Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Universitatea din Oradea, gazdă a întâlnirii anuale a decanilor facultăților de teologie din România

O sută de ani de învățământ academic teologic ortodox

Universitatea din Oradea, gazdă a întâlnirii anuale a decanilor facultăților de teologie din România

Între 5 și 7 iunie 2023, Universitatea din Oradea, mai precis Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Doctor Vasile Coman", a găzduit o serie de evenimente menite să marcheze centenarul instituției de învățământ academic teologic ortodox.

Din seria manifestărilor dedicate acestei sărbători a făcut parte și sesiunea festivă desfășurată marți, 6 iunie 2023, în Aula Magna a Universității din Oradea. La eveniment au fost prezenți reprezentanții celor 14 facultăți și departamente ale instituțiilor de învățământ teologic universitar din țară, importanți reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române, ai autorităților locale și județene și ai Universității din Oradea.
După cum a remarcat, în cuvântul său de deschidere, pr. conf. univ. dr. Viorel Popa, decanul Facultății de Teologie a Universității din Oradea, centenarul instituției pe care o conduce reprezintă și „începutul învățământului universitar în limba română la Oradea". Decanul teologiei ortodoxe orădene nu a uitat să le mulțumească tuturor celor care s-au făcut „martori și mărturisitori ai centenarului învățământului academic teologic pe meleagurile bihorene". Pr. conf. univ. dr. Viorel Popa a evocat figura întemeietorului școlii universitare teologice orădene, Episcopul Roman Ciorogariu, cel care, acum 100 de ani, „își punea sufletul pentru apostolia viitorului". În context, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Episcop Doctor Vasile Coman" a anunțat că, în anul aniversar 2023, facultatea va da societății a treizecea generație de absolvenți. „Recunoștință, apreciere și prețuire față de toți înaintașii noștri", a mai spus pr. conf. univ. dr. Viorel Popa.
P.S. Sofronie, episcopul ortodox al Oradiei, le-a urat bun venit decanilor teologi ortodocși din toată țara și cercetătorilor sosiți pentru a lua parte la simpozionul „Teologie, tradiție și misiune în învățământul teologic academic. Istorie și contemporaneitate", eveniment științific, cu participare internațională, care se desfășoară în aceste zile la Oradea, sub patronajul Facultății de Teologie. „Europa este trăită aici cu toată energia și forța, fără ambiții prostești, imperialiste sau revizioniste", a subliniat episcopul ortodox, spunându-le celor prezenți că „Oradea invită la un ospăț intelectual, care se adaugă celui academic la care ați fost poftiți". „Noi, creștini fiind, avem datoria să aducem zâmbetul lui Dumnezeu în fața lumii. Sunt convins că asta veți face și domniile voastre, prin manifestările de aici", a mai spus P.S. Părintele Sofronie.
Reprezentantul Patriarhiei Ortodoxe Române, prof. univ. dr. Nicușor Beldiman, a afirmat că „Cei 100 de ani de învățământ teologic ortodox academic, la Oradea, reprezintă un moment de bilanț și, totodată, un prilej de recunoștință față de Dumnezeu și față de toți înaintașii care, prin râvna și osteneala lor, au format și menținut prestigiul învățământului academic teologic bihorean".
Rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău, consideră că cei 100 de ani ai învățământului teologic ortodox orădean „înseamnă nu numai istorie, înseamnă și viață". Rectorul Universității din Oradea le-a dorit oaspeților săi ca manifestările dedicate centenarului teologiei ortodoxe orădene „să fie temelie și imbold" pentru viitor. Prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău a făcut trimitere și la albumul omagial, editat de Facultatea de Teologie, cu prilejul aniversării ei, spunând că și-ar dori ca Universitatea să performeze în toate domeniile „bazându-se pe o conștiință creștină". Rectorul, prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău, l-a provocat pe P.S. Sofronie Drincec să se alăture corpului de cadre didactice al Universității din Oradea. „Sunteți un om de știință, sunteți tânăr, vreau să vă invit ca, pe viitor, să veniți în rândurile noastre". Propunerea a fost primită cu aplauze, în sală, și cu smerenie, de către episcopul ortodox al Oradiei.
Prefectul județului Bihor, Dumitru Țiplea, el însuși absolvent al Teologiei orădene, consideră centenarul „un moment de mare bucurie și împlinire", academia teologică fiind „instituția care a marcat profund destinul românilor ortodocși din Episcopia Oradiei".
Trecând în revistă cele mai importante evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri, Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, a afirmat că aniversarea a o sută de ani de învățământ academic teologic ortodox „închide secolul românesc la Oradea", reprezentând „100 de ani de credință și tradiție românească pe aceste teritorii". Președintele Consiliului Județean le-a urat dascălilor de azi ai Facultății de Teologie Ortodoxă „să ducă mai departe, încă un secol, credința și tradiția românească".
La finalul evenimentului festiv, în numele Facultății de Teologie Ortodoxă, rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău, episcopul Ortodox al Oradiei, P.S. Sofronie Drincec, și decanul, pr. conf. univ. dr. Viorel Popa, au înmânat 99 de medalii aniversare, dedicate centenarului învățământului academic teologic ortodox orădean.
În holul principal al clădirii în care se află Aula Magna a Universității din Oradea a fost găzduită o expoziție cu tablouri de absolvire ale Academiei Teologice, de acum 100 de ani, și altele, mai recente, din ultimii 30 de ani de existență a Facultății de Teologie.
Lucrările întâlnirii anuale a decanilor și conducătorilor de departamente din instituțiile de învățământ teologic universitar subordonate Patriarhiei Române și cele ale simpozionului „Teologie, tradiție și misiune în învățământul teologic academic. Istorie și contemporaneitate", au continuat și miercuri, pe secțiuni. La simpozion sunt prezenți profesori de teologie ortodoxă din țară și din străinătate; de la Universitatea Națională și Kapodistriană din Atena, Universitatea „Aristotel" din Salonic, Universitatea din Gävle, Universitatea Catolică „Ioan Paul al II-lea", Lublin și Universitatea din Regensburg. (B.C.)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:11:34 Ora standard a Europei de Est