Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Câștigătorii ,,Campionatului bihorean al curățeniei”, ediția 2023

Marți, au fost decernate premiile câștigătorilor

Câștigătorii ,,Campionatului bihorean al curățeniei”, ediția 2023

Marți, 20 iunie 2023, au fost decernate premiile câștigătorilor ,,Campionatului bihorean al curățeniei", concursul adresat primăriilor din cadrul campaniei ,,Luna curățeniei în Bihor" (mai 2023), ediția a III-a, organizată de Ecolect Group și Consiliul Județean Bihor. În luna mai au fost colectate 1.046 de tone de deșeuri reciclabile de la locuințele din Bihor și în cadrul celor 132 de acțiuni de igienizare (de la primăriile care s-au înscris în concurs).

În cadrul Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (S.M.I.D.), județul Bihor este împărțit în şase zone de operare, plus Oradea (Oradea, fiind singură în zona de operare, nu a putut participa la concurs). Au fost acordate trei premii în fiecare zonă de operare*, respectiv Locul I - 100.000 lei, locul II - 50.000 lei și locul III - 30.000 lei.
Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor și președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Group, a decernat premiile, după cum urmează:
Zona 1 B: 1) Săcădat - 59,34 puncte; 2) Sântandrei - 55,08 puncte; 3) Borș - 47,51 puncte;
Zona 2: 1) Aleșd - 79,16 puncte; 2) Aușeu - 72,38 puncte; 3) Șinteu - 50,11 puncte;
Zona 3: 1) Cociuba Mare - 60 puncte; 2) Avram Iancu - 50,74 puncte; 3) Mădăras - 40,26 puncte;
Zona 4: 1) Criștioru de Jos - 73,86 puncte; 2) Beiuș - 68,79 puncte; 3) Ștei - 66,08 puncte;
Zona 5: 1) Buduslău - 71,95 puncte; 2) Suplacu de Barcău - 60,99 puncte; 3) Balc - 60,53 puncte;
Zona 6: 1) Sălacea - 66,74 puncte; 2) Sâniob - 63,95 puncte; 3) Cherechiu - 61,64 puncte.
Din cele 100 de unități administrativ-teritoriale eligibile, anul acesta s-au înscris în concurs 74: Săcueni, Cetariu, Aleșd, Ștei, Oșorhei, Beiuș, Vadu Crișului, Tărcaia, Mădăras, Lazuri de Beiuș, Curtuișeni, Bulz, Criștioru de Jos, Aușeu, Vașcău, Cherechiu, Abram, Șimian, Valea lui Mihai, Cociuba Mare, Sântandrei, Holod, Drăgeşti, Suplacu de Barcău, Săcădat, Nojorid, Avram Iancu, Bratca, Viișoara, Sălacea, Vârciorog, Drăgănești, Măgești, Marghita, Lăzăreni, Hidișelu de Sus, Buduslău, Răbăgani, Dobrești, Girișu de Criș, Cefa, Pomezeu, Ciumeghiu, Sâniob, Aștileu, Curățele, Boianu Mare, Tarcea, Lugașu de Jos, Petreu, Balc, Roșiori, Șuncuiuș, Biharia, Chişlaz, Gepiu, Popești, Șinteu, Paleu, Spinuș, Olcea, Sălard, Tileagd, Ineu, Salonta, Tăuteu, Lunca, Șoimi, Borș, Tămășeu, Roșia, Buntești, Sânnicolau Român și Tinca.
Potrivit regulamentului concursului, în realizarea clasamentului și în desemnarea câștigătorilor a contat cantitatea totală de deșeuri reciclabile, colectate de un participant, în luna mai 2023 (de la locuințe, prin sistemul SMID + din campaniile de igienizare), cantitate care a fost împărțită la numărul de locuitori din fiecare U.A.T. și evoluția gradului de colectare a deșeurilor.
Ca pondere, punctajul a fost format astfel:
Ø  30% a contat cantitatea de ambalaje de plastic/metal, kg/pers;
Ø  15% a contat cantitatea de hârtie/carton, kg/pers;
Ø  15% a contat cantitatea de sticlă, kg/pers;
Ø  40% din punctaj a contat evoluția gradului de colectare separată a deșeurilor (diferența dintre media gradului de colectare pe anul 2022 și media gradului de colectare a deșeurilor în lunile martie, aprilie, mai 2023); dacă diferența a fost negativă, dacă gradul de colectare a scăzut, participantul a primit 0 puncte;
Tot în cadrul festivității de premiere au fost prezenți și câștigătorii concursului organizat la Radio Transilvania, în cadrul campaniei. 9 câștigători au primit sejururi la pensiuni din Bihor și, în plus, o cutie cu vinuri oferite de Cramele Dextra, producător din Bihor.
Pensiunile partenere în cadrul concursurilor organizate la radio și on-line sunt Muma Codrului, Pensiunea Roșia, Cătunul lui Victor, Pensiunea Valea Gepișului, Crama Dextra, Pensiunea Cetățile Ponorului, Pensiunea Belle-Mont și Conacu Iancu.
„Luna curățeniei" este un proiect al întregii comunități, care s-a bucurat și anul acesta de sprijinul partenerilor Ecolect: Consiliul Județean Bihor, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, operatorii de salubritate (AVE Bihor, RER Vest și Salubri), Universitatea din Oradea, cultele religioase (Biserica Ortodoxă, Biserica Greco-Catolică, Biserica Penticostală, Biserica Baptistă), Clubul Sportiv Municipal Oradea, Direcția Silvică Bihor, Asociația ProTime-R, mediul de afaceri local și presa bihoreană.
Fondul de premiere din acest an s-a constituit din contribuția Consiliului Județean Bihor (700.000 lei) și din sponsorizări oferite de operatorii de salubritate și firmele: Asociația Selina, Construcții Erbașu, Bencomp, Dumexim, DaVinci Construct, Benvenuti, Novatex, Delona, Strategic Helmet.
,,Luna curățeniei în Bihor" a avut și anul acesta două concursuri: ,,Campionatul bihorean al curățeniei", competiția adresată primăriilor, și ,,EcoProvocarea", o competiție adresată elevilor din Bihor.
În zilele următoare va avea loc o gală de premiere a copiilor din Bihor care au îndeplinit cele trei condiții ale concursului ,,EcoProvocarea" - să participe la ștafeta reciclării la școală, să ia parte la o acțiune de igienizare și să convingă trei adulți să-și descarce aplicația ,,Bihor Curat". Vor fi oferite 140 de vouchere de câte 500 lei fiecare, de la DECATHLON, prin tragere la sorți. În plus, profesorii care s-au implicat în concurs vor fi răsplătiți cu 40 de vouchere în valoare de 250 lei fiecare, vouchere oferite cadou de Benvenuti. Și în cazul lor va fi organizată o tragere la sorți.
*Zonele de operare din Bihor:
Zona 1B: Biharia, Borş, Ceica, Cetariu, Copăcel, Drăgeşti, Girişu de Criş, Hidişelu de Sus, Holod, Ineu, Lăzăreni, Nojorid, Oşorhei, Paleu, Săcădat, Sânmartin, Sântandrei, Sârbi, Spinuş, Tileagd, Vârciorog, Husasău de Tinca, Gepiu, Sălard şi Toboliu;
Operator de salubrizare: RER VEST S.A.
 
Zona 2: Aleşd, Aştileu, Auşeu, Borod, Bratca, Brusturi, Bulz, Lugaşu de Jos, Măgeşti, Şinteu, Şuncuiuş, Ţeţchea, Vadu Crişului;
Operator de salubrizare: Salubri S.A.
 
Zona 3: Salonta, Avram Iancu, Batăr, Cefa, Ciumeghiu, Cociuba Mare, Mădăras, Olcea, Tinca, Tulca, Sânnicolau Român;
Operator de salubrizare: AVE BIHOR S.R.L.
 
Zona 4: Beiuş, Nucet, Ştei, Vaşcău, Budureasa, Bunteşti, Căbeşti, Căpâlna, Cărpinet, Câmpani, Criştioru de Jos, Curăţele, Dobreşti, Drăgăneşti, Finiş, Lazuri de Beiuş, Lunca, Pietroasa, Pocola, Pomezeu, Răbăgani, Remetea, Rieni, Roşia, Sâmbăta, Şoimi, Tărcaia, Uileacu de Beiuş;
Operator de salubrizare: AVE BIHOR S.R.L.
 
Zona 5: Marghita, Abram, Abrămuţ, Boianu Mare, Balc, Buduslău, Chişlaz, Derna, Popeşti, Suplacu de Barcău, Tăuteu, Viişoara;
Operator de salubrizare: AVE BIHOR S.R.L.
 
Zona 6: Săcueni, Valea lui Mihai, Sâniob, Cherechiu, Curtuişeni, Diosig, Roşiori, Sălacea, Şimian, Tarcea, Tămăşeu.
Operator de salubrizare: AVE BIHOR S.R.L.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:29:02 Ora standard a Europei de Est