Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Misiune îndeplinită cu brio!

Vineri, 9 iunie, la ora adevărului!

Misiune îndeplinită cu brio!

Monica Toader, ca dascăl, e de admirat și de invidiat pentru multele sale calități, între care multă dăruire și o putere de muncă de nestăvilit, isteață și deschisă spre nou, cu personalitate și spirit autocritic, adesea nemulțumită că nu a realizat mai mult(e)...

Vineri, în fața elevilor săi, a părinților și a invitaților, a făcut un bilanț al celor cinci ani de învățământ primar la o clasă de elevi pe care a încercat să-i modeleze după sufletul său bun și mare! Ascultați-o, vorbind alor săi!
Dragii mei elevi!
            Iată-ne ajunşi în ziua în care se încheie cei cinci ani pe care i-am petrecut împreună, cinci ani de muncă, de efort, de succese, de bucurii.
            Vă mai amintiţi prima voastră zi de şcoală?
            Frunzele ruginii se pregăteau să ţeasă covorul toamnei. Ne-am întâlnit în curtea şcolii. Povestea voastră începea. Începea cu momentele de descoperire a şcolii, a băncii, a colegilor; începea cu lacrimi de teamă sau sfioase semne de prietenie.
            A venit apoi vremea bastonaşelor, a literelor, a primelor adunări, apoi problemele, tabla înmulţirii, cititul, povestitul.... Şi anii au trecut....
            Privind în urmă totul vi se pare acum atât de simplu şi vă vine să zâmbiţi, gândindu-vă cât de greu aţi scris primul cuvânt, cuvântul mama.
            Orice muncă cere efort şi munca noastră a cerut mult efort, dar efortul a fost încununat de multe bucurii.
            Voi sunteţi bobocii de acum cinci ani? Aţi crescut, aţi muncit, aţi şi greşit (unii mai mult, alţii mai puţin), dar din greşeli, cu siguranţă, am învăţat cu toţii. La toamnă, veţi fi elevi în clasa a V-a; veţi face cunoştinţă cu obiecte noi de studiu, cu profesori noi. Nimic nu trebuie să vă sperie, deoarece ceea ce aţi învăţat în aceşti cinci ani constituie o adevărată bază pe care se va putea înălţa învăţătura viitoare. Păşiţi încrezători în voi spre clasele mai mari; creşteţi sănătoşi la trup şi la minte; învăţaţi cu dragoste şi cu sârg, spre bucuria părinţilor şi a mea, învăţătoarea voastră!
Sunteţi generaţia 2018-2023, sunteţi Clasa Delfinilor, o clasă care a început cu 29 de elevi, pe parcursul celor cinci ani, unii au plecat, au părăsit colectivul (din varii motive), alţii au venit pe parcurs, s-au alăturat nouă şi iată-ne la finalul ciclului primar tot cu 29 de elevi.
Fiecare e unic în felul său, fiecare are magia lui doar să o găsească, să o recunoască, să aibă încredere în forţele proprii, să muncească cât poate de mult pentru a creşte, a evalua, a se perfecţiona. Nu uitaţi că în clasa a III-a fiecare în parte şi toţi împreună, am călătorit pe drumul cunoaşterii, călăuziţi de steluţa magică ce ne-a ajutat să ne cunoaştem mai bine, să ne descoperim punctele forte, să facem faţă emoţiilor cu care ne confruntăm, să formăm nişte legături sincere şi trainice în cadrul colectivului nostru.
Fiecare generaţie de elevi e specială, are caracteristicile sale, iar voi veţi rămâne în amintirea mea, într-un loc în sufletul meu prin tot ce am realizat împreună zi de zi, an de an, cu fiecare poveste creată pentru voi la început de an şcolar (cu delfini, cu bunici, cu prinţi şi prinţese, cu valiza magică etc.) ca să facem învăţarea mai plăcută, cu fiecare întâlnire de dimineaţă cu momentele ei deosebite care au contribuit la coeziunea grupului, cu fiecare proiect în care ne-am implicat şi care ne-a adus prieteni noi și informaţii fel de fel, cu fiecare provocare sugerată, cu fiecare surpriză pregătită, cu jocuri şi jucării variate, cu aplicaţii fel de fel în şcoala fizică şi on-line.
Poate a fost prea mult pentru unii sau prea puţin pentru alţii, dar sperăm că în fiecare zi, elevii clasei noastre şi-au luat ceea ce aveau nevoie pentru a şti mai multe şi pentru a fi mai buni.
De-a lungul timpului nu o dată, mi-aţi spus că doamna ţine mai mult cu unii dintre voi şi cu alţii mai puţin...şi vă înţeleg într-un fel deoarece sunteţi copii şi fiecare aţi avut nevoie de atenţia, aprecierea mea 100% chiar dacă voi eraţi mai mulţi, eu doar una, DAR totodată ştiu că am fost obiectivă şi atunci când corectam fişe, teste cât şi când uitaţi ceva acasă sau mă nemulţumea ceva. Legat de acest aspect, v-am demonstrat recent, la cine ţin eu mai mult, pe cine iubesc eu mai mult... vă amintiţi cutia cu fluturaşii din oglindă?!
Mi-a plăcut mereu să ştiu ce gândiţi, cât aţi înţeles din ce vi s-a predat, ce v-a impresionat la o lecţie sau la activităţile unei zile, la finalul unei luni sau a unui semestru sau modul. Aşa că feddbackul primit de la voi a fost un reper care
prin răspunsurile la unele chestionare, prin răspunsurile scrise pe post-ituri, pe flipchart sau spuse oral, m-au ajutat să-mi organizez activitatea mai departe, să revin asupra unor explicaţii, să consolidez anumite teme, să aduc resurse noi care să mă ajute să vă transmit cât mai uşor şi atractiv cunoştinţele planificate.
După cum ne spune și cântecul învățat de voi pe care-l veți prezenta mai încolo, doamna voastră învățătoare v-a așteptat zilnic de cu bună dimineață, cu nerăbdare și mult drag, s-a străduit să vă învețe de toate și chiar dacă v-a mai certat doar de bine v-a învățat asemeni unui părinte care se-ncruntă și zâmbește pentru că știm că ne iubește.
Acum, la ceas de sărbătoare, în care tragem linie și concluzionăm ce am făcut, cât am făcut, cât puteam să facem, cum ne-am simțit, eu, ca învățătoare a clasei delfinilor doresc să-mi amintesc doar punctele forte, momentele frumoase, realizările voastre, clipele de bucurie și satisfacție pentru munca depusă și vă mărturisesc că sunt mândră de voi, de tot ce au însemnat cei cinci ani de școală primară. De acum încolo fiecare va trebui să dovedească individual ce știe, cât știe și cum se adaptează mai bine la cerințele unui nou ciclu școlar, cel gimnazial.
La finalul călătoriei noastre împreună, ați primit mai multe mesaje video (pe care vi le-am postat pe grupul închis al clasei) de la cei cu care ați colaborat și care v-au apreciat pentru empatia voastră, pentru curiozitatea voastră și pentru consecvența voastră. Doresc să le mulțumesc încă o dată:
*doamnei profesor de limba română de la școala noastră, Joldoș Crina
*elevilor din clasa a II-a, clasa greierașilor, de la Șc. ,,Mircea cel Bătrân" din Pitești, Argeș, d-na înv. Ramona Nicolae
*actriței și povestitoarei internaționale Giorgiana Popan, de la AtelieR de cuvinte, Arad
*elevilor clasei a IV-a A de la Lic. ,,Mihai Eminescu" din Strășeni, Republica Moldova, d-na înv. Ina Iordachi
*scriitoarei Nicoleta Fotău
*scriitorului Alex Donovici
*domnului profesor de istorie și geografie din școala noastră, Lucian Goman
*elevilor clasei a IV-a A de la Lic. Teoretic ,,Ana Ipătescu", Gherla, Cluj, d-na înv. Daniela Cristureanu
      Vă doresc vouă, celor 29 de elevi ai clasei noastre, să vă urmați visul și să fiți mereu cea mai bună variantă a voastră! Peste ani și ani să ne revedem cu emoție și bucurie ca să ne împărtășim (așa cum mereu v-am învățat) urcușurile, dar și cumpenele ce fac parte din viața noastră și din care avem mereu o lecție de învățat.
Părinților voștri, le doresc multă răbdare și iubire pentru a vă putea susține în drumul destinului vostru! Le mulțumesc că de cele mai multe ori m-au înțeles, m-au susținut și m-au ajutat direct și indirect în tot ce ne-am propus în această perioadă de cinci ani. Dacă pentru unii am fost stresantă cu informările zilnice, îmi pare rău, dar știu că din toamnă cu toții veți simți lipsa lor... acesta a fost stilul meu de a vă ține conectați în permanență cu clasa noastră și cu școala, deoarece familia e unul dintre cei trei factori importanți și parteneri în derularea procesului de învățământ. Doresc să le dau părinților/bunicilor un sfat prietenesc pentru ceea ce va urma și anume: să creadă în puterile/capacitățile voastre, să vă fie alături mereu și să vă dea aripile de care aveți nevoie pentru a zbura cât mai departe, spre locul unde vă veți simți apreciați, fericiți și împliniți și... să țină legătura cu școala.
Vă mulțumesc tuturor pentru încrederea ce mi-ați arătat-o în ceea ce am propus și derulat la clasă (aici intră în primul rând Programul prelungit de acasă și de la școală, excursiile/drumețiile/vizitele/taberele, proiectele, activitățile extra etc)! Sunt sigură că fiecare activitate desfășurată a adus ceva benefic în dezvoltarea fiecărui elev în parte și a tuturor, împreună ca și colectiv.
Mult succes în clasa a V-a! Să aveți parte (oriunde veți fi de la toamnă) de un colectiv de profesori care să vă înțeleagă, să vă valideze pregătirea de până acum, să vă satisfacă nevoile, să țină cont de particularitățile voastre, de unicitatea voastră, să vă fie alături atunci când aveți nevoie și totodată de un colectiv de elevi cu care să colaborați frumos din toate punctele de vedere!
Doamne, ajută-le tuturor!
 
Doamnei profesor cu dragoste, Monica-Dorina Toader!
V-am urmărit în pandemie și mult în afara ei și v-am admirat abnegația, puterea de dăruire și sacrificiu pentru familia de la școală, neodihna și multele activități ieșite din comun, dar întotdeauna didactice, cu elevii și pentru elevi, pentru mai multă lumină și înțelepciune! Ați ales să fiți unică cu fiecare generație, proaspătă și originală, creativă, cât zece! Dumnezeu a văzut și v-a sprijinit, indiferent de răutățile din jur pentru că a înțeles misiunea nobilă la care ați subscris ajungând dăscăliță! Doamne, câte poate face un dascăl cu vocație pentru școală, pentru elevii săi, iubindu-și profesia!
Sunteți de admirat și de felicitat!
Plecăciune, distinsă doamnă profesor Monica-Dorina Toader!
Cu aleasă prețuire,
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:47:16 Ora standard a Europei de Est