Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Cupa Orizont

Competiția sportivă de tenis de masă

Cupa Orizont

„Voinţa de a câştiga este importantă, dar să te pregăteşti este vital", spune Joe Paterno.

Vineri, 26.05.2023, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă „Orizont" Oradea a organizat în cadrul Proiectului educaţional județean cu participare interjudețeană „Noi orizonturi prin sport", competiţia sportivă de tenis de masă „Cupa Orizont", ediţia a II-a, coordonat de prof. kinetoterapeut Țicărat Ana-Maria. Competiţia s-a adresat elevilor cu CES din învăţământul special şi a avut loc la Clubul Sportiv TIBCLAU din cadrul Complexului Comercial Era Park Oradea. La această competiţie au participat 56 de elevi cu CES, din diferite școli: C.S.E.I. Alba Iulia, C.S.E.I. Arad, Școala Gimnazială Specială Nr.1 Călărași, C.S.E.I. Nr. 3 Reghin, C.S.E.I. „Rudolf Steiner" Hunedoara, C.S.E.I. Șimleu Silvaniei, C.S.E.I. Nr. 1 Oradea, C.S.E.I. „Bonitas" Oradea, C.S.E.I. Nr. 1 Popeşti, Liceul Tehnologic Special Nr. 1 Oradea, C.S.E.I. "Orizont" Oradea.
Partenerii acestei competiţii sportive au fost: Club Sportiv TIBCLAU Oradea, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Universitatea din Oradea, Mănăstirea Sfânta Cruce-Oradea, Asociația Plai Transilvan și Asociația Filantropia-Oradea, două ONG-uri dedicate schimbărilor, cu impact pozitiv în comunitate, Spitalul Pelican care ne-a sprijinit cu prezența unei ambulanțe cu medic si echipaj specializat pe toată durata competitiei și farmacia Catena.
Toţi elevii participanţi au fost premiaţi cu medalii, diplome și cupe. Prin implementarea proiectului educaţional „Noi orizonturi prin sport" se doreşte cultivarea pasiunii elevilor cu C.E.S. pentru mişcare, joc şi competiţie, consolidarea relaţiilor de prietenie, colaborare, contribuind astfel și la dezvoltarea anumitor trăsături pozitive de caracter.
„Considerăm oportună implementarea acestui proiect deoarece mişcarea înseamnă VIAȚĂ, dar şi pentru faptul că le oferă elevilor cu C.E.S. posibillitatea de a-şi folosi în mod benefic timpul liber, mai ales că numărul orelor de educaţie fizică şi sport, precum şi cel de kinetoterapie, prevăzute în cadrul programelor şcolare pentru învăţământul special sunt insuficiente, deoarece aceşti elevi au nevoie de mult mai multă mişcare decât ceilalţi copii cu dezvoltare tipică", consideră coordonatoarea acestei competiții prof. kinetoterapeut Țicărat Ana-Maria.
Elevii cu C.E.S. sunt copii cărora le place să muncească, să fie într-o continuă mişcare, să danseze etc., iar munca lor să fie apreciată și răsplătită. Toate activitățile proiectului încurajează și stimulează deprinderile de comportament civilizat şi spiritul de fairplay, atât de necesar într-o competiţie sportivă.
Fie că îl alegi doar pentru provocarea de a practica un sport nou, ori pentru că este un sport ușor de jucat și foarte distractiv, sau ești deja un jucător avansat si vrei să bifezi o nouă victorie, tenisul de masă este un sport complet, care satisface toate dorințele și nevoile împătimiților de sport. Sunetul impactului mingii la contactul cu masa, senzația de proiectil care ricoșează din paletă, satisfacția loviturii bine plasate, învârtirea paletei în timpul primului efect, puterea loviturii sau pur și simplu plăcerea de a juca un schimb prelungit de mingi/ tenisul de masă este un sport bazat pe instinct, concentrare și împărtășirea emotiilor pozitive.
Prof. dr. Lezeu Crina

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:54:48 Ora standard a Europei de Est