Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proiectul ,,Elixir pentru sănătate”

La Colegiul Național ,,Mihai Eminescu”

Proiectul ,,Elixir pentru sănătate”

Proiectul ,,Elixir pentru sănătate" implementat de catedra de Științe, de la Colegiul Național ,,Mihai Eminescu" Oradea, face parte din domeniul STEM și a avut ca obiectiv principal să trezească interesul elevilor de liceu pentru științe prin activități educaționale nonformale. Activitățile proiectului au fost desfășurate pe parcursul a cinci luni, derularea lor a început în luna februarie și s-a finalizat în luna iunie 2023.

            Cei 30 de elevi participanți, pasionați de botanică, din clasele a X-a, de la secția română și maghiară, au beneficiat de 10 activități educaționale, majoritatea bazate pe aplicații practice: Plantele medicinale și aromatice din jurul meu, Fitoterapia - potir vindecător, Formațiunile secretoare, Lumea vegetală privită la microscop, Ierbarul - modalitate de conservare a plantelor medicinale și aromatice, Extracția și analiza compușilor activi cu importanță medicală, Fabricarea de  tincturi, emulsii și săpunuri cu infuzii de plante, Workshop-ul - Rolul plantelor medicinale și aromatice în protejarea sănătății, vizită la Ferma de lavandă și  Simpozionul EMIscience.
            Partenerii instituționali care ne-au sprijinit în derularea activităților din cadrul proiectului au fost: Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Universitatea Oradea - Facultatea de Informatică și Științe: Departamentul de Chimie și Biologie, Muzeul Țării Crișurilor Oradea  - secția de Științele Naturii, Firma SC Leda Levendula Garden SRL și ONG-urile: Asociația de părinți Eminesciana și  Asociația Tineretului Voluntar.
            Scopul proiectului a fost dotarea liceului cu ustensile și aparatură necesară, care să ofere oportunitatea elevilor din clasele a X-a, și nu numai, de a fi adevărați cercetători în laboratoarele școlii, în explorarea resurselor vegetale medicinale și aromatice, în studiul și analiza proprietăților chimice și fizice ale acestor compuși, în scopul valorificării lor ca substituenți în diferite produse alimentare și cosmetice. Proiectul a oferit elevilor posibilitatea de a descoperi prin experiment, studiu de caz și demonstrație practică bogăția de compuși organici din corpul plantelor, utili în medicină și cosmetică, de a înțelege beneficiile utilizării uleiurilor eterice ca alternativă sănătoasă în aromoterapie și fitoterapie pentru promovarea unui stil de viață sănătos.
            Proiectul ,,Elixir pentru sănătate" este finanțat prin programul Fondul Științescu Oradea, un program al Fundației Comunitare Oradea, inițiat de Federația Fundațiile Comunitare din România și de Romanian-American Foundation, realizat în Bihor cu sprijinul sponsorului principal Accesa. Contribuie la a face știința mai atractivă pentru copiii și tinerii din Bihor și următoarele companii locale: Cylex, Decitex Oradea, Golde Oradea, Plexus, Sema Express, VPK Packaging Salonta, ADLO, Vulcri, Madrugada, Holcim.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:46:06 Ora de vară a Europei de Est