Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Două studente ale Universității din Oradea învață în Thailanda

Prin Erasmus, economistele Simina și Simona studiază, trei luni la Universitatea Naresuan

Două studente ale Universității din Oradea învață în Thailanda

Prin intermediul programului Erasmus, două studente ale Facultății de Științe Economice a Universității din Oradea au ajuns să studieze, pentru trei luni de zile, la Universitatea Naresuan din Thailanda.

Simina Gruie este studentă la Marketing, în anul III, iar Simona Zberea învață, în anul II, Afaceri Internaționale. Conf. univ. dr. Dorin Coita, spune despre ele că sunt studente de nota zece. „Universitatea noastră are un acord de parteneriat cu Universitatea Naresuan din orașul Phitsanulok. În cadrul acestui parteneriat, eu am fost deja de două ori în vizită la universitatea din Thailanda, iar colegii thailandezi au venit și ei în vizită în Oradea. O studentă thailandeză, de la Universitatea din Phitsanulok, a fost și ea în Oradea și a petrecut câteva luni la universitatea noastră", spune conf. univ. dr. Dorin Coita.
Profitând de oportunitatea de finanțare oferită de Uniunea Europeană, prin intermediul burselor Erasmus, conf. univ. dr. Dorin Coita a organizat un stagiu de internship, pentru cele două studente, la Universitatea Naresuan. Universitarul orădean chiar și-a rugat colegii thailandezi să se ocupe de ele și să le implice în activitățile academice.
Desigur, cele două studente ale Facultății de Științe Economice vorbesc foarte bine limba engleză și au abilități interculturale deosebite, pe care le-au exersat în programele Erasmus, în întâlniri cu profesori și studenți străini. Simina Gruie a fost, mai bine de doi ani, ghid Erasmus pentru studenții străini care au venit să studieze la Universitatea din Oradea. La rândul ei,  Simona Zberea a fost ghidul oaspeților thailandezi, atunci când aceștia au venit în Oradea. „Fetele au înțeles cât este de important să se raporteze la culturile altor nații, să cunoască specificul lor cultural și să îl compare cu specificul nostru național. S-au pregătit câteva luni pentru această experiență, și-au amânat câteva activități universitare, au aplicat pentru bursele Erasmus, pentru viză și, în sfârșit, în luna mai 2023, au plecat. Urmează să stea acolo până la sfârșitul unii iulie 2023, adică aproape trei luni", explică conf. univ. dr. Dorin Coita. Universitarul orădean mai adaugă că le-a rugat pe studentele sale „să se laude cu experiența lor, astfel încât cât mai multe persoane să înțeleagă ce șanse minunate au studenții noștri de a valorifica programele Erasmus și disponibilitatea Uniunii Europene de a finanța astfel de programe academice".
Deja cele două românce au acordat un interviu postului de televiziune al Universității Naresuan, vorbind despre diferențele dintre cele două culturi.
Simona Zberea spune că le este foarte recunoscătoare cadrelor didactice ale Facultății de Științe Economice „care își dau silința ca viața noastră de studenți să fie, atât remarcabilă, cât și remarcată. Nu te poți aștepta la lucruri mari, dacă nu ieși din zona ta de confort. Chiar dacă asta ar însemna să mergi la celălalt capăt al lumii. E o binecuvântare să pot spune: Am prieteni în Thailanda"!
„Este o experiență extraordinară și mă bucur enorm că am fost selectată pentru a trăi această experiență într-o țară atât de fascinantă. Am întâlnit oameni minunați și am avut ocazia să încerc atâtea lucruri interesante, cu ajutorul programului Erasmus și al parteneriatului pe care Universitatea Naresuan îl are cu Universitatea din Oradea", spune Simina Gruie. (B.C.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:49:10 Ora de vară a Europei de Est