Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Manifestare dedicată Zilei Europei

Miercuri, la Școala „Dacia” din Oradea

Manifestare dedicată Zilei Europei

Ieri, 9 mai, la Școala cu clasele I-VIII „Dacia” din Oradea a avut loc o manifestare dedicată Zilei Europei și partenerilor de proiect, la reuniunea de evaluare finală a celor trei ani, Școala „Dacia” fiind coordonatoare de proiect, în parteneriat cu școli din Italia, Grecia, Polonia și Irlanda.

„Unitate în diversitate”

„Nu întâmplător am planificat reuniunea de evaluare finală chiar de Ziua Europei, ne spune prof. Monica Urian, coordonatoarea de proiect. Pornind de la sloganul Uniunii Europene - „Unitate în diversitate”-, ne-am propus să ilustrăm ceea ce înseamnă diversitatea culturală a celor cinci țări partenere.”
O echipă de elevi din clasa a VIII-a a pregătit șase prezentări în power point pentru Europa, Grecia, Irlanda, Italia, Polonia și România, cu simbolurile UE și domeniile principale. De fiecare dată au fost evidențiate istoria și geografia (clima, relieful și atracțiile turistice), cultura și tradițiile. Prezentările au alternat cu momente artistice variate, un bun prilej de a cunoaște potențial cultural-artistic al școlii, artiștii, obiceiurile și tradițiile pe care le promovează, precum și înclinațiile și performanțele lor. În deschidere, elevii învățătoarelor Lucia Leț, Simona Cobe, și Ana Cuc au prezentat „Lioara”, un obicei specific Bihorului. Bucuria și motivul popular au fost amplificate apoi de dansatorii învățătoarelor Gabriela Negruț și Maria Floruț. După prezentarea Europei (în power point), pe scenă a evoluat grupul vocal „Europa” (îndrumat de înv. Lia Popovici), majoretele și gimnastele (din clasa înv.instit. Florica Hava), iar Răzvan Dobai (elevul înv. Georgeta Bucșa) a interpretat o baladă. Corul școlii (condus de prof. Irinel Băjenaru) a avut trei intervenții, în trei reprize (cu cântece de primăvară, de la Eurovizion, precum și imnul Europei). Patru eleve din clasa a VIII-a B (îndrumate de prof. Magdalena Moldovan) au interpretat un cântec maghiar, iar dansul sportiv a fost reprezentat cu cinste și talent de Carla Ieran și Armin Rapa. La punerea în undă a frumosului program artistic au contribuit deopotrivă și echipa de profesori alcătuită din Monica Urian, Rodica Măduța, Rodica Ochiș și Marin Bica. Spuneam că prezentările în power point sunt rodul colaborării unei echipe forte de elevi din clasa a VIII-a, alcătuită din: Adrian Cobârzan, Antonia Potroviță, Cristina Moț, Cristina Bucurean, Mihaela Mureșan, Natanael Heredea și Bogdan Balaj.

„Prețuind trecutul, pregătim viitorul”

La reuniunea de evaluare de la Oradea, au făcut deplasarea 11 profesori,  parteneri de proiect ai echipei de la Școala „Dacia”- școală coordonatoare de proiect, ei reprezentând: Scola Media Statale Alessandro Manzoni din Catanzaro –Italia, școala primară Avdira, din Mangana, provincia Tracia, din Grecia, Podstawowa nr.82 Swietej Jadwigi Krolowej din Cracovia – Polonia, și Scoil Cholmcille C.B.S. – Cork City din Irlanda. Fiecare delegație a adus materiale specifice semnificative pentru expoziția sugestiv intitulată „Prețuind trecutul, pregătim viitorul”. Printr-o multitudine de fotografii, sunt reliefate tradiții și obiceiuri, trecut și prezent. Tot din produsele proiectului fac parte și referatele, albumele, portofoliile, CD-urile și DVD-urile, precum și revistele scoase în cei trei ani de proiect Comenius -1.
Impresiile finale vor fi consemnate într-o carte de onoare.

Profesorul Florian Hava, directorul Școlii ”Dacia”, nelipsit de la toate reuniunile, mâna dreaptă a echipei de proiect, apreciază munca depusă și rezultatele obținute prin prisma frumoaselor cuvinte pe care profesorii delegațiilor străine le au la adresa echipei de proiect de la Școala „Dacia”.

Ovidiu DAN

P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto (Manifestare dedicată Zilei Europei).

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:28:18 Ora de vară a Europei de Est