Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Normala beiușeană la ceas centenar

La ora adevărului

Normala beiușeană la ceas centenar

Școala Normală de fete din Beiuș și-a deschis pentru prima dată porțile la data de 10 octombrie 1922 din nevoia de a acoperi lipsa imensă de învățători calificați.

Vestea deschiderii școlii a adus mare bucurie în rândul populației după cum putem afla din scrierile vremii (ziarul local Beiușul, nr. 16, 7 august 1921, articol redactat de Ioan Roșu): O știre sosită...din capitală, ne aduce vestea că deschiderea unei școli normale la Beiuș este hotărâtă definitiv. N-avem motiv de a dubita...și de aceea nu pot crede ca român adevărat și om care poartă la inimă interesul obștesc și binele patriei să nu se bucure de această porumbiță chemată a purta peste toate văile, munții, pădurile și codrii noștri, făclia vieții celei nouă, a culturii românești, pentru care este atât de însetat ogorul înțelenit al plaiurilor sud-estice ale județului Bihor.
Școala Normală de fete din Beiuș, actualul Liceu Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș" Beiuș, a dat, de un secol, cu scurte întreruperi în activitatea sa, peste toate văile și peste munții noștri dar și în afara granițelor țării, „apostoli ai luminii" (Beiușul, 17 noiembrie 1923, p. 4). De-a lungul timpului, au funcționat atât filiera vocațională cu profil pedagogic, specializările: învățătoare, învățător-educatoare, biblioteconomie-pedagogie, biblioteconomie, educator-puericultor, profil teologic, specializarea teologie - teologie ortodoxă cât și filiera teoretică, cu profil real, specializarea matematică-informatică și profil umanist cu specializarea filologie.
A fi dascăl la Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș" din Beiuș, este o onoare dar și o obligație; o obligație față de predecesori, dascăli dedicați care au depus o muncă asiduă pentru a lumina mințile tinerilor învățăcei, o onoare de a face parte din corpul profesoral care, de-a lungul timpului, a format și formează cu dăruire caractere, viitori dascăli, viitori filologi, viitori informaticieni, viitori oameni de bine, oameni dedicați profesiei alese.
La ceas aniversar, școala noastră se mândrește cu dascălii ei, majoritatea ajunși la maturitate profesională: 62 cu gradul didactic I, șase cu gradul didactic II, doi cu definitivat, patru cu doctorat și doi doctoranzi; cadre didactice care alături de elevii noștri, prin rezultatele la examenele naționale, concursuri, competiții școlare și campionate, ne-au asigurat, an de an, un loc în topul școlilor din județ. Un rol de asemenea important, în buna funcționare a liceului, îl are personalul didactic auxiliar în număr de șase și personalul nedidactic în număr de 15.
Cei peste 1.200 de elevi care ne calcă pragul (învățământ preșcolar: două grupe  GPN și două grupe GPP; învățământ primar - 17 clase, gimnazial - 12 clase, liceal - 11 clase: filieră vocațională, profil pedagogic, specializările învățător-educatoare și educator-puericultor, filieră teoretică, profil real, specializarea matematică-informatică și profil umanist, specializarea filologie) au parte de o educație de calitate, cadrele didactice ale școlii aplecându-se cu răbdare spre nevoile elevilor noștri.
Pentru a pune început bun acestor manifestări, luni, 3 octombrie 2022 au fost binecuvântate lucrările capitale de reabilitare și înveșmântare cu pictură realizate la Paraclisul cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi" din cadrul unității de învățământ, urmate de săvârșirea Sfintei Liturghii arhierești. Momentul încărcat de smerenie a fost oficiat de Preasfinția Sa Părintele dr. Sofronie Drincec, episcopul ortodox al Oradiei, alături de un sobor de preoți (foști dascăli la specializarea teologie teologie-ortodoxă și foști absolvenți ai acestui profil).
Săptămâna 10-14 octombrie, a fost o săptămână aniversară densă, bogată în evenimente. A fost săvârșit un parastas pentru pomenirea foștilor dascăli trecuți în veșnicie. Cu pioșenie am depus buchete și jerbe de flori la mormintele profesorilor înhumați în Cimitirul din Deal. Am organizat simpozionul „Normala beiușeană la ceas aniversar". Am găzduit întâlnirea absolvenților, ateliere de creație, lecții deschise, expoziții de carte și de documente privind istoria școlii, beneficiind de sprijinul Serviciului Județean Bihor al Arhivelor Naționale, instituție căreia îi mulțumim pentru parteneriatul responsabil asumat. Calendarul manifestărilor a inclus, totodată, diseminarea proiectelor Erasmus+ și E-Twinning, demonstrații ale clubului de robotică, Ziua porților deschise, activități artistice. A fost editat un număr special din revista liceului, Zbor alb, consacrat celebrării centenarului.
Totodată, s-a dezvelit plăca aniversară pe edificiul școlii, însemn care a fost apoi sfințit vineri, 7 octombrie 2022, începând cu ora 9.00, în prezența unor personalități marcante ale culturii române, reprezentanți ai Ministerului Educației, Academiei Române, Asociației Naționale a Liceelor și Colegiilor Pedagogice din România, Primăriei Municipiului Beiuș, Consiliului Județean, Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Casei Corpului Didactic Bihor, Muzeului Municipal Beiuș, Arhivelor Județene, directori de școli, reprezentanți ai societății civile și alți invitați de seamă.
Cu cinste și onoare să ducem mai departe meseria de dascăl, să fim făclii care luminează și îndrumă în bezna vremurilor noastre!
Director,
prof. Cioloș Adina-Ionela
 
Programul săptămânii 10-14 octombrie
LUNI, 10 OCTOMBRIE 2022
ORELE 8,00-10,00: LITURGHIE ȘI PARASTAS - CAPELA UNITĂȚII
PREZENTARE PPT ÎN SĂLILE DE CLASĂ - „BEIUȘUL ȘI ȘCOALA NOASTRĂ"
ORELE 17,00-19,00 - PROCESIUNE CU TORȚE, DEPUNERE JERBE ȘI LUMÂNĂRI LA MORMINTELE FOȘTILOR DASCĂLI ÎN CIMITIRUL DIN DEAL
 
MARȚI, 11 OCTOMBRIE 2022
ORELE 9,00-11,00: ACTIVITĂȚI ARTISTICE- NIVEL PREȘCOLAR
ORELE 11,30-13,30: ACTIVITĂȚI ARTISTICE- NIVEL PRIMAR
ORELE 15,00-19,00: DESCHIDEREA FESTIVĂ A SIMPOZIONULUI „NORMALA BEIUȘEANĂ LA CEAS ANIVERSAR" cu următoarele secțiuni:
I. SECȚIUNI PROFESORI:
  • Tradiție și inovație
  • Noua normalitate
II. SECȚIUNE ELEVI:
  • Generația 100
ORELE 18,00-19,00: ÎNTÂLNIREA ABSOLVENȚILOR
ORELE 19,00-21,00: CONCERT susținut de invitați în Parcul Mihai Eminescu
 
MIERCURI, 12 OCTOMBRIE 2022
ORELE 12,00-13,00: ATELIERE CREAȚIE 
Ø  „ȘCOALA VERDE" -
Ø  „DIGITALIZAREA" -
Ø  ORELE: 13,00-14,00: DISEMINAREA PROIECTELOR ERASMUS+, „SCHIMB DE BUNE PRACTICI ÎN CADRUL PROIECTELOR ERASMUS+ și E-Twinning
 
JOI, 13 OCTOMBRIE 2022
„ZIUA PORȚILOR DESCHISE"- ȘCOLILE DIN Baza de Practică Pedagogică
ORA 9,00: EXPOZIȚIE MATERIALE DIDACTICE realizate de elevele liceului
ORA 10,00: LECȚII DESCHISE NIVEL PREȘCOLAR- SUSȚINUTE DE ELEVELE ȘCOLII ORA 11,00: LECȚII DESCHISE NIVEL PRIMAR-SUSȚINUTE DE ELEVELE ȘCOLII ORA 12,00-13,00: ROBOPEDA-DEMONSTRAȚII CLUBUL DE ROBOTICĂ
ORELE 13,00-14,00: ATELIER DE ARTĂ FOTOGRAFICĂ ȘI MUZICĂ
 
VINERI, 14 OCTOMBRIE 2022
ORA 9,00-9,15: PRIMIRE INVITAȚI
ORA 9,15-9,20: DISCURS DIRECTOR
ORA 9,20-10,00: DEZVELIRE PLACĂ ANIVERSARĂ ȘI SFINȚIREA ACESTEIA
ORA 10,00-10,20: VIZITA CAPELEI UNITĂȚII, A EXPOZIȚIEI DE DOCUMENTE împrumutate de la SERVICIUL JUDEȚEAN BIHOR AL ARHIVELOR NAȚIONALE  ȘI A EXPOZIȚIEI DE CARTE DIDACTICĂ
ORELE 11,00-13,00: FESTIVITĂȚI CULTURAL-ARTISTICE (SALA MARE A PRIMĂRIEI MUNICIPIULUI BEIUȘ)
Ø  IMNUL NAȚIONAL -Corul Bruchenthal al liceului
Ø  DISCURSUL DIRECTORULUI
Ø  DISCURSUL OFICIALITĂȚILOR
Ø  LANSAREA MONOGRAFIEI LICEULUI
Ø  MOMENT CULTURAL-ARTISTIC „GENERAȚIA 100" -scenetă
Ø  MOMENT ARTISTIC „JOCUL IELELOR"
Ø  CORUL BRUCHENTHAL AL LICEULUI
ORELE 19,00 -21,00: CONCERT organizat de Consiliul elevilor și lansarea de lampioane.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:21:59 Ora de vară a Europei de Est