Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Câștigătorii ,,Campionatului bihorean al curățeniei”, ediția 2023

Marți, au fost decernate premiile câștigătorilor

Câștigătorii ,,Campionatului bihorean al curățeniei”, ediția 2023

Marți, 20 iunie 2023, au fost decernate premiile câștigătorilor ,,Campionatului bihorean al curățeniei", concursul adresat primăriilor din cadrul campaniei ,,Luna curățeniei în Bihor" (mai 2023), ediția a III-a, organizată de Ecolect Group și Consiliul Județean Bihor. În luna mai au fost colectate 1.046 de tone de deșeuri reciclabile de la locuințele din Bihor și în cadrul celor 132 de acțiuni de igienizare (de la primăriile care s-au înscris în concurs).

În cadrul Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (S.M.I.D.), județul Bihor este împărțit în şase zone de operare, plus Oradea (Oradea, fiind singură în zona de operare, nu a putut participa la concurs). Au fost acordate trei premii în fiecare zonă de operare*, respectiv Locul I - 100.000 lei, locul II - 50.000 lei și locul III - 30.000 lei.
Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor și președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Group, a decernat premiile, după cum urmează:
Zona 1 B: 1) Săcădat - 59,34 puncte; 2) Sântandrei - 55,08 puncte; 3) Borș - 47,51 puncte;
Zona 2: 1) Aleșd - 79,16 puncte; 2) Aușeu - 72,38 puncte; 3) Șinteu - 50,11 puncte;
Zona 3: 1) Cociuba Mare - 60 puncte; 2) Avram Iancu - 50,74 puncte; 3) Mădăras - 40,26 puncte;
Zona 4: 1) Criștioru de Jos - 73,86 puncte; 2) Beiuș - 68,79 puncte; 3) Ștei - 66,08 puncte;
Zona 5: 1) Buduslău - 71,95 puncte; 2) Suplacu de Barcău - 60,99 puncte; 3) Balc - 60,53 puncte;
Zona 6: 1) Sălacea - 66,74 puncte; 2) Sâniob - 63,95 puncte; 3) Cherechiu - 61,64 puncte.
Din cele 100 de unități administrativ-teritoriale eligibile, anul acesta s-au înscris în concurs 74: Săcueni, Cetariu, Aleșd, Ștei, Oșorhei, Beiuș, Vadu Crișului, Tărcaia, Mădăras, Lazuri de Beiuș, Curtuișeni, Bulz, Criștioru de Jos, Aușeu, Vașcău, Cherechiu, Abram, Șimian, Valea lui Mihai, Cociuba Mare, Sântandrei, Holod, Drăgeşti, Suplacu de Barcău, Săcădat, Nojorid, Avram Iancu, Bratca, Viișoara, Sălacea, Vârciorog, Drăgănești, Măgești, Marghita, Lăzăreni, Hidișelu de Sus, Buduslău, Răbăgani, Dobrești, Girișu de Criș, Cefa, Pomezeu, Ciumeghiu, Sâniob, Aștileu, Curățele, Boianu Mare, Tarcea, Lugașu de Jos, Petreu, Balc, Roșiori, Șuncuiuș, Biharia, Chişlaz, Gepiu, Popești, Șinteu, Paleu, Spinuș, Olcea, Sălard, Tileagd, Ineu, Salonta, Tăuteu, Lunca, Șoimi, Borș, Tămășeu, Roșia, Buntești, Sânnicolau Român și Tinca.
Potrivit regulamentului concursului, în realizarea clasamentului și în desemnarea câștigătorilor a contat cantitatea totală de deșeuri reciclabile, colectate de un participant, în luna mai 2023 (de la locuințe, prin sistemul SMID + din campaniile de igienizare), cantitate care a fost împărțită la numărul de locuitori din fiecare U.A.T. și evoluția gradului de colectare a deșeurilor.
Ca pondere, punctajul a fost format astfel:
Ø  30% a contat cantitatea de ambalaje de plastic/metal, kg/pers;
Ø  15% a contat cantitatea de hârtie/carton, kg/pers;
Ø  15% a contat cantitatea de sticlă, kg/pers;
Ø  40% din punctaj a contat evoluția gradului de colectare separată a deșeurilor (diferența dintre media gradului de colectare pe anul 2022 și media gradului de colectare a deșeurilor în lunile martie, aprilie, mai 2023); dacă diferența a fost negativă, dacă gradul de colectare a scăzut, participantul a primit 0 puncte;
Tot în cadrul festivității de premiere au fost prezenți și câștigătorii concursului organizat la Radio Transilvania, în cadrul campaniei. 9 câștigători au primit sejururi la pensiuni din Bihor și, în plus, o cutie cu vinuri oferite de Cramele Dextra, producător din Bihor.
Pensiunile partenere în cadrul concursurilor organizate la radio și on-line sunt Muma Codrului, Pensiunea Roșia, Cătunul lui Victor, Pensiunea Valea Gepișului, Crama Dextra, Pensiunea Cetățile Ponorului, Pensiunea Belle-Mont și Conacu Iancu.
„Luna curățeniei" este un proiect al întregii comunități, care s-a bucurat și anul acesta de sprijinul partenerilor Ecolect: Consiliul Județean Bihor, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, operatorii de salubritate (AVE Bihor, RER Vest și Salubri), Universitatea din Oradea, cultele religioase (Biserica Ortodoxă, Biserica Greco-Catolică, Biserica Penticostală, Biserica Baptistă), Clubul Sportiv Municipal Oradea, Direcția Silvică Bihor, Asociația ProTime-R, mediul de afaceri local și presa bihoreană.
Fondul de premiere din acest an s-a constituit din contribuția Consiliului Județean Bihor (700.000 lei) și din sponsorizări oferite de operatorii de salubritate și firmele: Asociația Selina, Construcții Erbașu, Bencomp, Dumexim, DaVinci Construct, Benvenuti, Novatex, Delona, Strategic Helmet.
,,Luna curățeniei în Bihor" a avut și anul acesta două concursuri: ,,Campionatul bihorean al curățeniei", competiția adresată primăriilor, și ,,EcoProvocarea", o competiție adresată elevilor din Bihor.
În zilele următoare va avea loc o gală de premiere a copiilor din Bihor care au îndeplinit cele trei condiții ale concursului ,,EcoProvocarea" - să participe la ștafeta reciclării la școală, să ia parte la o acțiune de igienizare și să convingă trei adulți să-și descarce aplicația ,,Bihor Curat". Vor fi oferite 140 de vouchere de câte 500 lei fiecare, de la DECATHLON, prin tragere la sorți. În plus, profesorii care s-au implicat în concurs vor fi răsplătiți cu 40 de vouchere în valoare de 250 lei fiecare, vouchere oferite cadou de Benvenuti. Și în cazul lor va fi organizată o tragere la sorți.
*Zonele de operare din Bihor:
Zona 1B: Biharia, Borş, Ceica, Cetariu, Copăcel, Drăgeşti, Girişu de Criş, Hidişelu de Sus, Holod, Ineu, Lăzăreni, Nojorid, Oşorhei, Paleu, Săcădat, Sânmartin, Sântandrei, Sârbi, Spinuş, Tileagd, Vârciorog, Husasău de Tinca, Gepiu, Sălard şi Toboliu;
Operator de salubrizare: RER VEST S.A.
 
Zona 2: Aleşd, Aştileu, Auşeu, Borod, Bratca, Brusturi, Bulz, Lugaşu de Jos, Măgeşti, Şinteu, Şuncuiuş, Ţeţchea, Vadu Crişului;
Operator de salubrizare: Salubri S.A.
 
Zona 3: Salonta, Avram Iancu, Batăr, Cefa, Ciumeghiu, Cociuba Mare, Mădăras, Olcea, Tinca, Tulca, Sânnicolau Român;
Operator de salubrizare: AVE BIHOR S.R.L.
 
Zona 4: Beiuş, Nucet, Ştei, Vaşcău, Budureasa, Bunteşti, Căbeşti, Căpâlna, Cărpinet, Câmpani, Criştioru de Jos, Curăţele, Dobreşti, Drăgăneşti, Finiş, Lazuri de Beiuş, Lunca, Pietroasa, Pocola, Pomezeu, Răbăgani, Remetea, Rieni, Roşia, Sâmbăta, Şoimi, Tărcaia, Uileacu de Beiuş;
Operator de salubrizare: AVE BIHOR S.R.L.
 
Zona 5: Marghita, Abram, Abrămuţ, Boianu Mare, Balc, Buduslău, Chişlaz, Derna, Popeşti, Suplacu de Barcău, Tăuteu, Viişoara;
Operator de salubrizare: AVE BIHOR S.R.L.
 
Zona 6: Săcueni, Valea lui Mihai, Sâniob, Cherechiu, Curtuişeni, Diosig, Roşiori, Sălacea, Şimian, Tarcea, Tămăşeu.
Operator de salubrizare: AVE BIHOR S.R.L.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:11:33 Ora de vară a Europei de Est