premieră europeană

Festivalul medieval, Oradea, 6 - 9 iulie 2023

O premieră europeană

Gazda Campionatului mondial de turnir - o premieră europeană

Într-o premieră pentru Europa, Festivalul medieval din Oradea găzduiește ediția acesta Campionatul mondial de turnir cu lance solidă. Această competiție de elită, care obișnuia să se desfășoare în Australia, aduce acum la Oradea cei mai buni luptători din întreaga lume. Echipele din Franța, Australia, Canada, Anglia, Norvegia și Italia vor veni să se dueleze într-o confruntare epică.
Armurile medievale, cântărind în jur de 40 de kilograme, vor fi purtate de către concurenți în timpul turnirului. Caii, pregătiți special pentru aceste lupte, vor fi partenerii loiali ai cavalerilor. Lăncile, confecționate din lemn solid și având o greutate de aproximativ 20 de kilograme, vor fi armele folosite în duelurile spectaculoase.
Aceste lupte rapide și pline de adrenalină vor testa viteza și precizia cavalerilor. Cu caii ajungând la viteze de peste 30 de kilometri pe oră, cavalerii vor trebui să-și concentreze loviturile și să-și arate abilitățile extraordinare.
Jocurile vânătorești ale doamnelor
În cadrul Festivalului medieval din Oradea, vizitatorii vor fi încântați de prezentarea Jocurilor vânătorești ale nobilelor doamne, un eveniment spectaculos care se va desfășura zilnic. Într-o atmosferă plină de eleganță și mister, prințesele și femeile curajoase își vor demonstra îndemânarea și abilitățile în domeniul călăriei, tirului cu arcul și mânuirii spadei.
Aceste doamne, îmbrăcate în straie nobile, vor captiva publicul prin grația și talentul lor. Cu o eleganță demnă de regalitate, vor călări pe cai frumos împodobiți, reușind să îmbine armonios puterea și delicatețea în mișcările lor.
Programul festivalului 
Prima zi a Festivalului medieval din Oradea va începe într-un mod spectaculos în Piața Unirii, în 6 iulie, la ora 19.00, cu o ceremonie de deschidere de neuitat. Această ceremonie va fi un adevărat regal al coifurilor, oferind participanților și spectatorilor o experiență captivantă și plină de emoție.
Pentru cei mici, Festivalul medieval Oradea va oferi activități tematice zilnice, vineri, sâmbătă și duminică între orele 16.00 și 20.00. Aceștia se vor putea iniția în artele vechi, participând la ateliere de tir cu arcul, olărit, tâmplărie și pielărie. Va fi o oportunitate unică pentru copii de a se simți ca adevărați eroi medievali și de a-și dezvolta abilitățile într-un mod distractiv și educativ.
Atmosfera plină de farmec a festivalului va fi întreținută de concerte captivante, ce se vor desfășura pe parcursul întregii zile. Artiști precum Holoenek, Natalia Bendre, The Mono Jacks, Lazarus, Phoenix și Omul cu Șobolani vor încânta publicul cu spectacole în fiecare seară a festivalului.
În timpul Festivalului medieval Oradea, cetatea, curțile și parcurile vor redeveni veritabile locuri de poveste. Corturile medievale se vor ridica într-un peisaj pitoresc, iar atmosfera va fi animată de nobili, prințese, luptători și mercenari îmbrăcați în straie autentice. Vizitatorii vor fi transportați într-o epocă îndepărtată, având ocazia să se bucure de un spectacol autentic și captivant.
Pe aleile încântătoare ale cetății, comercianții iscusiți își vor întinde tarabele și vor aștepta cu nerăbdare să-i întâmpine pe nobilii din cetate, pe vizitatori și trecători. Aceștia vor oferi preparate gustoase la food truck-uri. Comercianții talentați vor expune bijuterii lucrate manual, îmbrăcăminte tradițională și alte artefacte medievale. Vizitatorii vor avea ocazia să admire și să achiziționeze astfel de produse unice, realizate cu migală și pricepere de meșterii comercianți.
Muzica medievală și dansurile vesele vor anima atmosfera și vor aduce în prim plan cultura și tradițiile vremurilor apuse. Vizitatorii vor putea asista la demonstrații de luptă, turniruri, reconstituiri istorice și alte activități fascinante care vor recrea cu fidelitate atmosfera din Evul Mediu.
Programul Festivalului medieval, Oradea 2023
 
JOI, 6 IULIE
Piața Unirii
19.00-22.00: Ceremonia de deschidere - Parada coifurilor și prezentarea cavalerilor
 
VINERI, 7 IULIE
Cetatea Oradea
 
10.00-12.00: Vulturii din Călata - Prezentarea tradițiilor popoarelor nomade - Parcul Cetății
10.00-12.00: Demonstrație de măiestrie ecvestră cu cavalerul Christian Von Schellenberg - Parcul Cetății
12.00-13.00: Competiție full contact cu topoare de luptă - Parcul Cetății
13.00-13.45: Concert Peregrinii - Parcul Cetății
15.00-17.00: Jocurile regale ale caselor nobiliare - Competiții de luptă - Parcul Cetății
16.00-20.00: Activități pentru copii
17.00-18.00: Jocuri vânătorești cu doamnele Les Écuyers de l'histoire - Parcul Cetății
18.00-19.30: Competiția nobiliară a scutierilor - Lupte medievale TAP fight - Parcul Cetății
19.30-20.00: Concert Hollóének- Parcul Cetății
20.00-20.35: Deschiderea oficială - Campionatul mondial de turnir - Parcul Cetății
20.00-21.00: Concert Natalia Bendre - Scenă, curtea Cetății
20.35-22.00: Campionatul mondial de turnir, Runda I - Parcul Cetății
21.00-22.00: Concert The Mono Jacks - Scenă, curtea Cetății
22.00-23.00: Spectacol de jonglerii cu foc - Ordinul Solomonarilor - Parcul Cetății
 
SÂMBĂTĂ, 8 IULIE
Cetatea Oradea
 
10.00-12.00: Competiție nobiliară de tir cu arcul - Parcul Cetății
12.00-13.00: Lupte medievale corp la corp cu Les Écuyers de l'histoire - Parcul Cetății
13.00-15.00: Competiție nobiliară de lupte corp la corp - Parcul Cetății
15.00-15.30: Vulturii din Călata - Prezentarea tradițiilor popoarelor nomade - Parcul Cetății
15.30-16.30: Jocuri vânătorești cu doamnele Les Écuyers de l'histoire - Parcul Cetății
16.00-20.00: Activități pentru copii
16.30-17.00: Lupta mare - toate echipele medievale în luptă Last Man Standing - Parcul Cetății
17.00 - 18.00: Competiție nobiliară - spadă de două maini - Parcul Cetății
18.00-19.00: Pedepse la curtea regală - Parcul Cetății
19.00-20.00: Concert Hollóének - Parcul Cetății
20.00-21.00: Concert Lazarus - Scenă, curtea Cetății
20.00-20.30: Show cu toboșarii și stegarii medievali Sbandieratori Città di Castiglion Fiorentino - Parcul Cetății
20.30-22.00: Campionatul mondial de turnir, Runda II - Parcul Cetății
21.00-22.00: Concert Phoenix - Scenă, curtea Cetății
22.00-23.00: Spectacol de jonglerii cu foc - Ordinul Solomonarilor - Parcul Cetății
 
DUMINICĂ, 9 IULIE
Cetatea Oradea
 
10.00-12.00: Vulturii din Călata - Prezentarea tradițiilor - Parcul Cetății
10.00-12.00: Demonstrație de măiestrie ecvestră cu cavalerul Christian Von Schellenberg - Parcul Cetății
11.00-12.00: Lupte medievale cu mercenari 1 vs 1- Parcul Cetății
12.00-13.00: Lupte cu topoare de război cu Les Écuyers de l'histoire - Parcul Cetății
13.00-14.00: Jocuri vânătorești cu doamnele Les Écuyers de l'histoire - Parcul Cetății
14.00-15.00: Lupte medievale cu mercenari 2 vs 2- Parcul Cetății
15.00-16.00: Concert Hollóének - Parcul Cetății
16.00-20.00: Activități pentru copii
21.00-22:00: Concert Omul cu Șobolani - Scenă, curtea Cetății
16.00-16.30: Show cu toboșarii și stegarii medievali Sbandieratori Città di Castiglion Fiorentino
16.30-18.00: Campionatul mondial de turnir, finala - Parcul Cetății
18.00-19.00: Festivitatea de premiere a Campionatului mondial de turnir și încheierea festivalului - Parcul Cetății
Festivalul medieval Oradea este organizat de Visit Oradea și Primăria Municipiului Oradea, în parteneriat cu Asociația Deus Vult, Digi, VPK - Packaging și Bers Nova.
Mai multe detalii despre programul evenimentului
e-mail: office@visitoradea.com
Website: www.festivalulmedievaloradea.ro
Facebook: Medieval Festival Oradea
Instagram: @medievalfestivaloradea

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:35:42 Ora standard a Europei de Est