Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Am sărbătorit 300 de ani de la ctitoria Bisericii de lemn din Beznea

În 5 iunie, la Beznea,

Am sărbătorit 300 de ani de la ctitoria Bisericii de lemn din Beznea

,,Fie ca bunul și înduratul Dumnezeu să ne ierte toate greșelile, să ne păzească și să ne călăuzească în lucrarea de viitor" - Ioan Țepelea.

În 5 iunie 2023, a doua zi de Rusalii, la Beznea, am sărbătorit, cu mic, cu mare, 300 de ani de la ctitoria Bisericii de lemn din Beznea.
Programul a început la ora 10.00, cu sfânta și dumnezeiasca Liturghie, urmată de un Te Deum și un recital de pricesne, susținut de membrii Corului Bisericii Ortodoxe din Beznea.
Ca dascăl al satului, timp de 12 ani, și ca interpret de pricesne, doamna prof. Viorica Marc Bulzan a prezentat un scurt istoric pentru marcarea evenimentului...
,,Pământul natal ne atrage pe fiecare, ca un magnet, și nu ne lasă să uităm unde ne-am născut, spune doamna profesor, în deschiderea intervenției sale. Nu numai depărtarea naște dor, ci și timpul trăit acasă, alături de ai tăi, împărțind cu ei și binele și greul, bucuriile și necazurile.
Prima atestare documentară a satului Beznea datează din 1406, sub forma Beznea de Jos, Beznea de Sus, Beznea popească și Beznea lui Domocoș. Exista, deci, în sat un preot și, cu siguranță, o biserică românească. În 1723, credincioșii din sat au ridicat, prin efort propriu, biserica bătrână din lemn, care, probabil, a înlocuit o alta mai veche. Populația satului Beznea nu depășea atunci 80 de locuitori. În 1743, marea epidemie de ciumă care a bântuit Bihorul, a lovit și satul Beznea, unde s-au înregistrat 42 de morți. În 1870, Beznea avea în jur de 1.400 de locuitori, două biserici, ortodoxă și greco-catolică. 30 de ani mai târziu, în 1900, 1.700 de săteni locuiau în 420 de case, câte patru suflete, în medie, în fiecare casă, în timp ce în satele vecine media era de 10 suflete. Izbucnirea Primului Război Mondial, în 1914, a adus suferințe în fiecare familie. În însemnările sale, Traian Țepelea a notat numele a 26 de eroi. Probabil că au mai fost și alții, care au rămas anonimi. A venit 1918, anul bucuriei, al împlinirii unui vis de veacuri. La Marea Adunare de la Alba Iulia, de la Beznea, au participat, oficial, trei reprezentanți, Demitrie Țepelea, Vasile Pup și Florian Vereș. La îndemnul sătenilor, au mai plecat și alți entuziaști, Ioan Butiri și Ștefan Țepelea (învățătorul și fratele lui Traian). Se vorbește apoi despre o perioadă grea, cauzată de soldații bolșevici și unguri; cu toate neajunsurile și loviturile primite, românii și-au făcut datoria. La 20 aprilie 1919, simultan cu evenimentele din Oradea, Beznea devenea localitate a României Mari.
Să mai spunem că în urma Dictatului de la Viena (din august 1940), României i s-a răpit nordul Ardealului. Așa a ajuns și Beznea să devină teritoriu în cadrul Ungariei. Ca urmare, în școli, s-a trecut la predare în limba maghiară. Evreii din sat au fost ridicați de autoritățile ungare și transportați în lagărele morții. Mulți tineri au fost înrolați cu forța în armata ungară. S-a aflat vestea că România a trecut de partea Națiunilor Unite și a întors armele împotriva Germaniei și aliaților săi. Cel de-al Doilea Război Mondial s-a încheiat, pentru Beznea cu încă 20 de eroi căzuți la datorie... eroi care aveau să fie pomeniți în cadrul manifestărilor, în sensul că domnul gen(r) Vasile Creț avea să acorde medalii urmașilor celor 20 de eroi.
Revenind la însemnările doamnei profesor Viorica Marc Bulzan, legate de sfânta Biserică din Beznea, domnia sa a mai punctat faptul că în timp ce activa ca dascăl în Beznea, l-a cunoscut personal pe părintele Emil Ojog, cu care a colaborat foarte bine, la fel și pe părintele Gheorghe Bud... Iar părintele Ioan Cohuț și doamna preoteasă i-au fost elevi la Borod.
Îmi doresc din suflet ca bucuria, împăcarea și iubirea să-și dea mâna, iar bunul Dumnezeu să fie mereu cu noi, a spus doamna profesor Viorica Marc Bulzan în încheierea intervenției sale.
În cadrul evenimentului de luni, 5 iunie, de la Beznea, au mai rostit alocuțiuni: reprezentantul Muzeului Țării Crișurilor, domnul prof. dr. Petru Ardelean, domnul primar Ionuț Sturz, precum și părintele paroh Ioan Cohuț.
În cadrul momentului artistic și-au dat concursul: Ansamblul folcloric al județului Alba, precum și îndrăgiții interpreți: Cornel Borza, Leontin Ciucur, Viorica Marc Bulzan, Cornelia Fechete și Ansamblul folcloric ,,Brătcuța".
Pe Facebook Ovidiu Moise Dan puteţi vedea 75 de poze!

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 10:00:54 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...