Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Am sărbătorit 300 de ani de la ctitoria Bisericii de lemn din Beznea

În 5 iunie, la Beznea,

Am sărbătorit 300 de ani de la ctitoria Bisericii de lemn din Beznea

,,Fie ca bunul și înduratul Dumnezeu să ne ierte toate greșelile, să ne păzească și să ne călăuzească în lucrarea de viitor" - Ioan Țepelea.

În 5 iunie 2023, a doua zi de Rusalii, la Beznea, am sărbătorit, cu mic, cu mare, 300 de ani de la ctitoria Bisericii de lemn din Beznea.
Programul a început la ora 10.00, cu sfânta și dumnezeiasca Liturghie, urmată de un Te Deum și un recital de pricesne, susținut de membrii Corului Bisericii Ortodoxe din Beznea.
Ca dascăl al satului, timp de 12 ani, și ca interpret de pricesne, doamna prof. Viorica Marc Bulzan a prezentat un scurt istoric pentru marcarea evenimentului...
,,Pământul natal ne atrage pe fiecare, ca un magnet, și nu ne lasă să uităm unde ne-am născut, spune doamna profesor, în deschiderea intervenției sale. Nu numai depărtarea naște dor, ci și timpul trăit acasă, alături de ai tăi, împărțind cu ei și binele și greul, bucuriile și necazurile.
Prima atestare documentară a satului Beznea datează din 1406, sub forma Beznea de Jos, Beznea de Sus, Beznea popească și Beznea lui Domocoș. Exista, deci, în sat un preot și, cu siguranță, o biserică românească. În 1723, credincioșii din sat au ridicat, prin efort propriu, biserica bătrână din lemn, care, probabil, a înlocuit o alta mai veche. Populația satului Beznea nu depășea atunci 80 de locuitori. În 1743, marea epidemie de ciumă care a bântuit Bihorul, a lovit și satul Beznea, unde s-au înregistrat 42 de morți. În 1870, Beznea avea în jur de 1.400 de locuitori, două biserici, ortodoxă și greco-catolică. 30 de ani mai târziu, în 1900, 1.700 de săteni locuiau în 420 de case, câte patru suflete, în medie, în fiecare casă, în timp ce în satele vecine media era de 10 suflete. Izbucnirea Primului Război Mondial, în 1914, a adus suferințe în fiecare familie. În însemnările sale, Traian Țepelea a notat numele a 26 de eroi. Probabil că au mai fost și alții, care au rămas anonimi. A venit 1918, anul bucuriei, al împlinirii unui vis de veacuri. La Marea Adunare de la Alba Iulia, de la Beznea, au participat, oficial, trei reprezentanți, Demitrie Țepelea, Vasile Pup și Florian Vereș. La îndemnul sătenilor, au mai plecat și alți entuziaști, Ioan Butiri și Ștefan Țepelea (învățătorul și fratele lui Traian). Se vorbește apoi despre o perioadă grea, cauzată de soldații bolșevici și unguri; cu toate neajunsurile și loviturile primite, românii și-au făcut datoria. La 20 aprilie 1919, simultan cu evenimentele din Oradea, Beznea devenea localitate a României Mari.
Să mai spunem că în urma Dictatului de la Viena (din august 1940), României i s-a răpit nordul Ardealului. Așa a ajuns și Beznea să devină teritoriu în cadrul Ungariei. Ca urmare, în școli, s-a trecut la predare în limba maghiară. Evreii din sat au fost ridicați de autoritățile ungare și transportați în lagărele morții. Mulți tineri au fost înrolați cu forța în armata ungară. S-a aflat vestea că România a trecut de partea Națiunilor Unite și a întors armele împotriva Germaniei și aliaților săi. Cel de-al Doilea Război Mondial s-a încheiat, pentru Beznea cu încă 20 de eroi căzuți la datorie... eroi care aveau să fie pomeniți în cadrul manifestărilor, în sensul că domnul gen(r) Vasile Creț avea să acorde medalii urmașilor celor 20 de eroi.
Revenind la însemnările doamnei profesor Viorica Marc Bulzan, legate de sfânta Biserică din Beznea, domnia sa a mai punctat faptul că în timp ce activa ca dascăl în Beznea, l-a cunoscut personal pe părintele Emil Ojog, cu care a colaborat foarte bine, la fel și pe părintele Gheorghe Bud... Iar părintele Ioan Cohuț și doamna preoteasă i-au fost elevi la Borod.
Îmi doresc din suflet ca bucuria, împăcarea și iubirea să-și dea mâna, iar bunul Dumnezeu să fie mereu cu noi, a spus doamna profesor Viorica Marc Bulzan în încheierea intervenției sale.
În cadrul evenimentului de luni, 5 iunie, de la Beznea, au mai rostit alocuțiuni: reprezentantul Muzeului Țării Crișurilor, domnul prof. dr. Petru Ardelean, domnul primar Ionuț Sturz, precum și părintele paroh Ioan Cohuț.
În cadrul momentului artistic și-au dat concursul: Ansamblul folcloric al județului Alba, precum și îndrăgiții interpreți: Cornel Borza, Leontin Ciucur, Viorica Marc Bulzan, Cornelia Fechete și Ansamblul folcloric ,,Brătcuța".
Pe Facebook Ovidiu Moise Dan puteţi vedea 75 de poze!

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:52:04 Ora de vară a Europei de Est