Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cupa Orizont

Competiția sportivă de tenis de masă

Cupa Orizont

„Voinţa de a câştiga este importantă, dar să te pregăteşti este vital", spune Joe Paterno.

Vineri, 26.05.2023, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă „Orizont" Oradea a organizat în cadrul Proiectului educaţional județean cu participare interjudețeană „Noi orizonturi prin sport", competiţia sportivă de tenis de masă „Cupa Orizont", ediţia a II-a, coordonat de prof. kinetoterapeut Țicărat Ana-Maria. Competiţia s-a adresat elevilor cu CES din învăţământul special şi a avut loc la Clubul Sportiv TIBCLAU din cadrul Complexului Comercial Era Park Oradea. La această competiţie au participat 56 de elevi cu CES, din diferite școli: C.S.E.I. Alba Iulia, C.S.E.I. Arad, Școala Gimnazială Specială Nr.1 Călărași, C.S.E.I. Nr. 3 Reghin, C.S.E.I. „Rudolf Steiner" Hunedoara, C.S.E.I. Șimleu Silvaniei, C.S.E.I. Nr. 1 Oradea, C.S.E.I. „Bonitas" Oradea, C.S.E.I. Nr. 1 Popeşti, Liceul Tehnologic Special Nr. 1 Oradea, C.S.E.I. "Orizont" Oradea.
Partenerii acestei competiţii sportive au fost: Club Sportiv TIBCLAU Oradea, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Universitatea din Oradea, Mănăstirea Sfânta Cruce-Oradea, Asociația Plai Transilvan și Asociația Filantropia-Oradea, două ONG-uri dedicate schimbărilor, cu impact pozitiv în comunitate, Spitalul Pelican care ne-a sprijinit cu prezența unei ambulanțe cu medic si echipaj specializat pe toată durata competitiei și farmacia Catena.
Toţi elevii participanţi au fost premiaţi cu medalii, diplome și cupe. Prin implementarea proiectului educaţional „Noi orizonturi prin sport" se doreşte cultivarea pasiunii elevilor cu C.E.S. pentru mişcare, joc şi competiţie, consolidarea relaţiilor de prietenie, colaborare, contribuind astfel și la dezvoltarea anumitor trăsături pozitive de caracter.
„Considerăm oportună implementarea acestui proiect deoarece mişcarea înseamnă VIAȚĂ, dar şi pentru faptul că le oferă elevilor cu C.E.S. posibillitatea de a-şi folosi în mod benefic timpul liber, mai ales că numărul orelor de educaţie fizică şi sport, precum şi cel de kinetoterapie, prevăzute în cadrul programelor şcolare pentru învăţământul special sunt insuficiente, deoarece aceşti elevi au nevoie de mult mai multă mişcare decât ceilalţi copii cu dezvoltare tipică", consideră coordonatoarea acestei competiții prof. kinetoterapeut Țicărat Ana-Maria.
Elevii cu C.E.S. sunt copii cărora le place să muncească, să fie într-o continuă mişcare, să danseze etc., iar munca lor să fie apreciată și răsplătită. Toate activitățile proiectului încurajează și stimulează deprinderile de comportament civilizat şi spiritul de fairplay, atât de necesar într-o competiţie sportivă.
Fie că îl alegi doar pentru provocarea de a practica un sport nou, ori pentru că este un sport ușor de jucat și foarte distractiv, sau ești deja un jucător avansat si vrei să bifezi o nouă victorie, tenisul de masă este un sport complet, care satisface toate dorințele și nevoile împătimiților de sport. Sunetul impactului mingii la contactul cu masa, senzația de proiectil care ricoșează din paletă, satisfacția loviturii bine plasate, învârtirea paletei în timpul primului efect, puterea loviturii sau pur și simplu plăcerea de a juca un schimb prelungit de mingi/ tenisul de masă este un sport bazat pe instinct, concentrare și împărtășirea emotiilor pozitive.
Prof. dr. Lezeu Crina

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:19:03 Ora de vară a Europei de Est