Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Studenții absolvenți, cadrele didactice, părinții și invitații au participat la cursul festiv

Vineri, a fost sărbătoare la Universitatea ,,Agora”

Studenții absolvenți, cadrele didactice, părinții și invitații au participat la cursul festiv

Bunul Dumnezeu a binecuvântat vineri (23 iunie 2023) absolvenții ,,Agorei" cu o zi însorită, fierbinte chiar, și la propriu și la figurat, pentru a se bucura împreună de momentele unice ale cursului festiv de absolvire a facultății.

În cuvântul său, prorectorul Universității ,,Agora", doamna conf. univ. dr. Gabriela Bologa, vorbind în numele conducerii instituției, a mulțumit colectivului de cadre didactice pentru muncă, dăruire și împlinirea cu succes a misiunii, la finalul unei noi promoții de absolvenți, a 20-a promoție ,,Agora" și a felicitat absolvenții pentru investiția făcută în desăvârșirea pregătirii lor intelectuale și spirituale, îndemnându-i să urmeze și cursurile masteratului în specialitate, respectiv Științe penale și criminalistică, Managementul resurselor umane, Managementul organizațiilor publice. Domnia sa a lansat, totodată, invitația celor interesați să se înscrie la noul program de studii, Administrație publică, în cadrul Facultății de Științe Juridice și Administrative, domeniul Științe Administrative...
În calitate de decan de an al programului de studii Drept, doamna lector univ. dr. Loredana Steliana Doseanu i-a îndemnat pe studenții absolvenți de la programul de studii Drept să nu irosească cei patru ani în care s-au format, să aibă încredere în forțele proprii și în cunoștințele dobândite, să lupte, să muncească și să profeseze, să-și întemeieze o familie sănătoasă și solidă, care să-i ajute să depășească toate greutățile pentru succes în carieră (ca juriști, avocați, procurori...).
,,Cine se întâlnește în Agora va schimba lumea"!
Doamna conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu s-a adresat absolvenților în calitate de decan de an al celor de la programul de studii Poliție locală, pornind de la o zicală de acum 2500 de ani, potrivit căreia ,,Cine se întâlnește în Agora va schimba lumea"! E vorba despre Agora din Grecia antică. ,,Dar, la nivel conceptual, există anumite puncte-cheie comune între cele două agore, după cum avea să sublinieze decanul de an. Dacă Agora din Grecia antică a inovat, a creat primul model de democrație din lume, ,,Agora noastră a inovat, printr-un model de antreprenoriat educațional românesc, care are la baza sa același ingredient de bază, și anume, importanța pe care o dă membrilor ei... Misiunea voastră de astăzi... este de a schimba lumea. Cu siguranță că o veți face"!
Un curs mai special, pe tematica gestionării informațiilor acumulate în acești ani de facultate
Doamna conf. univ. dr. Ramona Mihaela Urziceanu, ca decan de an al celor de la programul de studii Management și CIG (Contabilitate și informatică de gestiune) le-a ținut absolvenților un curs mai special, pe tematica gestionării informațiilor acumulate în acești ani de facultate, după cum a ținut să sublinieze. De la micro și macroeconomie se ajunge, inevitabil, la bani..., iar a ști cum să-i gestionezi este cel mai important. ,,Gestionarea eficientă a acestora implică și abilitatea de a combina eficient factorii de producție principali, precum munca, natura, capitalul, cu noii factori de producție, informația și tehnologia avansată... Banii sunt o consecință a ceea ce gândim, a ceea ce suntem și acționăm (...) Dacă nu știi cum să ai grijă de bani, banii vor sta departe de tine! În prelegerea sa, doamna decan de an a punctat și o alternativă (dilemă) tentantă: A avea, a face, a fi sau A fi, a face și apoi a avea? Doamna Urziceanu (,,regina care nu poartă coroana pe cap, ci în suflet", cum a apreciat-o, în cuvântul său, șefa de promoție Maxim Nicoleta Daniela), i-a îndemnat pe absolvenți să fie atenți, curajoși, deschiși la oportunități și încrezători în capacitățile lor!
,,Nu vă fie frică de eșec, de greșeală, Fiți îndrăzneți, pentru că aceasta este definiția tinereții!
Să profitați de ceea ce ați învățat și să aveți un parcurs profesional extraordinar. Nu uitați nici de principiile pe care le dobândiți pe parcursul facultății: principiul dreptății, al bunei credințe"... Aceste îndemnuri au venit din partea lectorului univ. dr. Radu Gheorghe Florian, decanul Facultății de Științe Juridice și Administrative.
Înmânarea plachetelor celor patru șefi de promoție
În momentele următoare, decanii celor două facultăți, domnul lector univ. dr. Radu Gheorghe Florian, decanul Facultății de Științe Juridice și Administrative și domnul conf. univ. dr. Casian Valentin Butaci, decanul Facultății de Științe Economice, au înmânat plachete celor patru șefi de promoție: Ristea Cătălin Viorel, de la programul de studii Drept, Kor Nora Andrea, de la Poliție locală, Maxim Nicoleta Daniela, de la Management și Sabău Andra Claudia, de la CIG. Cei patru șefi de promoție au mulțumit conducerii Universității, cadrelor didactice, părinților și colegilor pentru parcursul lor extraordinar...
După preluarea cheii de către studentele Anamaria Bodea și Mădălina Avram, prezidiul s-a retras de pe scenă, iar îndrumătorii au citit catalogul și au înmânat absolvenților câte un trandafir alb și o diplomă simbol de absolvire. Absolvenții au depus jurământul de credință, au aruncat tichiile și s-au pozat, alături de profesorii Universității ,,Agora", au primit florile și îmbrățișările celor dragi, s-au pozat și s-au bucurat de tot și de toate!
Ovidiu Dan
Pe Facebook OviDan (pagină de EDUCATIE), puteți vedea mai multe poze și secvențe video.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:41:25 Ora standard a Europei de Est