Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

O lecție deschisă, ca un curs festiv, la clasa a IV-a B

Joi, 15 iunie, la Școala Gimnazială ,,Dacia”, în sala festivă, am participat la

O lecție deschisă, ca un curs festiv, la clasa a IV-a B

Joi, 15 iunie 2023, la Școala Gimnazială ,,Dacia" din Oradea a fost sărbătoare, vorba domnului director, prof. Alin-Florin Novac-Iuhas, o activitate didactică în premieră la școala ,,Dacia". Doamna profesor Diana Laura Alb a invitat conducerea școlii, alți profesori, colegi, alături de părinți, în sala festivă, amenajată ca o sală de clasă, cu tablă inteligentă, la o lecție demonstrativă, cu elevii săi, absolvenți, din clasa a IV-a B.

Exact la ora 9.00, după sunetul clopoțelului (alias soneria școlii), elevii, însoțiți de dăscălița lor, au intrat în sala festivă, fiecare la banca sa...
Din secvențele video pe care vi le vom prezenta pe Facebook OviDan, veți putea vedea ce s-a întâmplat și cum s-a desfășurat, în rezumat, întâlnirea de suflet... o activitate didactică aparte, specială, o premieră în acest sens pe care ne-a oferit-o doamna profesor Diana Alb, cu elevii săi, o clasă de premianți...
Și, vorba aceea, Orice lucru al tău să-l începi cu Dumnezeu. Așa s-a întâmplat și acum, după care, dăscălița ne-a prezentat intențiile și scopul reuniunii festive.
Învățătorul tatălui meu, de Edmondo de Amicis - Cuore
Cu emoțiile inerente, de rigoare, în fața ,,națiunii", a început un gen de lecție de citire. Cei 33 de elevi au fost împărțiți în opt grupe, potrivit celor opt tipuri de inteligențe multiple (după Teoria dr. Howard Gardner, profesor la Universitatea Harvard): lingvistică, matematică, spațială, kinestezică, naturalistă, muzicală, interpersonală, intrapersonală.
A.1.Realizați descrierea profesorului Vincenzo Crosetti (inteligența lingvistică) 2.De ce credeți că imaginea învățătorului era atât de vie în amintirea elevului său, deși trecuseră patruzeci și patru de ani? Argumentați! 3.Redați amintirile învățătorului legate de elevul său și de mama acestuia. 4.Realizați descrierea domnului Alberto Bottini. 5.Realizați o compunere în care să surprindeți întâlnirea dintre voi și învățătoarea voastră peste 20 de ani.
B. Patru probleme (pentru inteligența matematică): 1.Un învățător a corectat într-un an școlar 426 de lucrări la limba română, cu 132 lucrări mai mult la matematică și cu 96 de lucrări mai puțin decât la matematică, la celelalte obiecte. Știind că din totalul de lucrări 46 au fost anulate, câte minute a corectat învățătorul, dacă lucrările le-a corectat astfel: jumătate în 3 minute/lucrare și restul în 2 minute/lucrare? (metoda grafică)...
C. Cinci activități (pentru inteligența spațială): 1.Realizați un desen prin care să redați imaginea ce reiese din următorul fragment...
D. Șase aspecte (pentru int. intrapersonală): 1.Ce sentimente declanșează în sufletul cititorului lecturarea textului?
E. Cinci acțiuni (pentru int. naturalistă): 1.Ce floare i-a oferit în dar tatăl lui Enrico învățătorului său? Care sunt condițiile de viață ale acestei flori?
F. Șase activități (pentru int. interpersonală): 1.Redactați un text în care să redați relația dintre învățătorul Crosetti și părinții elevului Albert Bottini, pe vremea când acesta era elev.
G. Cinci acțiuni (pentru int. kinestezică): 1.Realizați o compunere din care să reiasă profesiile pe care le-au îmbrățișat elevii profesorului Crosetti.
H. Trei aspecte (pentru inteligența muzicală): 1.Ce instrumente muzicale ați asocia sentimentelor trăite de personaje în diferite momente ale povestirii?
Tratarea și învățarea diferențiată, individuală și pe grupe, invocând inteligențele multiple, au constituit cheia și esența lecției demonstrative, cu siguranță, bine primită de invitați, fie ei părinți sau dascăli.
Doamna profesor Diana Laura Alb este unul dintre dascălii noștri de top, care ne demonstrează cu fiecare generație de elevi că vocația, dăruirea, competența și, de ce nu inteligența și talentul, experiența și măiestria pedagogică sunt punctele forte ale unui dascăl care se respect și impresionează pe oricine, specialist sau nespecialist într-ale educației. Iar elevii domniei sale sunt exemplele cele mai concludente ale reușitei sale didactice.
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:16:16 Ora standard a Europei de Est