Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Reamplasarea „Crucii lui Iuliu Maniu” pe dealul Bădăcinului

Duminică, 25 iunie,

Reamplasarea „Crucii lui Iuliu Maniu” pe dealul Bădăcinului

În cadrul „Anului jubiliar Iuliu Maniu", Bădăcinul a fost, duminică, 25 iunie 2023, gazda unor noi manifestări închinate marelui om politic. Reamplasarea „Crucii lui Iuliu Maniu", numită sugestiv „Răstignirea", a avut loc la vechea intersecție a drumurilor care se despărțeau la intrarea în Bădăcin, acolo unde Sfinxul, când revenea acasă, cobora din trăsură sau automobil, se închina și se ruga, urmând să facă drumul spre casă pe jos.

Crucea a fost ridicată și sfințită în anul 1933, când Iuliu Maniu a împlinit 60 de ani. Monumentul a fost recondiționat prin grija unei familii din Bădăcin, Lemeni, care locuiește în Italia, dar, într-un concediu petrecut pe meleagurile natale, s-a implicat în lucrarea de salvare a acestui simbol al Bădăcinului. Momentul ales pentru reamplasarea „Răstignirii" este strâns legat de faptul că în acest an s-au împlinit 150 de la nașterea lui Iuliu Maniu, dar și 70 de ani de la moartea sa în celulele cumplitei închisori Sighet.
Manifestările au fost organizate de Parohia Greco-Catolică Bădăcin și Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, sub egida Consiliului Județean Sălaj. La eveniment au fost prezenți subprefectul de Sălaj, Adriana Sabou, președintele CJ Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, primarul comunei Peicei, Boncidai Csaba, detașamentul de militari de la Regimentul 69 Artilerie din Șimleu Silvaniei, un grup de pelerini sosiți pe jos din Bocșa, Ansamblul folcloric „Datini" al Parohiei Greco-Catolice „Andrei Mureșanu" din Cluj-Napoca, dar și numeroși localnici și invitați din Bihor, Arad și Satu Mare. Evenimentul a debutat cu o slujbă religioasă oficiată de un grup de preoți greco-catolici, în frunte cu părintele Nicolae Bodea, protopopul greco-catolic al Șimleului. Au urmat luările de cuvânt ale oficialităților prezente, depunerile de coroane și Defilarea de Onoare. „Peste tot unde s-a sădit s-a putut ajunge la o recoltă bogată. Mă gândesc la cei 4 „B" ai Sălajului: Bocșa, Băsești, Bădăcin și Bobota, acolo unde s-au născut, pentru a înnobila acest tărâm, oameni de mare valoare și apărători ai românilor de pretutindeni. „Răstignirea" pe care Sfinxul de la Bădăcin s-a strătuit să o ridice este o mărturie și un testament. Sunt grăitoare și însemnele de pe Cruce", a precizat Dinu Iancu-Sălăjanu, invitându-ne să medităm asupra acestor simboluri. Crinul - puritatea vieții creștine; Porumbelul - spiritul sfânt, iubirea, fidelitatea, pacea eternă; Cocoșul - pocăință și înviere, scena biblică în care Sf. Petru s-a lepădat de Iisus de trei ori până la primul cântat al cocoșului, care este și vestitorul răsăritului soarelui; Potirul - coasta împunsă a Mântuitorului, cel mai vechi obiect liturgic din care creștinul se împărtășește; Sfeșnicul - pomul vieții, Sfânta Treime; Lumânările - cele două firi, divină și umană ale Domnului Iisus Hristos; Ceasul - măsoară timpul Marelui Univers, care mișcă și influențează totul, arată că omul este muritor, sau după cum spunea Mihai Eminescu, măsoară „lunga drumului cărare".
În partea a doua a manifestărilor, a avut loc, la Casa Memorială Iuliu Maniu, lansarea cărții „Iuliu Maniu, morală și politică", autori Cristian Borz și Ana-Maria Borz, volum apărut în 2023 la Editura Școala Ardeleană și Caietele Silvane. În deschidere, a luat cuvântul dr. Corina Bejenariu, manager al Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, iar despre carte a vorbit dr. Marin Pop, șef Secția Muzeografie-muzee locale, respectiv cei doi autori, pr. Cristian Borz și Ana-Maria Borz, muzeograf.
„Este o mare onoare și o mare bucurie pentru mine să am o contribuție la acest volum. Este vorba de două capitole, în care se vorbește despre două momente importante din viața lui Iuliu Maniu. Pierderea alegerilor din anul 1910 și aducerea pe tron a lui Carol al II-lea în anul 1930. În arhiva Casei Memoriale Iuliu Maniu am descoperit două documente inedite care vorbesc despre aceste două momente. Primul document este mai lung, Iuliu Maniu ține un discurs cu ocazia punerii plăcii comemorative a fruntașului ardelean Ioanchim Toian, care a fost ales printre cei cinci reprezentanți ai cercului din Ighiu la Marea Adunare Naționala de la Alba Iulia. Iuliu Maniu în acest discurs vorbește despre circumstanțele în care a pierdut alegerile din anul 1910. Modul în care a fost șantajat, capitol pe care l-am intitulat „Prefer acesta decât să trădez". În al doilea document, Maniu prezintă Restaurația din 1930, este un moment important din viața lui Iuliu Maniu, mulți istorici considerând ca fiind o greșeală aducerea lui Carol al II-lea în țară. Maniu prezintă în acest document în detaliu motivele pentru care a dorit să-l aducă pe Carol al II-lea pe tron și condițiile în care Restaurația trebuia să aibă loc. Iuliu Maniu a fost înșelat de Rege și, în consecință, și-a dat demisia din funcția de prim-ministru", a declarat Ana-Maria Borz, muzeograf la Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău.
Manifestările s-au încheiat cu un spectacol de Sânzâiene susținut de Ansamblul folcloric „Datini" al Parohiei Greco-Catolice „Andrei Mureșanu" din Cluj-Napoca.
Cristina Pușcaș
Vedeți mai multe poze pe Facebook Ovidiu Moise Dan

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:50:22 Ora standard a Europei de Est