Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Universitatea din Oradea, gazdă a întâlnirii anuale a decanilor facultăților de teologie din România

O sută de ani de învățământ academic teologic ortodox

Universitatea din Oradea, gazdă a întâlnirii anuale a decanilor facultăților de teologie din România

Între 5 și 7 iunie 2023, Universitatea din Oradea, mai precis Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Doctor Vasile Coman", a găzduit o serie de evenimente menite să marcheze centenarul instituției de învățământ academic teologic ortodox.

Din seria manifestărilor dedicate acestei sărbători a făcut parte și sesiunea festivă desfășurată marți, 6 iunie 2023, în Aula Magna a Universității din Oradea. La eveniment au fost prezenți reprezentanții celor 14 facultăți și departamente ale instituțiilor de învățământ teologic universitar din țară, importanți reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române, ai autorităților locale și județene și ai Universității din Oradea.
După cum a remarcat, în cuvântul său de deschidere, pr. conf. univ. dr. Viorel Popa, decanul Facultății de Teologie a Universității din Oradea, centenarul instituției pe care o conduce reprezintă și „începutul învățământului universitar în limba română la Oradea". Decanul teologiei ortodoxe orădene nu a uitat să le mulțumească tuturor celor care s-au făcut „martori și mărturisitori ai centenarului învățământului academic teologic pe meleagurile bihorene". Pr. conf. univ. dr. Viorel Popa a evocat figura întemeietorului școlii universitare teologice orădene, Episcopul Roman Ciorogariu, cel care, acum 100 de ani, „își punea sufletul pentru apostolia viitorului". În context, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Episcop Doctor Vasile Coman" a anunțat că, în anul aniversar 2023, facultatea va da societății a treizecea generație de absolvenți. „Recunoștință, apreciere și prețuire față de toți înaintașii noștri", a mai spus pr. conf. univ. dr. Viorel Popa.
P.S. Sofronie, episcopul ortodox al Oradiei, le-a urat bun venit decanilor teologi ortodocși din toată țara și cercetătorilor sosiți pentru a lua parte la simpozionul „Teologie, tradiție și misiune în învățământul teologic academic. Istorie și contemporaneitate", eveniment științific, cu participare internațională, care se desfășoară în aceste zile la Oradea, sub patronajul Facultății de Teologie. „Europa este trăită aici cu toată energia și forța, fără ambiții prostești, imperialiste sau revizioniste", a subliniat episcopul ortodox, spunându-le celor prezenți că „Oradea invită la un ospăț intelectual, care se adaugă celui academic la care ați fost poftiți". „Noi, creștini fiind, avem datoria să aducem zâmbetul lui Dumnezeu în fața lumii. Sunt convins că asta veți face și domniile voastre, prin manifestările de aici", a mai spus P.S. Părintele Sofronie.
Reprezentantul Patriarhiei Ortodoxe Române, prof. univ. dr. Nicușor Beldiman, a afirmat că „Cei 100 de ani de învățământ teologic ortodox academic, la Oradea, reprezintă un moment de bilanț și, totodată, un prilej de recunoștință față de Dumnezeu și față de toți înaintașii care, prin râvna și osteneala lor, au format și menținut prestigiul învățământului academic teologic bihorean".
Rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău, consideră că cei 100 de ani ai învățământului teologic ortodox orădean „înseamnă nu numai istorie, înseamnă și viață". Rectorul Universității din Oradea le-a dorit oaspeților săi ca manifestările dedicate centenarului teologiei ortodoxe orădene „să fie temelie și imbold" pentru viitor. Prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău a făcut trimitere și la albumul omagial, editat de Facultatea de Teologie, cu prilejul aniversării ei, spunând că și-ar dori ca Universitatea să performeze în toate domeniile „bazându-se pe o conștiință creștină". Rectorul, prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău, l-a provocat pe P.S. Sofronie Drincec să se alăture corpului de cadre didactice al Universității din Oradea. „Sunteți un om de știință, sunteți tânăr, vreau să vă invit ca, pe viitor, să veniți în rândurile noastre". Propunerea a fost primită cu aplauze, în sală, și cu smerenie, de către episcopul ortodox al Oradiei.
Prefectul județului Bihor, Dumitru Țiplea, el însuși absolvent al Teologiei orădene, consideră centenarul „un moment de mare bucurie și împlinire", academia teologică fiind „instituția care a marcat profund destinul românilor ortodocși din Episcopia Oradiei".
Trecând în revistă cele mai importante evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri, Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, a afirmat că aniversarea a o sută de ani de învățământ academic teologic ortodox „închide secolul românesc la Oradea", reprezentând „100 de ani de credință și tradiție românească pe aceste teritorii". Președintele Consiliului Județean le-a urat dascălilor de azi ai Facultății de Teologie Ortodoxă „să ducă mai departe, încă un secol, credința și tradiția românească".
La finalul evenimentului festiv, în numele Facultății de Teologie Ortodoxă, rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău, episcopul Ortodox al Oradiei, P.S. Sofronie Drincec, și decanul, pr. conf. univ. dr. Viorel Popa, au înmânat 99 de medalii aniversare, dedicate centenarului învățământului academic teologic ortodox orădean.
În holul principal al clădirii în care se află Aula Magna a Universității din Oradea a fost găzduită o expoziție cu tablouri de absolvire ale Academiei Teologice, de acum 100 de ani, și altele, mai recente, din ultimii 30 de ani de existență a Facultății de Teologie.
Lucrările întâlnirii anuale a decanilor și conducătorilor de departamente din instituțiile de învățământ teologic universitar subordonate Patriarhiei Române și cele ale simpozionului „Teologie, tradiție și misiune în învățământul teologic academic. Istorie și contemporaneitate", au continuat și miercuri, pe secțiuni. La simpozion sunt prezenți profesori de teologie ortodoxă din țară și din străinătate; de la Universitatea Națională și Kapodistriană din Atena, Universitatea „Aristotel" din Salonic, Universitatea din Gävle, Universitatea Catolică „Ioan Paul al II-lea", Lublin și Universitatea din Regensburg. (B.C.)

Trimite email
luni, 7 aprilie 2025, 02:03:14 Ora de vară a Europei de Est